News
notix pixel id

A murit în timp ce spovedea credincioșii. Preotul Dumitru Chiorbeja s-a stins din viață la vârsta de 69 de ani

În Neamț este doliu, după ce parohul Dumitru Chiorbeja a decedat la vârsta de 69 de ani. A încetat din viață chiar în timp ce îi spovedea pe credincioșii dintr-un sat din județ.
23.11.2021 | 21:22
A murit în timp ce spovedea credincioșii. Preotul Dumitru Chiorbeja s-a stins din viață la vârsta de 69 de ani
A murit în timp ce spovedea credincioșii. Parohul Dumitru Chiorbeja s-a stins din viață la vârsta de 69 de ani. Sursa Foto: Doxologia.ro
ADVERTISEMENT

Parohul Dumitru Chiorbeja a încetat din viață la vârsta de 69 de ani, pe când îi spovedea religios pe enoriașii unui sat din județul Neamț.

Preotul aparținea de comunitatea Dreptu, din comuna Poiana Teiului.

A murit în biserică pe scaunul de Spovedanie

Acesta a trecut în neființă în biserica din sat, acolo unde slujise vreme de 39 de ani. De asemenea, a slujit la mai multe lăcașuri de cult din județul Suceava.

„La Parohia Dreptu, s-a dovedit a fi un bun slujitor a lui Dumnezeu şi un harnic gospodar. A pictat biserica parohială, care a fost sfințită la data de 4 octombrie 1998, de către Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, în vremea slujirii ca Mitropolit al Moldovei şi al Bucovinei. Cu acest prilej, i-a fost acordată distincția de iconom stavrofor”, a declarat Mihai Damian, parohul din Ceahlău, pentru Doxologia.ro.

ADVERTISEMENT

A primit Crucea Nordului, cea mai mare distincție a Bisericii Ortodoxe din România

Episcopul Mcarie, care îi conferise preotului paroh Crucea Nordului, distincția supremă a Ortodoxiei românești, a adresat un mesaj după decesul preotului paroh Dumitru Chiorbeja.

De altfel, conform episcopului, preotul era pe scaunul se Spovedanie când a decedat, murind în timp ce ținea crucea în mână.

ADVERTISEMENT

„Cu multă durere în suflet am aflat că în seara zilei de 20 noiembrie 2021, a plecat din această lume vrednicul de pomenire părinte Dumitru Chiorbeja, preot paroh în satul Dreptu, județul Neamț, fiul său, preotul Valeriu-Dumitru Chiorbeja, fiind parohul comunității euharistice de la Haugesund în Regatul Norvegiei.

Părintele Dumitru a trecut la veșnicele lăcașuri în timp ce se afla în scaunul de Spovedanie, înarmat cu epitrahilul, crucea și rugăciunea, căutând până în ultima clipă a vieții sale de slujitor al lui Hristos să câștige suflete pentru Împărăția Cerurilor”, a transmis episcopul Mcarie.

ADVERTISEMENT

„O viață de luptă și trudă încheiată eroic, așa cum se cuvine celor care se află în prima linie a Bisericii Luptătoare. Am slujit cu părintele Dumitru Chiorbeja de multe ori, atât în țară cât și în Episcopia Europei de Nord.

Chiar anul acesta, pe 7 august, de sărbătoarea Sfintei Cuvioase Teodora de la Sihla am liturghisit împreună la hramul Schitului Poiana Maicilor, la poalele Muntelui Ceahlău. Impresionat de lucrarea sa misionară, i-am conferit cu mare bucurie Crucea Nordului, distincția cea mai înaltă a Ortodoxiei românești boreale”, a menționat episcopul Macarie.

ADVERTISEMENT

A slujit de mai bine de patru decenii ca și paroh

În anul 1978, a fost mutat la parohia Argel, din comuna Moldovița, Protopopiatul Câmpulung Moldovenesc, parohie pe unde a păstorit timp de cinci ani, până în anul 1982.

El a reparat biserica, a refăcut clopotnița și a înzestrat lăcașul de cult cu cărți religioase, cu icoane și îmbrăcăminte.

ADVERTISEMENT

Dumitru Chiorbeja a fost numit paroh în Parohia Dreptu încă din anul 1982, unde, de altfel, a slujit timp de 39 de ani.

„În Parohia Dreptu a construit un așezământ social și casă parohială nouă, iar în satul Pârâul Fagului a reactivat cimitirul, unde a construit un paraclis și o casă de prăznuire. În anul 2019, a reparat acoperișul bisericii parohiale și a făcut lucrări de întreținere la turnurile acesteia”, a amintit părintele Mihai Damian.

 

CITEȘTE mai multe articole interesante din categoria NEWS
A apărut noua revistă Taifasuri
  • Câștigă ACUM o Dacia Logan, 2.000 de euro și multe alte premii!
  • Nr. 860. 32 pagini. Doar 5 lei!
A apărut noua revistă Taifasuri