Sport

A murit legendarul antrenor Miroslav Blazevic. A obținut prima mare performanță a Croației, după ce a eliminat România

Unul dintre cei mai mari antrenori pe care i-a dat Croația, Miroslav Blazevic, a murit la Zagreb, după o luptă teribilă împotriva cancerului.
08.02.2023 | 15:38
A murit legendarul antrenor Miroslav Blazevic A obtinut prima mare performanta a Croatiei dupa ce a eliminat Romania
Unul dintre cei mai mari antrenori pe care i-a dat Croația, Miroslav Blazevic, a murit la Zagreb, după o luptă teribilă împotriva cancerului. Sursă foto: thesun.co.uk
ADVERTISEMENT

Legendarul tehnician a adus prima mare performanță notabilă pentru fotbalul din țara sa după obținerea independenței.

Miroslav Blazevic a murit chiar înainte să împlinească 88 de ani

Fostul selecționer al naționalei Croației din perioada 1994-2000, Miroslav Blazevic, a murit cu două zile înainte de a împlini 88 de ani. Tehnicianul a pierdut lupta cu cancerul, boală cu care a fost diagnosticat în 2011.

ADVERTISEMENT

”Federația dorește să exprime cele mai profunde condoleanțe apropiaților lui Blazevic. Familia fotbalului l-a pierdut astăzi pe ‘antrenorul tuturor antrenorilor’”, aşa cum era supranumit antrenorul, a scris Federaţia Croată de Fotbal pe contul său de Twitter.

Miroslav Blazevic a pus Croația pe harta fotbalului la Cupa Mondială din 1998. După ce au eliminat România în optimile turneului final din Franța prin golul reușit de Davor Suker din penalty, croații au terminat competiția pe locul 3.

ADVERTISEMENT

Au fost învinși în semifinale de naționala țării gazdă după un meci fantastic. Croații au deschis scorul prin același Suker, dar francezii au întors calificarea prin ”dubla” lui Lilian Thuram. În finala mică, Croația a trecut de Olanda, scor 2-1, și a reușit prima mare performanță la nivel mondial.

Zlatko Dalic i-a dedicat bronzul câștigat în Qatar

Miroslav Blazevic a avut o carieră modestă ca jucător, evoluând la formațiile Dinamo Zagreb, Lokomotiva Zagreb, Sarajevo, Rijeka și Sion, alături de care a câștigat singurul său trofeu, Cupa Elveției. Și-a încheiat cariera în 1966, la echipa elvețiană Moutier.

ADVERTISEMENT

Primii pași în antrenorat i-a făcut tot în Elveția, la modesta Vevey, pentru ca apoi să treacă pe la Sion, cu care a câștigat din nou Cupa, pe la naționala helvetă și în final la Lausanne. În 1979 a decis să se întoarcă în țara natală și să o preia pe Rijeka.

Apoi a alternat perioadele între fosta Iugoslavie și Elveția, pregătind formațiile Dinamo Zagreb, Grasshopper Zurich, FK Pristina, Nantes, PAOK Salonic, Croatia Zagreb, Osijek, Mura, Varteks, Hajduk Split, Neuchatel Xamax, NK Zagreb, Shanghai Shenhua, Mes Kerman, Sloboda Tuzla și Zadar.

ADVERTISEMENT

La nivel de echipe naționale, pe lângă Croația, Miroslav Blazevic s-a mai aflat la cârma reprezentativelor din Iran, Bosnia-Herțegovina, China U23. Munca făcută de-alungul anilor de Blazevic a fost recunoscută și de actualul selecționer al Croației, Zlatko Dalic, care i-a dedicat medalia de bronz cucerită la Cupa Mondială din Qatar.

ADVERTISEMENT