News

A murit cu adevărat Iisus pe cruce? O controversă de 2000 de ani

28.04.2021 | 20:00
A murit cu adevarat Iisus pe cruce O controversa de 2000 de ani
Intepretarea morții și învierii lui Isus au dus la apariția mai multor erezii în sânul creștinismului
ADVERTISEMENT

Învățătura bisericii despre moartea și învierea lui Iisus Hristos nu este singura relatare despre acest episod. Încă din primul secol al erei creștine au apărut doctrine potrivit cărora moartea Mântuitorului ar fi fost doar o aparență, o halucinație indusă de către divinitate.

Socotită ca o erezie, învățătura potrivit căreia Iisus nu ar fi murit pe cruce a persistat chiar și în medii socotite ortodoxe, nu doar în sectele primelor secole creștine.

ADVERTISEMENT

Controversa despre moartea și învierea lui Iisus era în strânsă legătură cu disputele privind natura lui Hristos, umană sau divină? Pentru ortodocșii de astăzi, El a avut o dublă natură, și umană și divină. Pentru primii creștini, chestiunea era mai complicată.

Trupul și moartea lui Iisus, simple iluzii

Mulți refuzau să accepte ideea că Fiul lui Dumnezeu este de altă natură decât divină. În consecință, moartea lui Iisus ca un simplu om era inacceptabilă. „Evanghelia lui Petru” nu a fost inclusă în Noul Testament din cauza unui singur paragraf care lăsa vag de înțeles că Iisus nu ar fi fost și om. În paragraful respectiv se spune că Hristos ar fi fost ridicat la cer de pe cruce, nu înmormântat. „Și Domnul a strigat: „Puterea mea, puterea mea, acum m-ai părăsit!” Zicând acestea a fost ridicat la cer”, se spune în evanghelia apocrifă care sugerează că Iisus ar fi luat înfățișarea umană doar ca pe un fel de cochilie pe care a abandonat-o în momentul răstignirii. Un alt motiv pentru care Evanghelia lui Petru a fost socotită eretică este că se spune că Învierea și Înălțarea ar fi avut loc în aceeași zi, iar Iisus nu ar fi stat 40 de zile alături de apostoli.

ADVERTISEMENT

Evangheliile ereticilor gnostici au relatări și mai stranii privind răstignirea. În „Evanghelia lui Basilide” se spune că în locul lui Iisus ar fi fost răstignit Simon din Cyrene care, în tradiția ortodoxă, doar l-ar fi ajutat pe Iisus să care crucea până pe Golgota. „El (Iisus – n.red.) a apărut pe pământ ca om și a făcut minuni. El însuși nu a suferit. Un anume Simon din Cyrene a cărat crucea pentru el și a fost răstignit din greșeală după  ce a fost schimbat la față ca să pară că este Iisus. Iisus a luat chipul lui Simon și stătea de-alături râzând de ei”, se spune în această evanghelie, citată de către Irineu. Varianta aceasta a răstignirii este reluată și în alte texte gnostice, precum „Apocalipsa lui Petru”.

În „Evanghelia lui  Filip” se spune că de la bun început trupul lui Iisus a fost doar o iluzie, astfel că și răstignirea sa este doar o aparență. „Iisus nu a apărut așa cum era, ci în felul în care ei să-l poată vedea. Le-a apărut tuturor. Le-a părut ca mare celor mari, mărunt celor mărunți. Le-a apărut ca un înger îngerilor, iar oamenilor ca un om”, se arată în această evanghelie în care se mai spune că Iisus ar fi fost căsătorit cu Maria Magdalena.

ADVERTISEMENT

Coborârea lui Iisus în Iad

Toate doctrinele după care Iisus nu ar fi murit pe cruce pentru că trupul său era o fantasmă sunt cunoscute sub numele colectiv de docetism. În toate aceste secte nu există nici taina împărtășaniei pentru că ar fi fost absurd să mănânci pâinea care este „trupul lui Hristos”, în condițiile în care acesta nu a avut trup.

Un episod aparte este descris în „Evanghelia lui Nicodim”, unde se spune că Iisus, după Înviere, ar fi coborât în Iad să distrugă puterea lui Satan și să elibereze sufletele ținute acolo, în frunte cu Adam și Eva:

ADVERTISEMENT

Luându-l pe Satana,  Iadul îi zise: Belzebut, moștenitor al focului și al pierzaniei, dușman al sfinților, pentru ce a trebuit să pui la cale răstignirea Împăratului slavei, ca să vină aici și să ne despoaie!? Întoarce-te și vezi – n-a mai rămas niciun mort în pântecele meu! Tot ce-ai câștigat prin lemnul cunoașterii (Pomul cunoașterii din care Adam și Eva au mâncat în rai, motiv pentru care au fost izgoniți pe pământ – n.red.) ai pierdut prin lemnul crucii. Și toată bucuria ta s-a preschimbat în jale! Căci vrând să omori pe Împăratul slavei, te-ai omorât pe tine însuți.”

ADVERTISEMENT