News

A murit medicul care a inventat testul cu salivă pentru coronavirus. Voia să fie magician în tinerețe

01.02.2021 | 14:45
A murit medicul care a inventat testul cu saliva pentru coronavirus Voia sa fie magician in tinerete
ADVERTISEMENT

Andrew Brooks, profesorul de la Universitatea Rutgers care a dezvoltat primul test de salivă pentru coronavirus, a murit la vârsta de 51 de ani.

Motivul decesului a fost un atac de cord, a spus sora sa, Janet Green, conform NY Times. În aprilie 2020, când testele pentru coronavirus erau rare, dr. Brooks a devenit cunoscut la nivel mondial după ce Administrația pentru Alimente și Medicamente din SUA a dat aprobarea de urgență pentru invenția sa care promitea să crească radical viteza și siguranța procesului de testare.

ADVERTISEMENT

„În loc să aveți un tampon care este plasat în nas sau în partea din spate a gâtului, trebuie pur și simplu să scuipați într-un tub. Nu necesită ca personalul medical să mai stea la șase centimetri distanță de o persoană posibil infectată,” declara profesorul la acea vreme.

A murit inventatorul testului cu salivă pentru coronavirus

În cele 10 luni de când Dr. Brooks a primit aprobarea, lucrătorii din domeniul sănătății au efectuat mai mult de patru milioane de teste folosind abordarea sa. Acesta rămâne unul dintre cele mai fiabile mijloace de a determina dacă cineva are coronavirusul.

ADVERTISEMENT

Într-o declarație după moartea doctorului Brooks, guvernatorul Phil Murphy din New Jersey l-a numit „unul dintre eroii necunoscuți ai țării” care „a salvat fără îndoială vieți”.

Andrew Ira Brooks s-a născut pe 10 februarie 1969 în Bronxville, New York. În tinerețe era pasionat de magie. Deși era priceput la trucuri care implică porumbei și iepuri, acesta excela cu adevărat în trucurile de cărți.

ADVERTISEMENT

Voia să devină medic veterinar

A jucat golf profesionist la Cornell, unde inițial a planificat să devină medic veterinar și s-a specializat în științe animale. Dar după un stagiu de vară la Memorial Sloan Kettering Cancer Center din Manhattan, a devenit fascinat de studiul bolilor umane. A primit un doctorat în microbiologie și imunologie de la Universitatea din Rochester în 2000.

După ce a lucrat timp de patru ani la Centrul Medical al Universității din Rochester, s-a întors în New Jersey pentru a ocupa un loc de muncă la Rutgers, iar în 2009 s-a angajat la Cell and DNA Repository, o companie deținută de universitatea Rutgers, care oferă gestionarea și analiza datelor pentru cercetarea biologică.

ADVERTISEMENT

Dr. Brooks a devenit directorul operațional al companiei și a descoperit că are un talent pentru partea de afaceri. El a crescut compania de la doar câteva zeci de angajați la aproape 250, lucrând cu aproape toate companiile farmaceutice importante.

Medicul care a inventat testul cu salivă pentru coronavirus a murit la vârsta de 51 de ani

Foto: Facebook

În 2018, compania, pe atunci numită Rutgers University Cell and DNA Repository Infinite Biologics, a decis să se privatizeze cu Dr. Brooks în funcția de director executiv. Universitatea a fost de acord, dar a păstrat o bucată semnificativă din noua companie, numită acum Infinity Biologix.

Resursele și experiența acumulate de-a lungul timpului, l-au ajutat pe Dr. Brooks să dezvolte testul de salivă pentru coronavirus, pe care l-a făcut în parteneriat cu alte două companii, Spectrum Solutions și Accurate Diagnostics Labs.

„Andy era o forță a naturii.”

După ce F.D.A. a aprobat testul, dr. Brooks s-a confruntat cu o altă provocare: producția rapidă. Avea nevoie imediat de mai mult echipament și personal, pentru a produce testele și a procesa rezultatele. Un apel propice din partea Casei Albe, oferind ajutor și un împrumut de milioane de dolari, a permis companiei să adauge rapid echipamente analitice suplimentare și să-și dubleze aproape toată forța de muncă peste noapte.

Pe cât de important a fost testul efectiv al salivei, abilitatea doctorului Brooks de a extinde rapid procesul l-a impresionat cel mai mult Dr.  Jay Tischfield, profesor la Rutgers și director executiv al depozitului unde s-a produs testul.

„Fac asta de 50 de ani și am întâlnit tot felul de oameni”, a spus Tischfield. „Dar Andy era o forță a naturii.”

ADVERTISEMENT
Tags: