Sport

A murit Gerd Muller, marele atacant al Germaniei şi al lui Bayern Munchen. Avea 75 de ani

Pe 15 august 2021, Gerd Muller s-a stins din viaţă la 75 de ani.
15.08.2021 | 15:03
A murit Gerd Muller marele atacant al Germaniei si al lui Bayern Munchen Avea 75 de ani
ADVERTISEMENT

„Bombardierul“ Gerd Muller a murit în dimineaţa zilei de duminică, 15 august, la vârsta de 75 de ani. Bayern Munchen a confirmat decesul fostul fotbalist.

A murit Gerd Muller

„Lumea Bayern Munchen s-a oprit astăzi. Clubul şi toţi suporterii lui plâng moartea lui Gerd Muller, care s-a stins duminică dimineaţă, la vârsta de 75 de ani. Muller a scris istorie cu Bayern şi cu naţionala Germaniei.

ADVERTISEMENT

A înscris 566 de goluri în 607 partide oficiale pentru Bayern şi este în continuare deţinătorul recordului de goluri marcate în Bundesliga cu 365. A fost de şapte ori golgheterul competiţiei“, au scris cei de la Bayern pe site-ul clubului.

Herbert Hainer, preşedintele lui Bayern: „E o zi tristă şi neagră“

„Astăzi e o zi tristă şi neagră pentru Bayern şi pentru fanii ei. Gerd Muller a fost cel mai bun atacant din câţi au existat vreodată şi o persoană deosebită în lumea fotbalului. Sunt alături de soţia lui, Uschi, dar şi de restul familiei. Bayern nu ar fi clubul pe care îl iubim acum dacă nu ar fi existat Gerd Muller. Numele lui va dăinui pentru totdeauna“, a spus şi preşedintele lui Bayern, Herbert Hainer.

ADVERTISEMENT

Oliver Kahn: „Va fi pentru totdeauna o parte din istoria lui Bayern“

„Vestea morţii lui Gerd Muller ne întristează pe toţi profund. Este una dintre cele mai mari legende ale lui Bayern, realizările lui rămân neegalate până astăzi şi va fi pentru totdeauna o parte din istoria lui Bayern şi a fotbalului german. Ca jucător şi ca om, Gerd Muller se identifică în Bayern Munchen şi în dezvoltarea într-un dintre cele mai mari cluburi la nivel mondial. Gerd va fi mereu în inimile noastre“, a declarat şi Oliver Kahn, fost portar şi actual preşedinte executiv al bavarezilor.

Avea probleme de sănătate

Ultimii ani din viaţa lui Gerd Muller au stat sub semnul problemelor medicale. Fostul mare fotbalist suferea de Alzheimer din 2015, dar şi de demenţă.

ADVERTISEMENT

Starea i s-a agravat în ultima perioadă şi a fost chiar internat la terapie intensivă. „„Stă numai în pat, deschide ochii puţin și-i închide imediat. Nu mai mănâncă”, mărturisea soția Uschi, în noiembrie 2020, pentru tabloidul Bild.

Gerd Muller, „bombardierul“

Gerd Muller a fost unul dintre cei mai buni atacanţi din istoria fotbalului. I se spunea „bombardierul“, pentru eficacitatea sa în careurile adverse.

ADVERTISEMENT

A câştigat tot ce se putea câştiga, atât cu naţionala cât şi cu Bayern Munchen. Cu Germania, a devenit campion european în 1972 şi mondial doi ani mai târziu. A marcat în ambele finale, două goluri într-un 3-0 cu URSS la Euro 1972 şi reuşita victoriei în 2-1 cu Olanda la CM 1974.

În total, pentru selecţionata ţării sale, Gerd Muller a punctat de 68 de ori în 62 de prezenţe.

Cu Bayern, a câştigat Bundesliga de patru ori, Cupa de patru ori, dar şi Cupa Campionilor Europeni, de trei ori consecutiv, între 1974 şi 1976. Are o Cupă Intercontinentală în palmares, dar şi o Cupa Cupelor.

A fost declarat golgheterul competiţiei de 17 ori, în Bundesliga, Cupa Campionilor Europeni, Cupa Germaniei, Euro 1972, CM 1970 sau preliminariile pentru mondialul din 1970.

În 1967 şi 1969 a primit titlul de„Fotbalistul Anului în Germania“, iar în 1970 revista France Football i-a acordat Balonul de Aur.

ADVERTISEMENT