News

A murit în timp ce spovedea credincioșii. Preotul Dumitru Chiorbeja s-a stins din viață la vârsta de 69 de ani

În Neamț este doliu, după ce parohul Dumitru Chiorbeja a decedat la vârsta de 69 de ani. A încetat din viață chiar în timp ce îi spovedea pe credincioșii dintr-un sat din județ.
23.11.2021 | 21:22
A murit in timp ce spovedea credinciosii Preotul Dumitru Chiorbeja sa stins din viata la varsta de 69 de ani
A murit în timp ce spovedea credincioșii. Parohul Dumitru Chiorbeja s-a stins din viață la vârsta de 69 de ani. Sursa Foto: Doxologia.ro
ADVERTISEMENT

Parohul Dumitru Chiorbeja a încetat din viață la vârsta de 69 de ani, pe când îi spovedea religios pe enoriașii unui sat din județul Neamț.

Preotul aparținea de comunitatea Dreptu, din comuna Poiana Teiului.

A murit în biserică pe scaunul de Spovedanie

Acesta a trecut în neființă în biserica din sat, acolo unde slujise vreme de 39 de ani. De asemenea, a slujit la mai multe lăcașuri de cult din județul Suceava.

ADVERTISEMENT

„La Parohia Dreptu, s-a dovedit a fi un bun slujitor a lui Dumnezeu şi un harnic gospodar. A pictat biserica parohială, care a fost sfințită la data de 4 octombrie 1998, de către Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, în vremea slujirii ca Mitropolit al Moldovei şi al Bucovinei. Cu acest prilej, i-a fost acordată distincția de iconom stavrofor”, a declarat Mihai Damian, parohul din Ceahlău, pentru Doxologia.ro.

A primit Crucea Nordului, cea mai mare distincție a Bisericii Ortodoxe din România

Episcopul Mcarie, care îi conferise preotului paroh Crucea Nordului, distincția supremă a Ortodoxiei românești, a adresat un mesaj după decesul preotului paroh Dumitru Chiorbeja.

ADVERTISEMENT

De altfel, conform episcopului, preotul era pe scaunul se Spovedanie când a decedat, murind în timp ce ținea crucea în mână.

„Cu multă durere în suflet am aflat că în seara zilei de 20 noiembrie 2021, a plecat din această lume vrednicul de pomenire părinte Dumitru Chiorbeja, preot paroh în satul Dreptu, județul Neamț, fiul său, preotul Valeriu-Dumitru Chiorbeja, fiind parohul comunității euharistice de la Haugesund în Regatul Norvegiei.

ADVERTISEMENT

Părintele Dumitru a trecut la veșnicele lăcașuri în timp ce se afla în scaunul de Spovedanie, înarmat cu epitrahilul, crucea și rugăciunea, căutând până în ultima clipă a vieții sale de slujitor al lui Hristos să câștige suflete pentru Împărăția Cerurilor”, a transmis episcopul Mcarie.

„O viață de luptă și trudă încheiată eroic, așa cum se cuvine celor care se află în prima linie a Bisericii Luptătoare. Am slujit cu părintele Dumitru Chiorbeja de multe ori, atât în țară cât și în Episcopia Europei de Nord.

ADVERTISEMENT

Chiar anul acesta, pe 7 august, de sărbătoarea Sfintei Cuvioase Teodora de la Sihla am liturghisit împreună la hramul Schitului Poiana Maicilor, la poalele Muntelui Ceahlău. Impresionat de lucrarea sa misionară, i-am conferit cu mare bucurie Crucea Nordului, distincția cea mai înaltă a Ortodoxiei românești boreale”, a menționat episcopul Macarie.

A slujit de mai bine de patru decenii ca și paroh

În anul 1978, a fost mutat la parohia Argel, din comuna Moldovița, Protopopiatul Câmpulung Moldovenesc, parohie pe unde a păstorit timp de cinci ani, până în anul 1982.

El a reparat biserica, a refăcut clopotnița și a înzestrat lăcașul de cult cu cărți religioase, cu icoane și îmbrăcăminte.

Dumitru Chiorbeja a fost numit paroh în Parohia Dreptu încă din anul 1982, unde, de altfel, a slujit timp de 39 de ani.

„În Parohia Dreptu a construit un așezământ social și casă parohială nouă, iar în satul Pârâul Fagului a reactivat cimitirul, unde a construit un paraclis și o casă de prăznuire. În anul 2019, a reparat acoperișul bisericii parohiale și a făcut lucrări de întreținere la turnurile acesteia”, a amintit părintele Mihai Damian.

 

ADVERTISEMENT
„Ce a fost ăsta?!” Reacțiile soților Șucu în timpul meciului. Momentul a fost...
„Ce a fost ăsta?!” Reacțiile soților Șucu în timpul meciului. Momentul a fost filmat.„Mamă, dar...”
Momente cum rar se văd, în SuperLigă! A ”spart” banca de rezerve după...
Momente cum rar se văd, în SuperLigă! A ”spart” banca de rezerve după ce a fost schimbat. Ce a făcut antrenorul
„E greu să găsești un bărbat”. Țara care are cea mai scăzută rată...
„E greu să găsești un bărbat”. Țara care are cea mai scăzută rată a natalității. De ce le este frică femeilor să devină mame
Gestul unui american care trăiește în Marea Britanie, atunci când a aflat că...
Gestul unui american care trăiește în Marea Britanie, atunci când a aflat că vorbește cu români. Toată lumea a rămas fără reacție
FOTO Austriecii de la Strabag pregătesc în România prima inaugurare importantă din 2024...
FOTO Austriecii de la Strabag pregătesc în România prima inaugurare importantă din 2024 pe infrastructura rutieră
Dublă lovitură pentru şoferii care încalcă legea. Vor primi şi o altă pedeapsă...
Dublă lovitură pentru şoferii care încalcă legea. Vor primi şi o altă pedeapsă pe lângă amendă
Cum a ajuns o prostituată din România să cumpere o biserică din Italia....
Cum a ajuns o prostituată din România să cumpere o biserică din Italia. Toată averea escortei, de 3,4 milioane de euro, a fost confiscată
„Nu am suportat să văd oameni fericiţi”. Declarația șocantă făcută de elevul care...
„Nu am suportat să văd oameni fericiţi”. Declarația șocantă făcută de elevul care a omorât-o pe Melis, în Grădina Botanică
Anamaria Prodan, pregatita sa faca pasul cel mare: "In curand...."
Anamaria Prodan, pregatita sa faca pasul cel mare: "In curand...."
Un mare mister al filmului românesc. De ce i s-a interzis vocea lui...
Un mare mister al filmului românesc. De ce i s-a interzis vocea lui Amza Pellea
Fostul soț al Ancăi Țurcașiu trăiește a doua tinerețe! Cum s-a pozat cu...
Fostul soț al Ancăi Țurcașiu trăiește a doua tinerețe! Cum s-a pozat cu iubita. Un detaliu a atras atenția tuturor
Lia Bugnar, dezvăluirea momentului despre un actor din Clanul: Sunt leşinată după el!
Lia Bugnar, dezvăluirea momentului despre un actor din Clanul: Sunt leşinată după el!
Imagini de groază din închisoarea Poarta Albă, din celula unde 12 britanici sunt...
Imagini de groază din închisoarea Poarta Albă, din celula unde 12 britanici sunt închiși, după ce au fost arestați la un festival din Mamaia
Țara unde se poate trăi decent cu puțin peste 2.000 de lei. Este...
Țara unde se poate trăi decent cu puțin peste 2.000 de lei. Este una dintre cele mai căutate destinații turistice din lume