News

A murit arhitectul care a proiectat Centrul Pompidou. Ce alte clădiri celebre sunt legate de numele său

Richard Rogers, arhitectul ale cărui clădiri emblematice includ Centrul Pompidou din Paris și turnul 3 World Trade Center din New York, a murit la vârsta de 88 de ani.
19.12.2021 | 11:04
A murit arhitectul care a proiectat Centrul Pompidou Ce alte cladiri celebre sunt legate de numele sau
ADVERTISEMENT

Rogers “a murit în liniște” sâmbătă seara, a confirmat pentru CNN reprezentantul său Matthew Freud de la Freud Communications.

Arhitectul a primit în 2007 Premiul Pritzker, cunoscut popular ca Premiul Nobel pentru arhitectură.

ADVERTISEMENT

A murit arhitectul care a proiectat Centrul Pompidou din Paris

Rogers s-a născut în Florența, Italia, în 1933, într-o familie anglo-italiană, care s-a mutat în Marea Britanie în 1939.

După ce a studiat la Asociația de Arhitectură din Londra, Rogers și-a contiuat studiile în Statele Unite la Universitatea Yale, unde s-a împrietenit cu colegul arhitect britanic Norman Foster.

ADVERTISEMENT

În 1963, după absolvire, cei doi bărbați și-au unit forțele cu soția de atunci a lui Rogers, Su Rogers, și Wendy Cheesman, cu care Foster se va căsători în 1964, pentru a forma firma de arhitectură Team 4.

Cvartetul a rămas împreună doar patru ani, dar în acel timp, au pus o amprentă de neșters asupra arhitecturii britanice, devenind nume de frunte în ceea ce a devenit cunoscut drept stilul arhitecturii high-tech al Marii Britanii.

ADVERTISEMENT

Centrul Pompidou

Alături de arhitectul italian Renzo Piano, Rogers a devenit un nume cunoscut în 1977, odată cu finalizarea Centrului Pompidou din Paris.

Foarte controversat când a fost dezvăluit pentru prima dată, a devenit unul dintre cele mai cunoscute repere ale Parisului, deviind de la aura clasică a muzeelor ​​anterioare.

ADVERTISEMENT

Caracteristic stilului high-tech – unde structuri precum grinzile și conductele sunt vizibile afișate – serviciile pentru clădire, cum ar fi conductele de canalizare și ascensoarele, au fost amplasate în exteriorul clădirii pentru a maximiza spațiul în interior.

Sediul Lloyd’s of London

În 1986, Rogers, care lucra atunci ca Richard Rogers Partnership, avea să finalizeze o altă clădire faimoasă în același stil: sediul Lloyd’s of London. Și acesta a fost puternic criticat la început, dar acum este una dintre cele mai emblematice clădiri ale orașului.

În 2011, clădirea Lloyd’s a primit statutul de clasa I, făcând-o una dintre puținele clădiri moderne care a primit cea mai prestigioasă distincție din Marea Britanie.

În 2007, firma Rogers a fost redenumită Rogers Stirk Harbour + Partners pentru a reflecta contribuțiile colegilor arhitecți Graham Stirk și Ivan Harbour.

3 World Trade Center din New York, Curtea Europeană a Drepturilor Omului din Strasbourg, Franța și Millennium Dome din Londra

Firma și-a lăsat amprenta asupra orașelor din întreaga lume, proiectând clădiri de avangardă, inclusiv noul 3 World Trade Center din New York, Curtea Europeană a Drepturilor Omului din Strasbourg, Franța și Millennium Dome din Londra.

Firma lui Rogers a primit Premiul Stirling de la Institutul Regal al Arhitecților Britanici în 2006, pentru structura Terminalului 4 de la Aeroportul Internațional Barajas din Madrid și, din nou, în 2009, pentru Centrul Maggie din Londra, o unitate de îngrijire a cancerului.

Arhitectul a primit și Premiul Pritzker – cunoscut popular ca Premiul Nobel pentru arhitectură – în 2007.

Rogers a fost numit cavaler de regina Elisabeta a II-a în 1991. În 1996, a fost numit nobil pe viață al Partidului Laburist ca baronul Rogers de Riverside.

ADVERTISEMENT