Fotbal international

A murit Marian Cisovsky, fostul fotbalist al lui Poli Timişoara! Avea 40 de ani: “Este cea mai tristă zi”

28.06.2020 | 11:55
A murit Marian Cisovsky fostul fotbalist al lui Poli Timisoara Avea 40 de ani Este cea mai trista zi
A murit Marian Cisovsky, fostul fotbalist al lui Poli Timişoara! Avea 40 de ani: "Este cea mai tristă zi"
ADVERTISEMENT

Fotbalul din Cehia este în stare de şoc după ce Marian Cisovsky a murit la 40 de ani. Fostul fotbalist al lui Poli Timişoara suferea de ALS (scleroză laterală amiotrofică) şi a pierdut lupta cu boala. Anunţul a fost făcut de Viktoria Plzen, echipă pentru care a jucat între 2011 şi 2014.

“Astăzi este cea mai tristă zi. Trebuie să anunţăm cu tristeţe că Marian Cisovsky ne-a lăsat pentru totdeauna. Sincere condoleanţe pentru familia lui Marian”, a fost anunţul făcut de Viktoria Plzen pe contul oficial de Facebook.

ADVERTISEMENT

Marian Cisovsky a jucat de-a lungul timpului pentru Humenne, Inter Bratislava, Zilina, Artmedia Bratislava, Poli Timişoara şi Viktoria Plzen. Între 2002 şi 2013, fostul fundaş central a jucat 15 meciuri pentru echipa naţională a Slovaciei.

Marian Cisovski a jucat la Poli Timișoara între 2008 și 2011

Din această echipă minunată a lui Poli, între anii 2008 și 2011 a făcut parte și Marian Cisovski. Un jucător defensiv extrem de înalt și de puternic, foarte iubit pentru modul în care s-a dăruit meci de meci culorilor clubului.

ADVERTISEMENT

Dar pentru care din 2014 viața a luat cea mai urâtă cotitură. Bradul Cisovski a început să se clatine, pentru că trupul i-a fost atins de o boală care nu iartă și care a făcut ravagii printre sportivi, în special printre fotbaliști: Scleroză laterală amiotrofică.

A marcat cinci goluri pentru Politehnica Timişoara

Ajunsese la una dintre cele mai puternice echipe din Cehia, de mai multer ori adversara noastră în cupele europene, Viktoria Plzen, însă boala l-a transformat, iar acum conducerea clubului ceh a dat anunțul dispariției la numai 40 de ani a lui Marian Cisovski.

ADVERTISEMENT

Marian Cisovski a marcat cinci goluri în cele 59 de meciurri susţinute la Timişoara. Unul dintre acestea a fost într-un meci de mare importanţă în lupta pentru titlu cu Oţelul Galaţi, 2-0, pe Bega, an în care Oţelul lui Dorinel Munteanu avea să iasă campioană, depăşind o echipă bănăţeană foarte ambiţioasă.

A câştigat opt trofee, nici unul cu Timişoara

În cariera sa Cisovski a strâns în total opt trofee. Şase pe vremea când a evoluat în Slovacia şi două la Plzen. Din păcate, cu Poli Timişoara nu a reuşit să câştige nici un trofeu.

ADVERTISEMENT

Patru le are cu Inter Bratislaava (event de două ori la rând, 2000 şi 2001), două cu Artmedia Petrzalka (2008) şi la Plzen Supercupa Cehiei în 2011 şi titlul în 2013.

Ce este scleroza laterală amiotrofică

Scleroza laterală amiotrofică (SLA), cunoscută și ca boala lui Lou Gehrig sau boala lui Charcot, reprezintă o boală ce implică moartea neuronilor specifică. SLA se caracterizează prin rigiditate musculară, spasme musculare și agravarea treptată a slăbiciunii cauzată de pierdere musculară. Aceasta duce la dificultate de vorbire, înghițire și eventual respirație.

Primul sportiv care a avut această suferinţă care nu are vindecare si nici tratament de ameliorare decât în foarte mică măsură a fost jucătorul american de baseball Lou Gehring, de unde şi faptul că afecţiunea se mai numeşte şi morbul lui Lou Gehring. Dan Petrescu a avut la Genoa un jucător, căpitanul echipei, Luca Signorini, care a murit de SLA, iar recent aceeaşi soartă a avut-o şi olandezul Fernando Ricksen.

ADVERTISEMENT