News

A murit Kurt Westergaard, autorul caricaturii controversate cu profetul Mahomed

A murit Kurt Westergaard, autorul caricaturii controversate cu profetul Mahomed. Artistul i-a înfuriat pe musulmani cu desenul său, care a generat numeroase proteste.
19.07.2021 | 12:07
A murit Kurt Westergaard autorul caricaturii controversate cu profetul Mahomed
ADVERTISEMENT

Kurt Westergaard, autorul caricaturii controversate cu profetul Mahomed, a murit la vârsta de 86 de ani. Artistul din Danemarca a stârnit revoltă printre musulmani după publicarea acestui desen.

Westergaard a fost caricaturist pentru ziarul conservator Jyllands-Posten de la începutul anilor ’80. Acesta a devenit celebru în anul 2005, după ce a realizat o caricatură controversată a profetului Mahomed, scrie mediafax.ro.

ADVERTISEMENT

A murit Kurt Westergaard, autorul caricaturii controversate cu profetul Mahomed

Caricaturistul Kurt Westergaard a murit vârsta de 86 de ani. Danezul i-a înfuriat pe musulmani în 2005, după ce a publicat în ziar o caricatură a profetului Mahomed.

Controversata caricatură îl reprezenta pe profetul Mahomed purtând un turban-bombă pe cap. Caricatura a fost una dintre cele 12 publicate în ziar pentru a-și susține opiniile cu privire la autocenzură și criticile asupra Islamului.

ADVERTISEMENT

Reprezentările de acest fel ale profetului Mahomed sunt considerate un subiect tabu printre musulmani. În plus, sunt jignitoare pentru unii dintre aceștia.

Desenele lui Westergaard au stârnit un val de proteste în Danemarca la vremea respectivă. Totodată, guvernul danez a primit plângeri de la ambasadorii statelor cu majoritate musulmană.

ADVERTISEMENT

În februarie 2006 au existat numeroase proteste în întreaga lume musulmană, iar ambasadele daneze au fost atacate și zeci de oameni au murit în revolte.

Kurt Westergaard, amenințat cu moartea de mai multe ori

După ce a publicat caricaturile, Kurt Westergaard a primit mai multe amenințări cu moartea și chiar a fost ținta unor tentative de asasinat.

ADVERTISEMENT

Inițial, artistul s-a ascuns, după care a hotărât să se mute într-o casă puternic fortificată din Aarhus, al doilea oraș ca mărime din Danemarca.

Serviciul de informații danez a anunțat, în 2008, arestarea a trei persoane acuzate de intenția de a-l ucide pe Kurt Westergaard. De asemenea, în 2010 a fost prins de Poliție un somalez în vârstă de 28 de ani care era înarmat cu un cuțit la casa lui Westergaard. Mohamed Geele (29 de ani) a fost condamnat pentru tentativă de crimă și terorism.

În ultimii ani, Westergaard a fost nevoit să locuiască cu un bodyguard la adrese secrete pentru a se putea proteja. Danezul nu regretă desenul controversat, după cum a precizat pentru agenția de știri Reuters, în anul 2008.

„Aș face-o la fel (din nou) pentru că cred că această criză a desenelor animate într-un fel este un catalizator care intensifică adaptarea islamului”, spunea Kurt Westergaard.

În 2015, 12 persoane au fost ucise într-un atac asupra birourilor revistei de satiră franceze Charlie Hebdo. Revista a publicat caricaturi pe aceeași temă.

ADVERTISEMENT