News

A murit Nicolae Corjos, regizorul filmelor Liceenii şi Declaraţie de dragoste. Doliu în cinematografie

Doliu în cinematografie. S-a stins din viață Nicolae Corjos. Regizorul celebrelor filme „Liceenii” şi „Declaraţie de dragoste” a murit la vârsta de 86 de ani.
27.02.2022 | 14:08
A murit Nicolae Corjos regizorul filmelor Liceenii si Declaratie de dragoste Doliu in cinematografie
ADVERTISEMENT

Zi tristă pentru cinematografia din România. Nicolae Corjos, regizorul celebrelor filme „Liceenii” şi „Declaraţie de dragoste”, s-a stins din viață la vârsta de 86 de ani.

Cele două filme memorabile apărute la mijlocul anilor 80 au căpătat o popularitate uriașă, rămânând și astăzi două dintre poveștile cele mai apreciate din cinematografia românească.

ADVERTISEMENT

Genarații întregi s-au îndrăgosit de celebrele personaje interpretate de Oana Sârbu, Teodora Mareş, Ştefan Bănică, Mihai Constantin în „Liceenii (1986)”. Totodată, Nicolae Corjos va rămâne nemuritor în mintea cinefililor prin „Declaraţie de dragoste (1985)”, cu Teodora Mareş şi Adrian Păduraru.

Nicolae Corjos lasă în urmă o carieră memorabilă. Cum a ajuns un regizor atât de apeciat

Povestea artistului Nicoale Corjos e plină de acolade și strălucire. Acesta a înfiinţat studioul de cinematografie al Conservatorului în anul 1966, activând ca profesor de artă cinematografică până în 1972.

ADVERTISEMENT

Timp de peste un deceniu, începând din 1981, a fost regizor de film documentar la Studioul “Alexandru Sahia”, perioadă în care a realizat 50 de filme documentare, printre care “Mănăstirea Văcărești” (1989), “Sergiu Celibidache” (1991), Concursul Internațional “George Enescu” (1992) etc. şi a fost membru al Consiliului Național al Audiovizualului între 1995 şi 2001.

Nicolae Corjos a devenit doctor în muzică în 2000, cu teza “Arta muzicii – componentă şi aureolă a audiovizualului” şi a fost profesor universitar la Universitatea “Hyperion” din 1990 până în 2009.

ADVERTISEMENT

Ce filme a regizat Nicolae Corjos

Filmografia lui Nicolae Corjos cuprinde lungmetrajele:

  • “Ora zero” (1979)
  • “Alo, aterizează străbunica!…” (1981)
  • “Pădurea nebună” (1982)
  • “Declarație de dragoste” (1985)
  • “Liceenii” (1986)
  • “Extemporal la dirigenție” (1988)
  • “Un studio în căutarea unei vedete” (1988)
  • “Liceenii Rock’n’Roll” (1991)

Liceenii, filmul lui Nicolae Corjos de care s-au îndrăgostit generații întregi

Filmele seriei „Liceenii”, în regia lui Nicolae Corjos, au marcat finalul anilor ’80. Devenite adevărat fenomen cinematografic, producţiile s-au bucurat de o popularitate extraordinară şi în deceniile ce au urmat.

ADVERTISEMENT

Protagoniştii Oana Sîrbu, Ştefan Bănică jr, Mihai Constantin şi Cesonia Postelnicu s-au transformat în idolii generaţiilor cu matricolă şi bentiţă.

Declarație de dragoste, o capodoperă creată de Nicolae Corjos

“Declaraţie de dragoste” spune povestea romantică a doi liceeni de condiție socială diferită, Ioana și Alexandru, care rămân împreună în ciuda tuturor obstacolelor sociale și familiale.

Protagoniştii filmului sunt Teodora Mareş şi Adrian Păduraru. Fermecătoarea actriță se afla rolul de debut în cinematografie.

Regizorul filmelor Liceenii şi Declaraţie de dragoste va rămâne în istorie

Nicolae Corjos. Foto: Facebook

“Nicolae Corjos eşti parte din viaţa mea. Ai făcut filme care însoţesc amintirile oamenilor, despre prima dată când s-au îndrăgostit, când au mers la plimbare de mână, când s-au sărutat. Despre căsătorii, despre copii.

Unii dintre ei şi-au botezat copii Alexandru şi Ioana (n.r. protagoniştii din „Declaraţie de dragoste”), mai mult decât atât, un domn mi-a spus foarte mândru că şi-a botezat nepoţii după personajele – Alexandra şi Ioan”,spunea actorul Adrian Păduraru în clipa când Corjos împlinise 85 de ani, conform știritvr.ro.

ADVERTISEMENT