News

A murit Mihail Gorbaciov. Fostul președinte al Uniunii Sovietice avea 91 de ani

Jurnaliștii agenției ruse de presă TASS au anunțat marți seara că fostul președinte al Uniunii Sovietice, Mihail Gorbaciov (91 de ani), a murit în spital.
30.08.2022 | 23:49
A murit Mihail Gorbaciov Fostul presedinte al Uniunii Sovietice avea 91 de ani
Așa arăta Mihail Gorbaciov în urmă cu 12 ani. Foto: commons.wikimedia.org
ADVERTISEMENT

Conform tass.com, moartea lui Mihail Gorbaciov a fost confirmată de reprezentanții spitalului în care era internat. Conform jurnaliștilor americani de la washingtonpost.com, acesta era internat în Spitalul Clinic Central de lângă Moscova.

Mihail Gorbaciov a marcat istoria cu deciziile sale

Vorbim despre Spitalul Clinic Central al Direcției Administrative a Președintelui Federației Ruse, supranumit și “Spitalul Kremlin”, “Kremlyovka” sau “Clinica Kremlinului”. Gorbaciov a fost internat într-o unitate medicală foarte bine păzită și care este situată la 11 km nord-vest de Kremlin.

ADVERTISEMENT

Spitalul Clinic Central este considerat a fi cel mai bun spital din Rusia și este păzit de Serviciul Federal de Protecție. Ultimele informații ale presei din Rusia arată că Mihail Gorbaciov suferea de diabet și făcea dializă.

Printre altele, Mihail Gorbaciov rămâne în istorie și pentru că a pus capăt Războiului Rece fără vărsare de sânge. În același context, el nu a reușit să împiedice prăbușirea Uniunii Sovietice.

ADVERTISEMENT

Potrivit Reuters, Gorbaciov a fost ultimul președinte sovietic și a încheiat acorduri de reducere a armelor nucleare cu Statele Unite. Totodată, el a încheiat parteneriate cu puterile occidentale pentru a înlătura Cortina de Fier care împărțea Europa de la cel de-Al Doilea Război Mondial și a dus la reunificarea Germaniei.

Deciziile luate în anul 1989

Când protestele prodemocrație au cuprins națiunile din blocul sovietic al Europei de Est comuniste în 1989, el s-a abținut de la folosirea forței. A fost o abordare diferită față de cea a liderilor anteriori ai Kremlinului, care au trimis tancuri pentru a zdrobi revoltele din Ungaria în 1956 și Cehoslovacia în 1968.

ADVERTISEMENT

Totuși, protestele au alimentat aspirațiile de autonomie în cele 15 republici ale Uniunii Sovietice, care s-au dezintegrat în următorii doi ani într-un mod haotic. Gorbaciov s-a luptat în zadar pentru a preveni acest colaps.

În 1985, când a devenit secretar general al Partidului Comunist Sovietic, la vârsta de doar 54 de ani, el și-a propus să revitalizeze sistemul prin introducerea unor libertăți politice și economice limitate, însă reformele sale au scăpat de sub control.

ADVERTISEMENT

Politica sa de “glasnost” – libertatea de exprimare – a permis critici până atunci de neconceput la adresa partidului și a statului. În același timp, noua abordare i-a încurajat și pe naționaliștii care au început să facă presiuni pentru independență în republicile baltice Letonia, Lituania, Estonia și în alte părți.

Mulți ruși nu l-au iertat niciodată pe Gorbaciov pentru turbulențele pe care reformele sale le-au declanșat, considerând că scăderea ulterioară a nivelului de trai a fost un preț prea mare plătit pentru democrație.

După ce l-a vizitat pe Gorbaciov la spital la 30 iunie, economistul liberal Ruslan Grinberg a declarat pentru postul de știri al forțelor armate Zvezda: “Ne-a dat toată libertatea, dar nu știm ce să facem cu ea.”

ADVERTISEMENT
Tags: