News

A murit David Trimble, fostul prim-ministru al Irlandei de Nord. O boală l-a răpus la 77 de ani

Reprezentanții UUP au anunțat că fostul prim-ministru al Irlandei de Nord, David Trimble, a murit marți, la 77 ani. El va rămâne o figură politică istorică pentru rolul avut în negocierea Acordului din Vinerea Mare.
26.07.2022 | 08:30
A murit David Trimble fostul primministru al Irlandei de Nord O boala la rapus la 77 de ani
David Trimble a murit la 77 de ani. Foto: commons.wikimedia.org
ADVERTISEMENT

Conform BBC, datorită Acordului de pace din Vinerea Mare au dispărut cele mai grave tulburări din Irlanda de Nord. Pentru rolul său în acele negocieri, David Trimble a primit Premiul Nobel pentru Pace, alături de liderul SDLP, John Hume.

David Trimble, un politician care a scris istorie

Lordul Trimble a fost prim-ministru al Irlandei de Nord, dar și lider al Partidului Unionist din Ulster, între 1995 și 2005. Din 2006, el a fost membru al Camerei Lorzilor, ca Baron Trimble of Lisnagarvey.

ADVERTISEMENT

De asemenea, a fost prima persoană care a ocupat funcția de prim-ministru în cadrul noului Executiv al Irlandei de Nord, înființat ca parte a Acordului din Vinerea Mare.

Cu mare tristețe, familia Lordului Trimble anunță că acesta a decedat în mod pașnic în cursul zilei de astăzi, în urma unei boli scurte“, se arată în comunicatul remis de UPP.

ADVERTISEMENT

Actualul lider al UUP, Doug Beattie, l-a descris pe lordul Trimble drept un “gigant politic“: “David Trimble a fost un om de curaj și viziune.

El a ales să profite de oportunitatea păcii atunci când aceasta s-a prezentat și a căutat să pună capăt deceniilor de violență care au afectat iubita sa Irlanda de Nord.

ADVERTISEMENT

Mesajul transmis de Boris Johnson

La rândul său, prim-ministrul demisionar al Marii Britanii, Boris Johnson, l-a descris pe lordul Trimble drept “un gigant al politicii britanice și internaționale“:

Va fi ținut minte mult timp pentru intelectul său, curajul personal și determinarea feroce de a schimba politica în bine.” Taoiseach Micheál Martin (n.r. – prim-ministrul irlandez) a declarat că  Trimble a jucat un rol crucial și curajos în aducerea păcii în Irlanda de Nord.

ADVERTISEMENT

În același context, liderul SDLP, Colum Eastwood, l-a descris ca fiind unul dintre cei mai importanți lideri politici ai secolului trecut. El a adăugat că, fără curajul politic al fostului lider UUP, Acordul din Vinerea Mare nu ar fi fost semnat niciodată.

ADVERTISEMENT