Fotbal intern

A murit arbitrul Otto Anderco! A devenit celebru după discuţia cu Nicolae Dobrin din meciul Dinamo – FC Argeş 3-4! Video

28.03.2019 | 11:52
A murit arbitrul Otto Anderco

Fostul arbitru Otto Anderco a murit joi, la vârsta de 83 de ani. Acesta a devenit celebru după o discuţie avută cu Nicolae Dobrin, pe finalul meciului Dinamo – FC Argeş 3-4. În urmă cu 40 de ani, în 1979, piteştenii câştigau al doilea titlu de campioană a României din istorie.

A murit arbitrul Otto Anderco. A fost în brigada de arbitraj de la finala EURO 1980

Otto Anderco a fost unul dintre cei mai buni arbitri români din anii ’70, iar cariera lui a atins punctul culminant în 1980, când a făcut parte din brigada de arbitraj de la finala Campionatului European din Italia. Meciul RFG – Belgia 2-1, ultimul act de la EURO 1980, a fost arbitrat la centru de Nicolae Rainea, în timp ce Vasile Tătar şi Otto Anederco s-au aflat la cele două tuşe.

La finalul sezonului 1978-79, Otto Anderco a arbitrat meciul Dinamo – FC Argeş 3-4, în urma căruia piteştenii au câştigat titlul de campioană a României. Pe finalul partidei, Nicolae Dobrin a avut o discuţie mai aprinsă cu arbitrul sătmărean. “Toata lumea ştie ce i-am spus la finalul meciului, că dacă mai prelungeşte meciul ca să marcheze Dinamo, o să înscriu eu”, povestea Nicolae Dobrin peste ani.

A murit arbitrul Otto Anderco, devenit celebru după o discuţie cu Nicolae Dobrin
A murit arbitrul Otto Anderco, devenit celebru după o discuţie cu Nicolae Dobrin

Anunţul decesului a fost făcut pe Facebook

Cu mare durere în suflet vă anunțăm trecerea în neființă a celui care a fost Anderco Otto, unul dintre cei mai mari arbitri români ai tuturor timpurilor! Născut la Satu Mare, pe 18 iunie 1935, Otto Anderco a fost unul dintre cei mai buni arbitri FIFA ai României (1970 – 1981), făcând parte în anul 1980 din brigada care a condus finala Campionatului European, RFG – Belgia! 

În prima ligă națională a condus 177 de meciuri în perioada 27.04.1969 – 30.10.1981, având în palmares și două finale ale Cupei României! După retragarea din activitatea de arbitraj, acesta s-a retras în orașul natal, devenind la un moment dat și președinte al Asociației Județene de Fotbal Satu Mare. Ultimii 20 de ani din viață și i-a petrecut la Zalău, alături de soția sa, însă în ultimii ani s-a confruntat cu mai multe probleme de sănătate. Acestea aveau să-l forțeze în cele din urmă să pună capăt meciului cu viața, în dimineața zilei de 28 martie 2019. Vom reveni cu amănunte legate despre ceremonia de înmormântare! Rămas bun, Nea Otto!”, a fost anunţul făcut pe pagina de Facebook a lui Otto Anderco.