News

Doliu în Grecia. Fostul președinte al țării, Karolos Papoulias, a murit în a doua zi de Crăciun

Este doliu în Grecia. Karolos Papoulias, fost președinte al statului elen în perioada 2005 - 2015, a murit în a doua zi de Crăciun. Decesul a survenit la vârsta de 92 de ani.
26.12.2021 | 14:44
Doliu in Grecia Fostul presedinte al tarii Karolos Papoulias a murit in a doua zi de Craciun
ADVERTISEMENT

Karolos Papoulias, fost președinte al Greciei timp de două mandate, între 2005 și 2015, a încetat din viață, duminică, la vârsta de 92 de ani.

În timpul activității sale politice, Papoulias a fost deputat și ministru socialist, fiind apropiat de Andreas Papandreou, fondatorul partidului socialist PASOK și un oponent al succesorului lui Papandreou, Costas Simitis.

ADVERTISEMENT

Această opoziție l-a determinat pe prim-ministrul conservator Costas Karamanlis, care i-a succedat lui Simitis în 2004, să-l propună pe Papoulias pentru funcția de președinte la începutul lui 2005. Papoulias a fost reales pentru un al doilea mandat în februarie 2010, un mandat marcat de criza financiară a Greciei.

Fostul președinte al Greciei, Karolos Papoulias, a murit duminică. A condus statul în perioada 2005-2015

Karolos Papoulias s-a născut la 4 iunie 1929, într-un sat de lângă orașul Ioannina, în nord-vestul Greciei, fiind fiul unui ofițer de armată care s-a retras din funcția de general-maior.

ADVERTISEMENT

Încă de la o vârstă fragedă, Papoulias a fost implicat în rezistența împotriva ocupației germane din 1941-1944. După eliberare, Papoulias a terminat liceul și a studiat dreptul la Universitatea din Atena.

După anunțul decesului, preşedinta Katerina Sakellaropoulou i-a adus un omagiu lui Papoulias pentru rolul său în rezistenţa împotriva ocupaţiei naziste în timpul celui de-al Doilea Război Mondial.

ADVERTISEMENT

”Participarea sa la rezistenţa naţională şi la lupta împotriva dictaturii… a reflectat devotamentul său continuu faţă de idealurile de libertate şi dreptate, pe care le-a apărat de-a lungul întregii sale vieţi.

A onorat cea mai înaltă instituţie a statului prin etica şi comportamentul său, apărând cu tărie coeziunea socială şi unitatea naţională”, a spus aceasta, conform Euronews.

ADVERTISEMENT

Karolos Papoulias, implicat activ și în lumea sportului elen

De asemenea, a fost foarte implicat în lumea sportului, participând la mai multe evenimente de atletism și devenind campion de tineret al Greciei la săritura cu prăjina.

A fost membru al echipei naționale de volei a Greciei. Ulterior, timp de 25 de ani, a fost președinte al Ethnikos Athletic Club din Atena.

Papoulias și-a terminat studiile de drept cu o diplomă de licență de la Universitatea din Milano și un doctorat în drept internațional la Universitatea din Köln.

În 1963, Papoulias s-a stabilit în Germania de Vest și în 1967, când o organizație militară a preluat puterea în Grecia, a fondat o organizație de rezistență. În perioada 1967-1974 l-a cunoscut și a devenit apropiat de Andreas Papandreou.

Întors în Grecia în 1974, Papoulias a fost membru fondator al Mișcării Socialiste Panhelene și a fost ales în Parlamentul Greciei din 1977 până în 2004. A fost membru al tuturor guvernelor Papandreou, având rolului în afacerile externe.

ADVERTISEMENT
Tags: