News

A murit Lascăr Zamfirescu, coleg de clasă și prieten al Regelui Mihai, ultimul dintre elevii Clasei Palatine

27.05.2020 | 23:00
A murit Lascar Zamfirescu coleg de clasa si prieten al Regelui Mihai ultimul dintre elevii Clasei Palatine
ADVERTISEMENT

Lascăr Zamfirescu, coleg de clasă și prieten al Regelui Mihai, a murit la vârsta de 92 de ani, acesta fiind ultimul elev al Casei Palatine.

A murit Lascăr Zamfirescu, coleg de clasă și prieten al Regelui Mihai

Lascăr Zamfirescu, considerat ultimul palatin, ce a fost coleg de clasă și prieten apropiat al Regelui Mihai, a murit la 92 de ani, potrivit unui anunț făcut de Tudor Vișan-Miu pe pagina sa de Facebook.

ADVERTISEMENT

Lascăr Zamfirescu s-a născut în 22 mai 1922, la Berlin și provenea dintr-o familie de scriitori și diplomați, acesta fiind fiul lui Alexandru Duiliu Zamfirescu (1892-1968) și al Luciei n. Gărdescu, nepotul lui Duiliu Zamfirescu (1858-1922) și al Henriettei n. Alilievi.

Lascăr Zamfirescu și-a petrecut copilăria în străinătate, alături de sora sa, Sanda Stolojan (1919-2005) și fratele său, Duiliu Constantin Alexandru Zamfirescu (1923-2007).

ADVERTISEMENT

„La bătrânețe, domnului Lascăr Zamfirescu îi plăcea să rememoreze golful Guanabara lângă care se afla legația română.

În 1936, tatăl său l-a trimis înapoi în țară, pentru a-și continua studiile în limba română (născut în Italia, tatăl său fusese marcat de faptul că, revenit în țară ca voluntar al armatei române în Al Doilea Război Balcanic – 1913, vorbea limba română cu accent).

ADVERTISEMENT

Povestea ultimului elev al Clasei Palatine

Datorită încrederii pe care tatăl său o inspira Regelui Carol al II-lea, Lascăr Zamfirescu a fost ales să se alăture colectivului Clasei Palatine a Principelui Moștenitor Mihai, Mare Voievod de Alba Iulia.

Alăturându-se clasei a V-a de liceu (clasa a 9-a de astăzi), s-a integrat repede în colectiv, legând cu colegii săi prietenii de o viață”, notează Tudor Vișan-Miu, autor al cărții „La școală cu Regele Mihai. Povestea Clasei Palatine”.

ADVERTISEMENT

Lascăr Zamfirescu l-a însoțit pe Regele Mihai în diverse vacanțe prin Italia, iar la Florența a cunoscuto și pe Regina-Mamă Elena. Tudor Vișan-Miu notează însă că Zamfirescu a fost exclus la un moment dat din Clasa palatină.

„În 1938, din motive neclare, s-a luat decizia excluderii lui din Clasa Palatină, Lascăr Zamfirescu transferându-se la Liceul Sfântul Sava, pe care l-a absolvit în 1940”, precizează autorul cărții „La școală cu Regele Mihai. Povestea Clasei Palatine”.

După ce a urmat Institutul Politehnic, pe care l-a absolvit în 1946, Lascăr Zamfirescu a lucrat la Uzinele Malaxa – 23 August, apoi la Institutul de Proiectări, la Iprochim și din nou la Institutul de Proiectări.

”Urmărit de Securitate, nu s-a compromis și a mimat disponibilitatea pentru colaborare. A fost singurul dintre frații săi care nu a ajuns în Exil (sora la Paris, fratele la Bruxelles), întemeindu-și o familie în țară, alături de soția sa, Elena Rosetti-Bălănescu (1910-2007).

A fost rănit în decembrie 1989, în timpul Revoluției, în drum spre Poiana Brașov unde a mers să-și adăpostească copiii aflați la ski”, mai scrie Vișan-Miu pe pagina sa de Facebook.

Zamfirescu a apucat să-l vadă ultima oară pe Regele Mihai în 2014, iar despărțirea dintre cei doi colegi a avut loc la Sala Tronului de la Palatul Elisabeta.

„Ultima întâlnire a domnului Zamfirescu cu Regele a avut loc în 19 noiembrie 2014, la Palatul Elisabeta, cu prilejul ultimelor Porți Deschise în prezența Majestății Sale.

Despărțirea lor a avut loc în Sala Tronului, la catafalcul Măriei Sale, în decembrie 2017. De atunci, ultima sa apariție publică a fost la Garden Party-ul din 10 Mai 2018”, mai scrie Vișan-Miu pe rețeaua de socializare.

ADVERTISEMENT
Tags: