Veste tristă pentru toți fanii muzicii rock din România. A murit Nicu Covaci, cel care a fost liderul trupei Phoenix. Operat pe creier la Timișoara, în data de 22 martie, Nicu Covaci a încetat din viață pe 2 august.
„De azi ne-asteaptā, Dincolo, Cel Ce Ne-a Dat Nume. Prin TOT ce ne-a lāsat Mostenire, Nicu Covaci este, de azi, Pururi, NEMURITOR!”, este mesajul prin care trupa Phoenix i-a anunțat decesul, pe Facebook.
Născut la Timișoara, în 19 aprilie 1947, Nicu Covaci a fost unul dintre cei mai importanți artiști rock pe care i-a dat România. Fost vocalist și chitarist, Covaci va rămâne mereu în istorie drept fondatorul și lidrul legendarei trupe Phoenix.
Pe lângă pasiunea pentru muzică, care i-a marcat întreaga viață, Covaci a fost pasionat și de pictură și sculptură. Așadar, Nicu Covaci lasă în urmă o moștenire importantă pentru arta românească.
Trupa Phoenix a fost înființată în anul 1961, sub titulatura de Sfinții. Debutul oficial al Phoenix nu s-a petrecut, însă, decât în anul 1962. Un detaliu interesant este că denumirea de Sfinții s-a transformat în Phoenix la inițiativa lui Claudiu Rotaru, chitarist al trupei. Astfel, s-a dorit evitarea oricăror probleme cu autoritățile regimului comunist.
Inițial, formația a adoptat stilul care domina moda anilor ’60, respectiv stilul “beat“. Au urmat perioade variate stiluri adoptate de formație, de la rock psihedeliic, până la rock progresiv, etno rock sau chiar hard rock.
Pentru a scăpa de presiunile regimului comunist, Nicu Covaci a părăsit țara în anul 1976. După un an, el a revenit pentru a-și ajuta și colegii de trupă să scape din țară. Ulterior, s-a stabilit în Olanda.
Covaci a trăit și în Germania. Atunci când s-a stabilit în Germania, fostul mare artist a renunțat la cetățenia română. El a revenit în țară de abia după Revoluția din 1989.
În timpul Revoluției izbucnite la Timișoara, Nicu Covaci se afla în Germania. Fostul artistul a povestit că a auzit la radio despre evenimentele care se petreceau în România și a vrut să se întoarcă, pentru a lupta alături de ceilalți revoluționari.
Fostul lider al trupei Phoenix a reușit să ajungă în Timișoara de abia în data de 2 ianuarie 1990, acolo unde a intrat imediat în contact cu oamenii care ieșiseră în stradă. Covaci a reluat concertele și lansările cu trupa Phoenix.
Deși și-a continuat cariera în țară, Nicu Covaci s-a stabilit în Spania la începutul anilor 2000. În 1992, el lansase chiar un volum autobiografic, iar în 2019 s-a lansat cartea “Nicu Covaci – Pictorul“, volum care cuprinde fotografii cu lucrările de sculptură și pictură ale fostului artist.
Au existat și probleme în sânul trupei Phoenix. Nicu Covaci s-a certat cu foștii săi colegi, Mircea Baniciu, Radu Almășan, Josef Kappl și Mani Neumann. Aceștia au ajuns să se judece la tribunal.
Covaci nu a fost de acord cu direcția în care mergea trupa, care s-a și destrămat. Foștii membri ai trupei au pierdut dreptul de a interpreta melodii Phoenix celebre precum “Fata verde“ sau “Mugur de fluier“.
În 2018, formația Phoenix și-a reluat activitatea cu o nouă formulă. Din aceasta făceau parte, pe lângă Nicu Covaci, și Cristi Gram, Vlady Săteanu, Costi Adan, Lavinia Săteanu și Flavius Hosu.
Artistul care s-a stins ca urmare a problemelor cauzate de o tumoră pe creier a stârnit controverse după ce a cântat, alături de trupa Phoenix, la nunta lui George Simion. Covaci a fost aspru criticat de foștii membri ai formației.
Nicu Covaci a vrut să intre în UCMR în anul 2023, însă nu a putut fi cooptat direct pentru că nu a absolvit nicio instituție de învățământ superior muzical. Astfel, el a trebuit să susțină un examen de admitere.
Conform reprezentanților UCMR, Covaci a obținut la examen nota 7,60. Pentru a putea fi admis în Uniune, artistul ar fi avut nevoie de o notă minimă de 8,00.
Pe parcursul perioadei de 62 de ani, de la fondare și până în prezent, trupa Phoenix a lansat nu mai puțin de 40 de titluri muzicale. Acestea includ albume precum “Cei ce ne-au dat nume“, “Transsylvania“ sau “În umbra marelui urs“, dar și numeroase EP-uri și single-uri.
Printre cele mai celebre piese ale trupei Phoenix, conduse de Nicu Covaci, se regăsesc hituri precum “Andrii Popa“, “Fata verde“, “Fie să renască“, “În umbra marelui URSS“ și “Nunta“.
Nicu Covaci a acuzat stări de rău în ultimele luni. În urma unui RMN, medicii i-au pus diagnosticul de “proces expansiv intracrainian“. Astfel, ei au luat decizia de a-l opera pe creier.
Deși se spera că această intervenție îi va ameliora situația, analizele tumorei extirpate au relevat probleme majore. Nicu Covaci a murit și, odată cu el, se încheie o pagină importantă a rock-ului românesc.