News

A murit generalul SIE Paul Ionescu. Radu Tudor: “A fost un pion important al tranziției la democrație”

04.05.2019 | 11:46
Radu Tudor a anunțat moartea lui Paul Ionescu pe blogul său

Este doliu în lumea intelligence-ului românesc. Generalul SIE Paul Ionescu a încetat din viață la vârsta de 71 de ani, iar anunțul a fost făcut de jurnalistul Antenei 3, Radu Tudor, pe blogul personal. Ionescu a fost una din cele mai importante figuri ale serviciilor secrete postdecembriste. A avut misiuni speciale la Moscova și Bruxelles.

Paul Ionescu a avut un rol covârșitor în aderarea la NATO

Paul Ionescu a fost primul reprezentant oficial al Serviciilor de Informații Externe la NATO, în vederea negocierii aderării la Organizație. În perioada 1997-2001, Ionescu negocia cu Statele Unite ale Americii și celelalte țări membre NATO condițiile României pentru a face parte din acest club militar select.

„Paul Ionescu a fost un pion important al tranzitiei de la comunism la democratie in spionajul romanesc. A fost sef al unei directii operative din SIE dupa decembrie 1989, apoi indeplinind misiuni importante la Moscova si Bruxelles. Paul Ionescu a fost primul reprezentant oficial SIE la NATO in perioada 1997-2001.

Paul Ionescu, fost general SIE
Paul Ionescu s-a stins din viață la vârsta de 71 de ani foto:radu-tudor.ro

Jurnalistul Radu Tudor regretă moartea omului care a schimbat fața spionajului românesc

Din aceasta postura, Ionescu a gestionat deschiderea SIE catre valorile occidentale in plin efort al Romaniei de aderare la Alianta Nord Atlantica. Intre 1997 si 2001, Romania a derulat 5 cicluri MAP  (Membership Action Plan) care contineau criterii de reforma in toate domeniile institutionale din Romania, in special domeniile militar si intelligence”, scrie Radu Tudor pe blogul său.

Ionescu a devenit din 2001 adjunctul șefului SIE, Gheorghe Fulga, alături de Marcel Alexandru, Constantin Rotaru și Dan Chiriac. Serviciul de Informații Externe precum și Serviciul Român de Informații, alături de Ministerul Apărării Naționale au avut roluri fundamentale în negocierile pentru aderarea la NATO și, ulterior, la Uniunea Europeană.

„Generalul Paul Ionescu a fost unul din cei mai importanți martori implicați ai transformării spionajului românesc dintr-o structură sub dictatura comunistă, în Tratatul de la Varșovia la un serviciu democratic, sub control parlamentar românesc, într-un stat membru NATO”, mai scrie jurnalistul Radu Tudor.