News

A murit Franco Zeffirelli, regizorul filmului “Iisus din Nazareth” și unul dintre numele mari ale cinematografiei

Autor: Catalin Nae | 15.06.2019 | 14:05
A murit Franco Zeffirelli, regizorul filmului

Franco Zeffirelli a murit la vârsta de 96 de ani, conform ziarelor italiene Corriere Fiorentino și Nazione. El este considerat unul dintre cei mai mari și mai buni regizori din Europa și este cunoscut publicului român pentru pelicula “Iisus din Nazareth“, cu Robert Powell în rolul principal.  “Ciao maestro (La revedere, maestre n.r)” scrie pe site-ul fundației regizorului, anunțându-se totodată, că acesta a încetat din viață la reședința sa din Roma.

Ce spunea Franco Zeffirelli despre acest film

„Multe se vor spune despre acest film, despre ceea ce semnifică ori vrea să demonstreze. Dar adevărata lui menire nu este alta decât de a dărui lumii un strop de credință. Acestei lumi atât de zbuciumate a zilelor noastre!  Abia de acum înainte, această operă în care am investit atât de mult și care m-a marcat profund, începe să-și trăiască propria viață”, scria Zeffireli în cartea sa, cu referire la celebrul film, conform activenews.ro.

„Dată fiind credința mea profundă în faptul că în orice om, chiar și cel mai slab, cel mai de nimic, există ceva divin, lumina pe care Dumnezeu i-a insuflat-o, am reușit cu Powell performanța de a trezi și a scoate la iveală, din adâncul personalității sale, tot acel fond disponibil care să-i permită să exprime divinul. Ochii, care sunt ferestrele sufletului, mai degrabă decât orice altă parte a corpului omenesc, au devenit la Powell două izvoare de lumină. Vocea, care poate nu întâmplător, se numea în limba noastră vechie „vorbire” i-a căpătat rezonanțe misterioase și îndepărtate, ca și când ar fi transmis și ar fi captat mesaje din necunoscut”, mai spunea regizorul despre acel film.

Franco Zeffireli și Robert Powell au colabroat foarte bine pe platourile de filmare

Cine a fost Franco Zeffirelli

Franco Zeffirelli, în registrul de stare civilă Gianfranco Corsi Zeffirelli, s-a născut la Florența, în Italia, pe 12 februarie 1923 și a debutat ca regizor în anul 1957 cu pelicula Camping, al cărui scenariu l-a și scris. De-a lungul carierei sale, a mai făcut filme celebre precum Callas Forever, Tânărul Toscanini, Romeo și Julieta, La Traviata sau Un ceai cu Mussolini. Un lucru interesant despre celebrul regizor este faptul că cercetătorii italieni au descoperit că este descedent al unei rude a renumitului Leonardo Da Vinci.

În 1996, el a recunoscut că este homosexual, iar ulterior a adoptat doi tineri cu care lucrase de ani de zile și care s-au ocupat de afacerile sale. Franco Zeffirelli este considerat de critica de specialitate drept unul dintre cei mai mari regizori din Europa și chiar a primit titlul de Comandor al Imperiului Britanic.

 

CITEȘTE mai multe articole interesante din categoriile NEWS, SPORT sau LIFE
A apărut noua revistă Taifasuri
  • Câștigă ACUM o Dacia Logan, 2.000 de euro și multe alte premii!
  • Nr. 841. 32 pagini + CD. Doar 10lei!