News

A murit fostul parlamentar PSD Șerban Valeca, ministru în Guvernul Năstase. Avea 66 de ani

Fostul lider al PSD Argeş Şerban Valeca a murit duminică, la vârsta de 66 de ani. Acesta a fost ministru al Cercetării în guvernele Năstase și Grindeanu
15.05.2022 | 14:39
A murit fostul parlamentar PSD Serban Valeca ministru in Guvernul Nastase Avea 66 de ani
Fostul parlamentar și lider PSD, Șerban Valeca a murit duminică la vârsta de 66 de ani. Sursa foto: captură YouTube.
ADVERTISEMENT

Șerban Valeca, fostul lider al PSD Argeș, s-a stins din viața duminică dimineața, la vârsta de 66 de ani. Acesta a avut patru mandate în Parlamentul României și a fost ministru al Cercetării în guvernele Năstase și Grindeanu.

Şerban Valeca, fostul preşedinte al PSD Argeş, a murit

În perioada 2008-2020, Șerban Valeca a avut trei mandate de senator și unul de deputat. Între 2016 și 2020 acesta a fost senator de Argeș.

ADVERTISEMENT

Anunțul decesului lui Șerban Constantin Valeca a fost făcut de către filiala Argeș a PSD.

„Am aflat toţi cu profundă surprindere şi tristeţe că Şerban Valeca, fost preşedinte al PSD Argeş, s-a stins din viaţă în această dimineaţă. Ştim că toată viaţa şi-a dedicat-o educaţiei, ştiinţei şi cunoaşterii, indiferent că a activat ca profesor, senator sau ministru.

Este o pierdere imensă pentru noi toţi, dar nimic nu se compară cu durerea familiei alături de care suntem în aceste momente extrem de dificile. Dumnezeu să-l odihnească în pace! Sincere condoleanţe familiei!”, a transmis PSD Argeş.

ADVERTISEMENT

Potrivit presei locale, acesta suferea de cancer, fiind internat la spital. În ultimele zile le-ar fi cerut medicilor să-l externeze pentru că dorea să se stingă acasă.

„Cu profundă tristețe și enorm regret am aflat că dl. profesor Șerban Valeca, fost președinte al PSD Argeș, senator și ministru s-a stins fulgerător din viață, în această dimineață.Este o pierdere imensă pentru toți cei care l-au cunoscut, dar nimic nu se compară cu durerea familiei. Dumnezeu să-l odihnească în pace!”, a transmis și Ion Georgescu, primarul orașului Mioveni.

ADVERTISEMENT

Ministru al Cercetării în Guvernul Adrian Năstase

Şerban Valeca a fost deputat  de Argeș în legislatura 1996-2000, fiind ales pe listele partidului PDSR, iar ulterior, senator de Argeş, din partea Alianţei PSD+PC, în legislatura 2008-2012.

În perioada 28 decembrie 2000 – 19 iunie 2003, Valeca a fost ministru delegat pentru activitatea de cercetare. În 2019, Valeca a fost propus de PSD pentru Ministerul Educației, dar președintele Klaus Iohannis a respins propunerea, după ce, cu doi ani înainte, acesta a luat o decizie controversată, eliminând evaluatorii internaționali din competițiile pe cercetare. Decizia a fost criticată dur de cele mai importante universități din România, care i-au cerut demisia din funcția de ministru al Cercetării, în guvernul Grindeanu.

ADVERTISEMENT

Fostul senator PSD, născut pe 23 iunie la București, a fost profesor universitar la Universitatea din Pitești, fost ministru, director general ICN și reprezentant la Agenția Nucleară de la Viena. A fost diriginte de șantier și apoi șef instalație stand testare elemente combustibile nucleare (1983); atestat ca inginer tehnolog (1988); șef colectiv testare mașină încărcare descărcare combustibil nuclear (1989); șef Secție 7 ICN (1990); atestat inginer tehnolog gradul 2 (1991).

A deținut funcția de director la Institutul de Cercetări Nucleare Pitești (1992); a fost membru al Comisiei Guvernamentale de analiză a stadiului lucrărilor de la Unitatea nr. 1 Cernavodă (1995); director general adjunct – Regia Autonomă Pentru Activități Nucleare (1998); coordonator al “Acordului de cooperare în domeniul nuclear” între Departamentul Energiei al SUA și Ministerul Industriei și Comerțului (1999).

ADVERTISEMENT