News

A murit inginerul Marius-Sabin Peculea. Și-a dedicat viața realizării uzinei de apă grea

A murit inginerul Marius-Sabin Peculea. Acesta și-a dedicat viața pentru realizarea uzinei de apă grea de la noi din țară.
05.06.2023 | 22:26
A murit inginerul MariusSabin Peculea Sia dedicat viata realizarii uzinei de apa grea
A murit Marius-Sabin Peculea. Foto Captură TVR
ADVERTISEMENT

A murit inginerul Marius-Sabin Peculea. Acesta a avut un rol esențial în dezvoltarea industriei energiei nucleare la noi în țară.

A murit Marius-Sabin Peculea

Ba mai mult, s- ar putea spune că inginerul Marius Sabin Peculea și-a dedicat întreaga viață nu numai studiului, dar și proiectării și realizării uzinei de apă grea de la noi din țară. Savantul a murit la vârsta de 97 de ani.

ADVERTISEMENT

Acesta era originar din Cluj-Napoca, dar a avut cele mai mari realizări în Râmnicu Vâlcea. De altfel, anunțul morții a fost făcut de primăria din acest oraș, iar edilul a adresat câteva cuvinte după moartea acestuia.

Marius-Sabin Peculea era cetățean de onoare în Râmnicu Vâlcea. Acesta a fondat în acest oraș uzina pilot pentru dezvoltarea energeticii nucleare românești. Tot aici a înființat un institut de cercetări.

ADVERTISEMENT

„Am primit vestea dureroasă a plecării dintre noi a academicianului Marius Sabin Peculea, Cetățean de Onoare al Municipiului Râmnicu Vâlcea pentru contribuţia deosebită la dezvoltarea energeticii nucleare româneşti, pentru fondarea la Râmnicu Vâlcea a unei uzine pilot şi a unui institut de cercetări într-un domeniu de vârf al ştiinţei şi tehnicii româneşti”, a scris primarul din Râmnicu Vâlcea.

Marius-Sabin Peculea, pasiune pentru energia nucleară

Marius-Sabin Peculea s-a născut în 1926 la Cluj-Napoca. Acesta a făcut studiile superioare la școala Politehnică, la Facultatea Electromecanică din Timișoara.

ADVERTISEMENT

Aceasta mărturisea că a fost fascinat de domeniul energiei nucleare încă de când era copil. Acesta era un elev de liceu când a descoperit această pasiune pentru cercetare și pentru energia nucleară.

„Energia nucleară m-a impresionat, este descoperirea în jurul căreia s-a dezvoltat întregul meu destin profesional. Eram elev de liceu, era război, am citit despre fisiunea uraniului şi despre căutările legate de utilizarea ei, doream să aflu totul despre aceste cercetări.

ADVERTISEMENT

Cunoştinţele produse de cercetare devin universale, dar pentru dezvoltarea societăţii gândeşti proiecte locale, iar eu am avut şansa de a fi pus în situaţia favorabilă de a produce apa grea, care a permis dezvoltarea industriei nucleare din România“, spunea Marius-Sabin Peculea într-un interviu acordat www.marketwatch.ro.

ADVERTISEMENT