News

A murit Gheorghe Benea, fost director general al Loteriei și primar al Dejului. Avea Covid-19

19.01.2021 | 15:45
A murit Gheorghe Benea fost director general al Loteriei si primar al Dejului Avea Covid19
ADVERTISEMENT

A murit Gheorghe Benea, fost primar al Dejului și fost director al Loteriei Române, internat cu Covid-19 într-un spital din Cluj-Napoca.

Bărbatul a încetat din viață în noaptea dinspre luni spre marți, 19 ianuarie, în Spitalul de Boli Infecțioase din Cluj-Napoca, la două zile după ce împlinise 67 de ani.

ADVERTISEMENT

Născut în comuna Lemniu din judeţul Sălaj, Gheorghe Benea a fost cunoscut pentru perioada petrecută ca director a Loteriei Române.

Fostul primar din Dej și director al Loteriei a murit de Covid-19

Conform Dej24.ro, Benea a fost primar al Dejului imediat după Revoluția din 1989, din ianuarie până în iunie 1990, după care a fost director tehnic la Fabrica de Celuloză și Hârtie din Dej.

ADVERTISEMENT

Potrivit Someșeanul.ro, Benea a fost, de asemenea, director la Someș SA Dej, până în 2004, director la Pehart Tec SA Petreşti până în 2007, director general adjunct la Remarul 16 Februarie SA Cluj până în 2008, preşedinte-director la Metalurgica Transilvană Aiud până în 2000, după care a ocupat funcţia de preşedinte-director general la Compania Naţională „Loteria Română” SĂ. În iulie 2012, Benea şi-a pierdut funcţia.

În 2008, Benea reprezentat PDL în alegerile parlamentare, obţinând cel mai mare număr de voturi din colegiul 3 – senat, înaintea clujeanului Marius Nicoară (PNL). Nicoară a fost însă cel care a obţinut scaunul de parlamentar, în urma redistribuirii voturilor.

ADVERTISEMENT

În 2012, acesta a candidat la funcţia de primar la Dej din partea PDL, clasându-se pe locul al doilea, după Morar Costan (USL-PSD), actualul primar din Dej.

Benea a fost primul primar al Dejului imediat după Revoluție și a intrat în atenția publică atunci când a fost numit în funcția de director general al Loteriei Române.

ADVERTISEMENT

Conform Someșeanul acesta „a fost reținut de DNA într-un dosar în care era cercetat alături de alte persoane, între care şi Benea Alexandra Laura, fiica fostului şef al Loteriei, pentru că ar fi acordat în mod preferaţial un contract de achiziţie de autoturisme pentru înnoirea Parcului auto al Loteriei Române. Au fost cumpărate 182 de autovehicule, în valoare de 13.386.378,73 lei, în sistem buy-back”.

Benea a fost condamnat în acel moment la 3 ani de închisoare cu suspendare pentru luare de mită, fiind acuzat că a primit un autovehicul BMW în valoare de 139.230 de lei, prin intermediul fiicei sale. Din acel moment a ieșit din viața publică.

ADVERTISEMENT