News

A murit Nicolae Filiş. Profesorul fusese decorat de regele Mihai

S-a stins din viață Nicolae Filiș, renumitul profesor de matematică din județul Gorj, care a fost decorat de regele Mihai I. El este cunoscut și ca fondatorul Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei – ANRM Gorj.
10.02.2022 | 07:44
A murit Nicolae Filis Profesorul fusese decorat de regele Mihai
A murit renumitul profesor din Gorj, Nicolae Filiș, decorat de regele Mihai. Sursa foto: Facebook Nicolae Filiș
ADVERTISEMENT

Nicolae Filiș a murit în ziua de miercuri, 9 februarie. Decesul a fost anunțat de ANRM Gorj, pe rețelele de socializare.

Nicolae Filiș era pensionar din luna septembrie, iar în anul 2008 a fost decorat de către regretatul rege Mihai I cu medalia, ”Regele Mihai I, pentru Loialitate”.

ADVERTISEMENT

Nicolae Filiș a primit în 2008 Medalia ”Regele Mihai I, pentru Loialitate”

”S-a stins din viaţă domnul prof. Nicolae Filiş, fondator al Alianţei Naţionale pentru Restaurarea Monarhiei – ANRM Gorj, decorat în anul 2008, cu Medalia „Regele Mihai I, pentru Loialitate”, de către M.S. Regele Mihai I.

Bunul Dumnezeu să-l ierte şi să-l odihnească în pace şi lumină!“, a anunțat ANRM Gorj, pe facebook.

ADVERTISEMENT

Nicolae Filiș a predat și în Maroc

Tot ANRM Gorj amintește că Nicolae Filiș a fost profesor de matematică atât în Sânpetru, Târgu Jiu, dar și în Maroc. De altfel, Nicolae Filiș era pasionat și de fotografie, drept urmare a avut mai multe expoziții în saloanele de fotografie din marile orașe ale României.

În perioada vieții sale, Nicolae Filiș spunea că pasiunea pentru fotografie și-a descoperit-o în liceu. Mai târziu, după ce a obținut un post de cadru didactic în Țara Hațegului, el a înființat un cerc de fotografie școlar. La fel a procedat și în Africa, unde a pus bazele unui laborator foto.

ADVERTISEMENT

De asemenea, de-a lungul vieții sale, Nicolae Filiș a fost de cinci ori în Sahara și a vizitat și India, unde a realizat o mulțime de fotografii, pe care le-a expus în Târgu Jiu.

”Ca profesor de matematică a predat în Sânpetru, Târgu Jiu, dar şi în Maroc. Pasionat de fotografie, membru al Uniunii Artiştilor Fotografi din România din 1978, a expus lucrări în saloanele de fotografie din toate marile oraşe ale ţării.

ADVERTISEMENT

A început studiul fotografiei artistice în Africa, în 1974, unde a predat matematică timp de trei ani, ca profesor cooperant, copiilor din Maroc. Împreună cu doi colegi francezi a pus pe picioare un laborator foto, abordând fotografia din punct de vedere artistic şi profesional. A fost de cinci ori în Sahara şi a vizitat India, ţară surprinsă în fotografii pe care le-a expus şi la Târgu Jiu.

După constituirea Alianţei Naţionale pentru Restaurarea Monarhiei – ANRM, distinsul profesor gorjean, susţinând principiile şi valorile monarhiei, a înfiinţat ANRM Gorj.

Amintirea sa va dăinui în sufletele tuturor celor care l-au cunoscut! Un model de demnitate, onoare şi curaj!“, se mai arată pe pagina de Facebook a Alianţei Naţionale pentru Restaurarea Monarhiei – ANRM Gorj”, a mai transmis ANRM Gorj.

ADVERTISEMENT
Tags: