Fotbal international

A murit arbitrul care i-a anulat un gol perfect valabil lui Dorinel Munteanu la Euro 1996

01.02.2019 | 14:24
A murit arbitrul care ia anulat un gol perfect valabil lui Dorinel Munteanu la Euro 1996

Finalul lunii ianuarie a adus o veste proastă pentru arbitrajul internațional. Astfel, a murit oficialul care i-a anulat un gol perfect valabil lui Dorinel Munteanu la Euro 1996. Petre Mikkelsen a intrat în istoria fotbalului românesc după ce nu a văzut reușita „Neamțului” împotriva Bulgariei, de la turneul final. Pe 13 iunie 1996 s-a disputat meciul, la Newcastle. Bulgarii au deschis scorul încă din minutul 3 prin Stoichikov, apoi Munteanu a trimis o super torpilă. Mingea a lovit transversala, după care a căzut vizibil dincolo de linia porții.

Cu toate acestea, Mikkelsen „ajutat” și de asistentul său, conaționalul Larsen a considerat că balonul nu a intrat în poartă și a făcut semne că jocul poate continua. Reluările au indicat în mod clar că a fost gol, însă pe vremea aceea nu exista sistemul VAR. Până la final, tricolorii n-au mai putut să înscrie și România era eliminată prematur din competiție, bifând a doua înfrângere, după cea cu Franța, tot 0-1.

A murit arbitrul care i-a anulat un gol perfect valabil lui Dorinel Munteanu la Euro 1996. Mikkelsen
Peter Mikkelsen era imobilizat în ultima perioadă într-un scaun cu rotile

A murit arbitrul care i-a anulat un gol perfect valabil lui Dorinel Munteanu la Euro 1996

Mikkelsen nu era la prima abatere împotriva României. Pe 20 noiembrie 1991, la Sofia, tot împotriva Bulgariei, Sabău era cel care marca. Arbitrul trecea peste decizia tușierului și anula reușita tricolorilor, una care ne-ar fi dus la Campionatul European din 1992. Până la urmă la turneul final au ajuns scoțienii. Peter Mikkelsen era născut în 1960, în localitatea Amager.

Cinci partide de la Campionatul Mondial a condus Mikkelsen de-a lungul timpului, 3 în 1990 și 2 în 1994, precum și două de Campionatul European, 1 în 1992 și încă 1 în 1996. Mai mult de atât, în 1991 și 1993 a fost desemnat arbitrul mondial al anului. S-a retras din această activitate în 1998, dar a continuat să fie membru în Comisia de Arbitri a FIFA. A lucrat la Departamentul de resurse umane al unei companii mari până la moartea sa.

  • 59 de ani a trăit Peter Mikkelsen