Fotbal international

A murit Doug Ellis, fostul patron al lui Aston Villa timp de peste 30 de ani

11.10.2018 | 15:00
A murit Doug Ellis fostul patron al lui Aston Villa timp de peste 30 de ani

Doug Ellis, patronul lui Aston Villa în două mandate a murit în somn la vârsta de 94 de ani. Antreprenor de succes și multi milionar, Doug Ellis a cumpărat pachetul majoritar la clubul englez prima oară în 1968 și a fost omul care a decis destinele lui Aston Villa timp de 7 ani, până în 1975. Culmea, după ce milionarul a renunțat, echipa din Birmingham a obținut cele mai mare succese din istoria sa. Aston Villa a câștigat campionatul în 1981, Liga Campionilor și Supercupa Europei în 1982.

Doug Ellis a revenit la conducerea echipei, ca patron, în 1982, imediat după ce clubul a câștigat Cupa Campionilor,  dar sub conducerea sa gruparea din Birmingham a intrat în declin. În 5 ani de la preluare, Aston Villa retrograda în liga a doua. După numai un sezon reușea promovarea, dar fără realizări notabile în prima ligă. Ultima mare performanță a echipei a fost obținută chiar în sezonul în care s-a înființat Premiere League. În 1993, Aston Villa a terminat pe locul 2 după Manchester United, antrenat de Sir Alex Ferguson și condus din teren de francezul Eric Cantona.

A murit Doug Ellis. Fostul patron al lui Aston Villa era renumit pentru că schimba foarte des antrenorii

Doug Ellis a fost mult timp învinovățit de fani, pentru declinul lui Aston Villa. Și totuși o tribună de pe celebrul stadion Villa Park îi poartă numele. Problemele de sănătate ale milionarului au apărut în 2004 când i-a fost descoperit un cancer de prostată. După doi ani, Doug Ellis vindea pachetul de acțiuni către miliardarul american Randy Lerner, actualul patron al clubului, cu doar 63 de milioane de lire sterline.

Doug Ellis a fost un antreprenor de succes fiind printre puținii britanici care au ajuns milionari la mai puțin de 40 de ani. În primul său mandat și-a atras și porecla de “Mortalul Doug”, dată de celebrul atacant Jimmy Greaves, pentru rapiditatea cu care schimba antrenorii. Cu el ca patron Aston Villa a avut nu mai puțin de 14 antrenori. Deasemnea când transfera jucători străini, Ellis mergea la negocieri cu soția Heidi, aceasta fiind vorbitoare a patru limbi.

  • 126 de milioane de lire sterline valora clubul Aston Villa în 1996
  • 31 de ani Doug Ellis a fost patron al clubului Aston Villa
Tags: