Sporturi

A murit Matti Nykanen, cel mai mare campion al săritorilor cu schiurile. Vezi ce viață tumultoasă a avut după ce și-a încheiat cariera

04.02.2019 | 13:17
A murit Matti Nykanen cel mai mare campion al saritorilor cu schiurile Vezi ce viata tumultoasa a avut dupa ce sia incheiat cariera

La numai 55 de ani cel mai mare campion al săritorilor cu schiurile, legendarul finlandez Matti Nikanen, a murit, în urma unor complicații apărute la boala de diabet, de care suferea din vara lui 2018. Nikanen a fost un fenomen al acestui sport atât de spectaculos dar și de periculos totodată, fiind un adevărat colecționar de medalii la Jocurile Olimpice și Cupele Mondiale.

Între 1981 și 1991 a câștigat patru medalii de aur și un argint la Jocurile Olimpice, 5 Cupe Mondiale și 14 titluri de campion al Finlandei în această disciplină sportivă. Un adevărat fenomen pe trambulină, aceasta fiind partea pozitivă a vieții sale, pentru că, din păcate, a urmat din 1991 și până în prezent o alta, care, în bună măsură, cel puțin în patria sa, i-a ciobit serios imaginea pe care și-o crease prin sport.

Cel mai mare campion a avut o viață cu foarte multe probleme după retragere

A stabilit mai multe recorduri, însă totul s-a năruit odată ce a ieșit din lumina reflectoarelor ca sportiv și a început vertiginos un proces de autodistrugere din toate punctele de vedere. Părea a fi găsit o nouă cale spre celebritate în 1992, când primul său album de muzică s-a vândut în 25.000 de exemplare, dar următorul, un an mai târziu, a fost un fiasco.

Matti Nykanen cu una dintre cele trei medalii de aur de la JO 1988 Calgary
Matti Nykanen cu una dintre cele trei medalii de aur de la JO 1988 Calgary

Ca urmare a serioaselor probleme financiare în care a intrat a fost nevoit să se descurce o perioadă cu banii câștigați ca stripper într-un restaurant. Abia în 2002 și 2006 avea să revină la muzică, scoțând alte două albume noi. Viciul băuturii a făcut din el un impulsiv, care nu se putea controla nici un moment, ceea ce i–a adus și luni bune de stat în spatele gratiilor.

A fost însurat de cinci ori, dar numai cu patru femei

Nykanen a fost însurat de cinci ori. De fiecare dată mariajul a durat doi ani (1986-88, 1989-91, 1996-98), dar acestea au fost căsătoriile fără ieșiri în decor. Pentru că în 2001 și-a unit destinele cu Mervi Tapola, o multimilionară moștenitoare a averii făcută de tatăl ei din producerea și vânzarea cârnaților. Și de aici a început o poveste fără sfârșit. Deși primul mariaj a respectat regula celor doi ani, 2001-2003, ei s-au recăsătorit un an mai târziu. Nykanen avusese deja în timpul primei căsătorii ieșiri violente la adresa ei și primise ordin de restricție de a o mai vedea.

Matti Nykanen avea diabet. Așa arăta cu puțin timp înainte de a deceda
Matti Nykanen avea diabet. Așa arăta cu puțin timp înainte de a deceda

În 2006 fostul campion a stat patru luni la pușcărie pentru repetate asalturi asupra soției, dar aceasta a fost nimic pe lângă fapta comisă în vara acelui an, când a înjunghiat, din fericire nu mortal, un om într-o pizzerie și a primit 26 de luni de privațiune de libertate. În 2009 a fost la un pas să își omoare soția, întâi lovind-o cu cuțitul, apoi încercând să o sugrume cu cordodnul de la un halat de baie.

A continuat să bea și după ce a aflat că are diabet

A fost trimis din nou după gratii 16 luni și obligat să plătească 5000 de euro daune. Între timp, Mervi Tapola a înaintat instanței a 15-a cerere de divorț, dar ca și în precedentele, fără succes. Vara trecută a aflat că are diabet și s-a îngrozit enorm: “E o boală pe care trebuie să o ții serios sub control, altminteri te omoară. Din fericire știu care e doza de insulină pe care trebuie să o fac și totul e bine”. Cum însă nu a renunțat nici un moment la patima alcoolului insulina nu l-a mai ajutat cu nimic și Matti Nykanen a plecat să predea sus lecții de sărituri cu schiurile.