News

A murit cunoscutul meteorolog Dumitru Baltă. Cercetătorul a fost răpus de coronavirus

A murit cunoscutul meteorolog Dumitru Baltă. Cercetătorul a fost răpus de coronavirus, după ce s-a simțit rău mai multe zile și a ajuns să fie internat în spital.
26.05.2023 | 14:43
A murit cunoscutul meteorolog Dumitru Balta Cercetatorul a fost rapus de coronavirus
Dumitru Baltă, cunoscut mai ales pentru intervențiile de la posturile de televiziune, a fost găsit inconștient în casă / Foto: Dumitru Baltă Facebook
ADVERTISEMENT

A murit cunoscutul meteorolog Dumitru Baltă. Cercetătorul a fost răpus de coronavirus, după ce s-a simțit rău mai multe zile și a ajuns să fie internat în spital. Baltă era considerat unul dintre cei mai importanți specialiști din țara noastră în domeniul meteorologiei.

A murit cunoscutul meteorolog Dumitru Baltă

Dumitru Baltă suferise un atac cerebral în urmă cu mai multe zile, fiind găsit în stare de inconștiență în casa sa, de o prietenă îngrijorată că bărbatul nu mai răspundea la mesaje. A ajuns la Spitalul Colentina, unde medicii au constatat că acesta avea coronavirus.

ADVERTISEMENT

Meteorologul prezenta semne clare de pareză pe partea stângă a corpului, în timp ce plămânii îi erau afectați de infecția cu coronavirus. Din păcate medicii nu au mai putut face nimic pentru a-l salva, astfel că acesta s-a stins la vârsta de 76 de ani. Dumitru Baltă era născut pe 19 februarie 1947 în comuna Alexandru Odobescu din Călărași.

A absolvit Facultatea de Geologie și Geografie a Universității București, promoția 1977, cu visul de a ajunge profesor. A renunțat la nici un an la această carieră și s-a angajat Institutul National de Meteorologie și Hidrologie, unde a ajuns meteorolog previzionist principal gradul I.

ADVERTISEMENT

Între timp a ajuns și profesor universitar care preda la Facultatea de Geografie, deși se pensionase în 2011. Dumitru Baltă este cel care a prezentat în 1986 primul buletin meteo la TVR după accidentul nuclear de la Cernobîl. Conform Realitatea.net, Baltă a lucrat în tinerețe la mai multe stații meteo situate în vârf de munte, așa cum își aducea aminte cu plăcere.

De altfel, Baltă a povestit cum a trăit mai multe luni pe Vârful Țarcu din Carpații Meridionali. ”La coborâre a trebuit să trecem printr-un nor, în structura unui nor, în care nu vedeam la doi metri și ne orientam după poteca de zăpadă care era mai bătătorită și mergeam talpă lângă talpă. Vă dați seama, să nu vezi la doi metri și să te orientezi după poteca veche, după cât de bătătorită este zăpada”, povestea Dumitru Baltă.

ADVERTISEMENT

Într-un interviu acordat în urmă cu mai mulți ani, Baltă făcea o analiză a vremii și vorbea despre încălzirea globală. Deși recunoștea că e o mare problemă a omenirii, Baltă credea că se exagerează foarte mult pe acest subiect și, implicit, se agită oamenii fără motiv.”O afirmație cum că încălzirea globală va duce la creșterea temperaturii medii cu 6 grade este o aberație, cine face o astfel de afirmație nu realizează ca Terra nu a avut niciodată o temperatura medie așa de ridicată.

Am cât de cât o imagine asupra evoluției Terrei. Din fericire, natura are de partea ei timpul care va regla și echilibra desfășurarea fenomenelor. Referitor la creșterea cantității de bioxid de carbon din atmosferă vă pot spune că acesta a scăzut considerabil față de 1990 și că deocamdată nu constituie un pericol referitor la încălzirea globală.

ADVERTISEMENT

Cantități mai mari de CO2 elimină în atmosferă activitățile industriale din țările puternic industrializate, dar și în acest context, bioxidul de carbon are o contribuție mică la reținerea cantității de căldură din aer. De altfel, capacitatea de absorbție cea mai mare a căldurii o constituie vaporii de apă. Așa că putem vorbi de o creștere a temperaturii odată cu creșterea evaporației de la nivelul suprafețelor acvatice, încălzire care se resimte mai mult în troposfera medie și înaltă”, declara Baltă într-un interviu pentru Hot News.

ADVERTISEMENT
Tags:
Cel mai nou cuplu din tenis! Jannik Sinner a confirmat la Roland Garros...
Cel mai nou cuplu din tenis! Jannik Sinner a confirmat la Roland Garros relația cu jucătoarea din circuitul WTA
Șumudică, o concediere inspirată: dovada că turcii au procedat bine când i-au arătat...
Șumudică, o concediere inspirată: dovada că turcii au procedat bine când i-au arătat ușa
FOTO EXCLUSIV Echipamentul jalnic al lotului olimpic al României a înfuriat-o pe Dana...
FOTO EXCLUSIV Echipamentul jalnic al lotului olimpic al României a înfuriat-o pe Dana Budeanu: „Arată ca puii de Crevedia”. COSR a primit bani de la Dedeman pentru o vestimentație comparată cu hainele de lucru ale muncitorilor nepalezi
"E vie? E vie?" Momentul în care jandarmii o găsesc pe Raisa moartă, în râpă. Copila avea urme de violenţă pe corp
Momentul în care Leonard Doroftei i-a redus la tăcere pe canadieni. Ce a...
Momentul în care Leonard Doroftei i-a redus la tăcere pe canadieni. Ce a fost pus să facă după ce a luat-o de la zero
Ilinca Vandici, mesaj neașteptat pentru Bianca Drăgușanu:
Ilinca Vandici, mesaj neașteptat pentru Bianca Drăgușanu: "Nu te mai posta cu abundență, lux. Ține-le pentru tine". Ce a dezvăluit Teo Trandafir despre Gabi Bădălău
IMPOZITE mai mari pentru pensie. Seniorii care vor primi BANI mai puțini
IMPOZITE mai mari pentru pensie. Seniorii care vor primi BANI mai puțini
Zi liberă pentru elevi și profesori! Ce se sărbătorește pe 5 iunie 2024
Zi liberă pentru elevi și profesori! Ce se sărbătorește pe 5 iunie 2024
O celebră emisiune revine la Antena 1. Surprize mari pentru telespectatori
O celebră emisiune revine la Antena 1. Surprize mari pentru telespectatori
Andra, anunţ după aproape 16 ani de căsnicie cu Cătălin Măruţă
Andra, anunţ după aproape 16 ani de căsnicie cu Cătălin Măruţă
VIDEO. Familie din Timișoara, terorizată de vecinii cu care împarte aceeași casă. Dominic...
VIDEO. Familie din Timișoara, terorizată de vecinii cu care împarte aceeași casă. Dominic Fritz: „În 2024, încă sunt timișoreni agresați și hărțuiți fără ca statul român să-i protejeze”
Motivul care a dus la separarea pe bani grei a „Reginei Întunericului”, Gabriela...
Motivul care a dus la separarea pe bani grei a „Reginei Întunericului”, Gabriela Lucuțar: „Un divorț nu e o înmormântare”