News

A murit Jacques Chirac. Fostul președinte al Franței avea 86 de ani

26.09.2019 | 13:27
A murit Jacques Chirac Fostul presedinte al Frantei avea 86 de ani
ADVERTISEMENT

A murit Jacques Chirac, unul dintre foștii președinți francezi și un politician respectat de toată lumea. Fostul președinte avea 86 de ani. Acesta se retrăsese din spațiul public. Jacques trăia alături de soția lui, la Paris. Frédéric Salat-Baroux, ginerele său, a făcut anunțul pentru presa franceză susținând că Jacques a murit liniștit, acasă, printre cei apropiați.

A murit Jacques Chirac, fost premier și președinte al Franței de mai multe ori

Fostul președinte al Franței era cunoscut cu probleme medicale. În anul 2005, Chirac suferise un atac cerebral, scrie presa franceză. Chirac a fost președintele Franței între anii 1995 și 2007. Sub președinția sa, Franța a adoptat moneda unică europeană și a abolit serviciul militar obligatoriu.

ADVERTISEMENT

Chirac a fost cunoscut pentru viziunea sa diferită de cea a liderilor anilor 2000 și a fost unul dintre oamenii de stat care s-a opus invaziei militare din Irak din 2003. Tot el a limitat mandatul de președinte al Franței de la 7 la 5 ani de zile. Moartea lui Jacques Chirac a căzut ca un trăsnet în Franța.

a murit jacques chirac
Fostul președinte fusese condamnat în 2011 la 2 ani de închisoare. Sursa foto: Encyclopedia Britannica

Minut de reculegere în Parlamentul francez

Parlamentarii francezi au ținut un minut de reculegere azi, după ce informația a devenit publică, în memoria fostului șef de stat. Jacques Chirac a avut numeroase merite, dar a avut și probleme cu legea. În anul 2011, a fost condamnat la doi ani de pușcărie pentru abuz de încredere și delapidarea de fonduri publice.

ADVERTISEMENT

Jacques Chirac s-a născut în anul 1932 la Paris. Și-a început cariera alături de fostul premier Georges Pompidou în anul 1962. După moartea lui Pompidou, în anul 1974, Chirac a devenit premierul Franței, însă și-a înaintat demisia doi ani mai târziu când și-a înființat propriul partid.

În anul 1977, Chirac obținea o victorie extrem de importantă la alegerile municipale. În Paris s-a bucurat de multe voturi astfel încât a devenit primarul capitalei franceze. A revenit în funcția de premier al Hexagonului în anul 1986 când l-a bătut în alegeri pe Francois Mitterand, care și-a recâștigat poziția doi ani mai târziu.

ADVERTISEMENT