News

A murit Gabriel Moşoianu, cel mai mare acrobat român. A intrat de 3 ori în Cartea Recordurilor

Cel mai mare acrobat român, Gabriel Moşoianu, s-a stins din viață. Avea 87 de ani.
31.10.2021 | 15:07
A murit Gabriel Mosoianu cel mai mare acrobat roman A intrat de 3 ori in Cartea Recordurilor
A murit Gabriel Moşoianu, cel mai mare acrobat român. Foto: colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Cel mai cunoscut acrobat din istoria circului românesc, Gabriel Moşoianu, a murit la vârsta de 87 de ani.

Fostul gimnast era supranumit “regele circului românesc”. Moșoianu a intrat de trei ori în Cartea Recordurilor şi a avut turnee în străinătate mai bine de 40 de ani.

ADVERTISEMENT

Din păcate, de câțiva ani se lupta cu mai multe boli. În urmă cu 2 săptămâni împlinise 87 de ani.  Ulterior, Gabriel Moșoianu s-a infectat cu Covid. Marele acrobat s-a stins din viață pe 31 octombrie.

A murit ”regele circului românesc”, Gabriel Moşoianu

Foto: mosoinugabriel.blogspot.

Povestea vieții lui Gabriel Moșoianu capată alte dimensiuni în 1965. Atunci, la Circul de Stat se înfiinţează o trupă de “zburători”.

ADVERTISEMENT

Gabriel Moşoianu adună în jurul lui sportivi aflați în activitate (halterofili, gimnaşti şi acrobaţi), iar trupa începe să doboare mai multe recorduri: coloana de patru, coloana de cinci, coloana de șase.

Performanțele românilor au ecou în întreaga lume. Acrobații sunt invitați pe tot globul pentru a susține spectacole.

ADVERTISEMENT

În decursul vieții, Gabriel Moşoianu a cunoscut mai mulţi şefi de stat. ”Vreau să vorbesc cu actorul Ronald Reagan, nu cu președintele”

”Parcă a fost ieri întâlnirea mea cu Ronald Reagan, așa de proaspătă îmi e acea amintire”, relata Gabriel Moșoianu într-un interviu pentru Libertatea.

Trupa Moșoianu fusese invitată în 1984 la Washington pentru a susține un spectacol dedicat președintelui american.

ADVERTISEMENT

”Pe Ronald Reagan l-am cunoscut personal la spectacolul dat în cinstea sa, iar noi am prezentat coloana de șapte persoane. Când am fost față în față, eu i-am spus: Vreau să vorbesc cu actorul Ronald Reagan, nu cu președintele, i-a plăcut vorba asta”, povestea cel mai cunoscut acrobat din istoria circului românesc.

Fostul gimnast i-a mai întâlnit pe președintele SUA, Richard Nixon, președintele Braziliei, Joao Figueiredo, dar și pe Yumjaagiin Tsedenbal, liderul comunist al Mongoliei.

A intrat de 3 ori în Cartea Recordurilor

Prima dată s-a întâmplat în 1984, când Moșaianu a intrat în Cartea Recordurilor pentru ”triplă piruetă la bară rusească”.

Un an mai târziu era recompensat pentru ”dublu salt la coloana de șapte cu lonjă de siguranță”.

Ulterior, în 1998, regele circului românesc a intrat în Cartea recordurilor pentru ”salt mortal la coloana de șase cu aterizare pe umeri”.

”Multă lume crede că m-am îmbogăţit din circ, dar pe vremea comunismului noi trăiam din cei 5 dolari pe care-i primeam ca diurnă în turnee, iar grosul valutei pentru prestaţiile noastre intra în conturile statului. S-a câştigat o avere de pe urma noastră. Acesta era însă preţul libertăţii de mişcare. Dar nu-mi pare deloc rău“, a mărturisit Moşoianu pentru ziarul Adevărul.

ADVERTISEMENT
Tags: