News

A murit Colin Powell. Fostul secretar de stat american suferea de Covid-19

Colin Powell, a murit la vârsta de 84 de ani, din cauza complicațiilor cauzate de Covid-19, a anunțat familia sa.
18.10.2021 | 15:34
A murit Colin Powell Fostul secretar de stat american suferea de Covid19
A murit Colin Powell. Fostul secretar de stat american suferea de Covid-19
ADVERTISEMENT

Republicanul a fost un fost ofițer militar de rang înalt care a devenit primul secretar de stat afro-american în 2000 sub conducerea lui George W. Bush.

Colin Powell a murit. Fostul secretar de stat american s-a infectat cu Covid-19

„Am pierdut un soț remarcabil și iubitor, tată, bunic și un mare american”, a precizat familia sa. „Vrem să mulțumim personalului medical pentru modul în care l-au îngrijit”.

ADVERTISEMENT

Declarația precizează că Powell era complet vaccinat împotriva Covid.

Colin Powell suferea de mielom multiplu, potrivit unei surse citate de CNN. Mielomul multiplu este un cancer al celulelor plasmatice care suprimă răspunsul imun al organismului.

Chiar dacă sunt complet vaccinate împotriva Covid-19, persoanele imunocompromise prezintă un risc mai mare de a contracta infecția cu coronavirus.

ADVERTISEMENT

Potrivit dr. Jonathan Reiner, analist medical CNN și profesor de medicină și chirurgie la Universitatea George Washington, Colin Powell a reprezentat „cea mai vulnerabilă populație” din America în fața pandemiei.

„Generalul Powell a reprezentat cea mai vulnerabilă populație din această țară. Avea peste 80 de ani, avea cancer, iar tratamentul pentru cancer l-a făcut vulnerabil”, a explicat Reiner.

ADVERTISEMENT

Reiner a mai spus că moartea lui Powell subliniază necesitatea ca toți americanii să se vaccineze, pentru a „proteja comorile”, precum Powell.

„Așadar, atunci când încercăm să îi convingem pe tineri, care simt că virusul prezintă un risc scăzut pentru ei, de ce trebuie să se vaccineze este pentru a ne proteja comorile, oamenii noștri precum generalul Powell, bunicii noștri, pentru că, în timp ce un tânăr de 25 de ani se poate descurca destul de bine cu infecția, dacă o răspândește la cineva precum generalul Powell, această persoană nu o va face. Acesta este imperativul pentru vaccinare în această țară”, a mai spus Reiner.

ADVERTISEMENT

Militar de carieră, devenit primul secretar de stat de culoare al SUA

Colin Powell a fost un militar de carieră. O carieră care l-a dus de pe frontul din Vietnam până la a deveni primul consilier de securitate națională de culoare la sfârșitul președinției lui Ronald Reagan și cel mai tânăr și primul președinte afro-american al Consiliului șefilor de stat major sub președintele George H.W. Bush.

Popularitatea sa națională a crescut în urma victoriei coaliției conduse de SUA în timpul războiului din Golf și, pentru o vreme la mijlocul anilor 90, a fost considerat un principalul candidat pentru a deveni primul președinte negru al Statelor Unite.

Dar reputația sa va fi pentru totdeauna pătată atunci când, în calitate de prim secretar de stat al lui George W. Bush, a împins informațiile defectuoase în fața Organizației Națiunilor Unite pentru a pleda pentru războiul din Irak, pe care ulterior îl va numi o „pată” în dosarul său.

Deși nu a candidat niciodată pentru Casa Albă, când Powell a depus jurământul ca secretar de stat al lui Bush în 2001, el a devenit cel mai înalt oficial public de culoare de până atunci din țară, ocupând locul patru în linia de succesiune prezidențială.

“Cred că arată lumii ceea ce este posibil în această țară”, a spus Powell despre nominalizarea sa istorică în timpul audierii de confirmare din Senat.

Mai târziu, în viața sa publică, va deveni dezamăgit de Partidul Republican și își va folosi capitalul politic pentru a-i ajuta pe democrații de la Casa Albă, în special pe Barack Obama, primul președinte negru pe care Powell l-a susținut în ultimele săptămâni ale campaniei din anul 2008.

Anunțul a fost văzut ca un impuls semnificativ pentru candidatura lui Obama datorită apelului popular pe scară largă a lui Powell și a staturii sale ca fiind unul dintre cei mai proeminenți și de succes americani de culoare din viața publică.

Lui Colin Powell îi supraviețuiesc  soția sa, Alma Vivian (Johnson) Powell, cu care s-a căsătorit în 1962, precum și cei trei copii.

Reacții după dispariția lui Colin Powell

Fostul președinte George W. Bush s-a declarat „profund întristat” de moartea fostului său secretar de stat Colin Powell.

„Laura și cu mine suntem profund întristați de moartea lui Colin Powell. El a fost un mare funcționar public, începând cu perioada petrecută ca soldat pe frontul din Vietnam.

Mulți președinți s-au bazat pe sfaturile și experiența generalului Powell. El a fost consilier pentru securitate națională sub președintele Reagan, Președinte al Consiliului șefilor de stat major, sub conducerea tatălui meu și a președintelui Clinton, și secretar de stat în timpul administrației mele.

El a fost atât de apreciat de președinții SUA, încât a câștigat medalia prezidențială a libertății – de două ori. A fost foarte respectat acasă și în străinătate.

Și cel mai important, Colin a fost un familist și un prieten. Laura și cu mine le transmitem Almei și copiilor lor sincere condoleanțe în timp ce comemorează viața unui om grozav”, este mesajul transmis de George W. Bush.

Secretarul apărării, Lloyd Austin, l-a deplâns pe fostul secretar de stat Colin Powell.

„Lumea a pierdut unul dintre cei mai mari lideri cu care am fost contemporani. Alma a pierdut un soț grozav, iar familia a pierdut un tată extraordinar. Și eu am pierdut un prieten și un mentor personal extraordinar. El a fost mentorul meu de câțiva ani. Și-a făcut mereu timp pentru mine și puteam merge întotdeauna la el cu probleme grele. Avea întotdeauna un sfat excelent. Cu siguranță ne va fi dor de el”, a spus el.

Fostul prim-ministru britanic Tony Blair l-a numit luni pe Colin Powell „o figură impunătoare în conducerea politică și militară americană” care „a inspirat loialitate și respect”.

“Viața sa reprezintă un testament nu numai pentru serviciul public dedicat, ci și o puternică credință în disponibilitatea de a lucra cu toate taberele în interesul țării sale”, a spus Blair într-o declarație publicată de biroul său.

Jimmy Carter, cel mai în vârstă fost președinte american, a dat publicității o declarație în care laudă serviciul lui Colin Powell și munca pe care au făcut-o împreună pentru a ajuta la rezolvarea conflictelor internaționale, inclusiv în Haiti.

„Rosalynn și cu mine ne alăturăm atât de multor oameni din întreaga lume în doliu pentru pierderea generalului Colin Powell.

Un adevărat patriot și funcționar public, am fost onorați să lucrăm alături de el pentru a întări comunitățile din Statele Unite, pentru a ajuta la rezolvarea conflictului din Haiti și pentru respectarea alegerilor din Jamaica.

Curajul și integritatea sa vor fi o inspirație pentru generațiile viitoare. Îi vom păstra familia în rugăciunile noastre în acest moment dificil”, se arată în declarația lui Carter.

Fostul secretar de stat Madeleine Albright a declarat luni că generalul Colin Powell „a fost un om înțelept și cu principii, un prieten loial și unul dintre cei mai amabili oameni pe care i-am întâlnit vreodată”.

„Inima mea este tristă pentru că am pierdut un prieten”, a scris ea într-o postare pe Twitter. „Colin Powell a fost o icoană americană a cărei carieră în serviciul public va fi mereu celebrată și amintită, dar pentru mine el a fost pur și simplu prietenul meu Colin”.

 

Forțat de un hacker român să nege o relație extraconjugală cu Corina Crețu

Colin Powell ar fi putut rămâne în memoria colectivă a românilor ca secretarul de stat în mâinile căruia, la 29 martie 2004, Adrian Năstase, premier al României la acea vreme, a depus instrumentele de aderare a României la Tratatul Atlanticului de Nord (NATO).

Aderarea României la NATO
Ceremonia de primire a României în NATO Foto: nato.int

Însă, în 2013, fostul secretar de stat american s-a văzut nevoit să nege faptul că ar fi avut o relație extraconjugală cu politicianul român Corina Crețu, după ce o serie de emailuri între cei doi au fost făcute publice de hackerul Guccifer, pe numele său adevărat Marcel Lazăr Lehel.

Colin Powell a recunoscut existența unui schimb de emailuri „foarte personale” cu diplomatul român, dar a negat că ar avea o relație cu mult mai tânăra Corina Crețu.

Corina Crețu Colin Powell
Foto: corinacretu.wordpress.com

„După ce am părăsit Departamentul de Stat în ianuarie 2005, am rămas în contact prin email”, explica el pentru The Smoking Gun. „De-a lungul timpului, emailurile au devenit foarte personale, dar nu au dus la o aventură. Acest tip de emailuri s-au încheiat acum câțiva ani. Nu a existat nicio aventură atunci și nu există una acum”, sublinia la vremea aceea Colin Powell.

ADVERTISEMENT
Tags: