Life

A murit Iulia Buciuceanu, una din marile voci ale României, sora regretatei Tamara

Iulia Buciuceanu, solistă a Operei Române, a încetat din viață la vârsta de 90 de ani. A fost una dintre cele mai remarcabile voci ale țării timp de mai bine de trei decenii.
19.06.2022 | 09:35
A murit Iulia Buciuceanu una din marile voci ale Romaniei sora regretatei Tamara
Iulia Buciuceanu a fost sora Tamarei Buciuceanu-Botez. Foto: româmiatv.net
ADVERTISEMENT

Mezzosoprana Iulia Buciuceanu, prim-solistă a Operei Române a murit la vârsta de 90 de ani. Artista care a fost căsătorită în trecut cu actorul George Constantin a plecat la Ceruri după ce timp de trei decenii a contribuit la bogăția culturală românească.

Mezzosoprana Iulia Buciuceanu a murit la vârsta de 90 de ani

Iulia Buciuceanu a fost angajată a Operei Române în perioada 1952-1983, având una dintre cele mai remarcabile voci ale acelei perioade. Printre instituțiile care deplâng astăzi moartea mezzosopranei se numără și Ministerul Culturii.

ADVERTISEMENT

„O zi neagră pentru cultura românească… Odihnă veşnică, Iulia Buciuceanu!”, este mesajul transmis de minister pe Facebook.

Iulia Buciuceanu a fost de mică pasionată de muzică, iar cei care au avut grijă să meargă pe această cale au fost chiar părinții ei. Mama mezzosopranei i-a fost îndrumătoare până când aceasta a studiat la Conservator.

ADVERTISEMENT

I-a avut profesori, la Iași, pe Grigore Magiari și Mansi Barberis, printre alții. Apoi a făcut școală la București cu Petre Ștefănescu-Goangă. Talentul ei a fost remarcat din prima.

Dacă în cazul altor elevi, contractele cu Opera Române erau încheiate după perioada studenției, la Iulia cei de la Operă nu au mai avut răbdare. Aceasta a fost angajată încă din anii de studenție la instituția culturală din București.

ADVERTISEMENT

A fost căsătorită cu George Constantin

Iulia Buciuceanu a fost în special mezzosoprană, având un vas repertoriu universal, dar cel mai mult îi plăcea să interpreteze arii din repertoriul românesc.

A avut atât roluri dramatice, cât și roluri comice. A fost o artistă extrem de versatilă indiferent de spectacolul în care participa.

ADVERTISEMENT

Iulia a cunoscut succesul în deplasările ei în țară, dar și în străinătate. A avut turnee în Rusia, Bulgaria, Iugoslavia, Turcia, Germania, Franța, Belgia, Austria sau Italia.

Fostul ei soț, actorul George Constantin, s-a stins din viață în anul 1994. De atunci până acum, Iulia Buciuceanu nu s-a mai recăsătorit, însă a avut grijă de fiul pe care îl are cu actorul, Mihai Constantin. O altă persoană cunoscută din familia sa a fost actrița Tamara Buciuceanu-Botez. Iulia era sora mai mică a acesteia.

 

 

ADVERTISEMENT