News

A murit “doctorul copiilor”. Renumitul medic pediatru Ioan Figan a încetat din viaţă

Unul dintre cei mai apreciaţi doctori români, medicul pediatru Ioan Fogan, a murit la Cluj-Napoca, la vârsta de 71 de ani.
08.05.2023 | 08:25
A murit doctorul copiilor Renumitul medic pediatru Ioan Figan a incetat din viata
Medicul pediatru Ioan Figan
ADVERTISEMENT

Unul dintre cei mai faimoşi medici pediatri din România, Ioan Figan, a murit sâmbătă, la vârsta de 71 de ani. Acesta a fost director al Spitalului de Copii din Cluj-Napoca, dar şi primul preşedinte al Casei de Asigurări Cluj.

Ioan Figan a fost directorul Spitalului de Copii din Cluj-Napoca

Ioan Figan a absolvit în anul 1980 Universitatea de Medicină şi Farmacie din Cluj-Napoca, unde ulterior a activat ca şi conferențiar. Cariera medicală şi-a început-o în oraşul Beclean, iar în 1996 a devenit medic prima în pediatrie.

ADVERTISEMENT

Pe lângă activitatea medicală, Ioan Figan a întreprins şi o amplă muncă ştiinţifică ale cărei roade au fost articole de specialitate în mai multe reviste, dar este şi autorul monografiei „Etiologia actuală a enterocolitelor la copil”.

De asemenea, este autor a şapte capitole în volumele de Pediatrie sub redacția Prof. univ. Miu Nicolae, edițiile 1 și 2; autor al unui capitol în Patologia Adolescentului, sub redacția Prof. univ. dr Miu Nicolae; autor a 28 lucrări științifice publicate în reviste în extenso în reviste din țară și patru în reviste din străinătate.

ADVERTISEMENT

Ioan Figan a fost şi membru fondator, secretar și membru al Societății Române de Gastroenterologie și Hepatologie Pediatrică, membru al Asociației Română de Mucoviscidoză, dar şi al Societăţii Române de Biominerale.

În urmă cu câţiva ani, medicul deplângea într-o emisiune tv lipsa de protecţie a personalului medical în faţa actelor de violenţă ale pacienţilor sau aparţinătorilor acestora.

ADVERTISEMENT

“Avem şi noi la Spitalul de Copii o Unitate de Primiri Urgenţe pentru copii. Când eram managerul spitalului, am solicitat frecvent pază la UPU, dar nu ne-a aprobat nimeni. Ca medic pediatru, discuţi cu părinţi, mulţi dintre ei psihopaţi. Riscul e mare şi la medicii pediatri”, spunea renumitul pediatru.

Tot sâmbătă a murit şi renumitul medic ginecolog ieşean Carmina Schaas. Aceasta se afla de gardă la Maternitatea “Cuza-Vodă” şi se pregătea să asiste o gravidă la naştere, când a căzut secerată de un infarct. Ea avea 58 de ani.

ADVERTISEMENT

“Carmina a ‘născut’ mii de copii. Avea mână, creier şi fler. Era un diagnostician şi un chirurg grozav. Era o persoană cu o voinţă puternică şi o determinare de a-şi atinge obiectivele şi de a depăşi obstacolele, indiferent de dificultăţi”, a spus despre ea o colegă, într-un emoţionant mesaj de adio.

ADVERTISEMENT