James Harrison este cunoscut ca fiind „Omul cu mâna de aur”. Acesta a murit la vârsta de 88 ani, după ce a salvat peste două milioane de copii. Acesta avea în sânge un anticorp rar.
„Omul cu mâna de aur” avea în sânge un anticorp rar, Anti-D. Acesta este folosit pentru fabricarea medicamentelor administrate mamelor însărcinate al căror sânge poate afecta fătul, conform BBC.
Familia sa a anunțat că James Harrison a murit în somn, pe 17 februarie, într-un azil de bătrâni din New South Wales, Australia. Acesta avea 88 de ani.
Reprezentanții serviciului de sânge al Crucii Roșii din Australia au menționat că Harrison a promis că devine donator în urma unei intervenții chirurgicale la piept, suferite la vârsta de 14 ani, atunci când și el a avut transfuzii de sânge. Începând de la 18 ani, acesta a donat la fiecare două săptămâni, până la vârsta de 81 de ani.
De asemenea, în anul 2005, el a stabilit recordul mondial pentru cea mai mare cantitate de plasmă donată. A deținut acest titlu până în 2022, atunci când a fost depășit de un alt bărbat, din SUA.
„Întotdeauna a spus că nu doare, iar viața pe care o salvezi ar putea fi a ta”, a declarat fiica lui Harrison, Tracey Mellowship. Tot ea a spus că tatăl ei este „foarte mândru că a salvat atât de multe vieți, fără niciun cost sau durere”, conform sursei menționate.
Mai mult, fiica bărbatului și doi dintre nepoții săi au anticorpul Anti-D. Vaccinurile anti-D protejează copiii nenăscuți de o afecțiune a sângelui numită boala hemolitică a fătului. Afecțiunea apare în timpul sarcinii, când celulele roșii din sângele mamei sunt incompatibile cu cele ale copilului.
Astfel, sistemul imunitar al mamei consideră celulele bebelușului drept o amenințare și produce anticorpi pentru a le ataca. Copilul poate suferi de anemie severă, insuficiență cardiacă, iar în unele cazuri, chiar deces.