Sport

CSA Steaua în doliu! A murit fostul mare baschetbalist Armand Novacek

16.08.2019 | 11:17
CSA Steaua in doliu A murit fostul mare baschetbalist Armand Novacek

Doliu pentru baschetul românesc și pentru Steaua București, după trecerea în neființă a fostului mare campion al „militarilor”, Armand Novacek. Novacek a jucat la Steaua și pentru naționala României în perioada de aur a baschetului românesc, când tricolorii au obținut cele mai importante performanțe din istoria acestui sport în țara noastră.

A murit legendarul baschetbalist român Armand Novacek

Anunțul a fost făcut de CSA Steaua, printr-un comunicat pe contul oficial de facebook: „Clubul Sportiv al Armatei Steaua București anunță cu regret trecerea în neființă a celui care a fost Armand Novacek. Maestru emerit al sportului, jucător de bază al Stelei și unul dintre cei mai importanți sportivi ai echipei naționale din “perioada de aur” a baschetului românesc (anii ‘50-‘60). În anul 1961, cucerea prețioasa medalie de bronz la Campionatul European. Armand Novacek s-a retras din baschet în 1972, după o carieră de succes. CSA Steaua București transmite sincere condoleanțe către familia îndurerată. Dumnezeu să-l odihnească în pace!”

Federația Română de Baschet a transmis și ea un mesaj cu privire la cariera acestui mare jucător român: „S-a stins din viata ARMAND NOVACEK, unul dintre jucatorii de baza ai Stelei si ai echipei nationale din “perioada de aur” a baschetului romanesc (anii ‘50-‘60). Novacek era unul din “N”-urile din celebra formula “4N-1F” a legendarei echipe CCA (Nedeff, Niculescu, Novacek, Nedelea, Folbert), fiind si unul dintre jucatorii importanti ai nationalei Romaniei (a participat la 4 turnee finale ale Campionatelor Europene, in perioada 1957-1965)”. 

A murit Armand Novacek, fostul mare baschetbalist al Stelei *foto: captură facebook CSA Steaua

Armand Novacek suferise un atac de cord

„Armand Novacek s-a retras din baschet in 1972, dedicandu-se profesiei de medic specialist de anestezie si terapie intensiva, pe care a practicat-o in Germania, tara in care a emigrat in 1975. In aceasta primavara, la 82 de ani, Armand Novacek a suferit un atac de cord, iar eforturile de resuscitare i-au produs leziuni majore pe creier. Dupa cateva luni de lupta, inima jucatorului nostru s-a oprit definitiv. Dumnezeu sa il odihneasca!”, a mai scris FRB.

Armand Novacek este unul dintre componenții formației Stelei din anii ’50-’60, când roș-albaștrii au laut zece titluri consecutive. El a jucat pentru naționala României în perioada 1957 – 1965. A jucat și la Campionatul European din 1961, când România a cucerit medalia de bronz.

Tags: