News

A murit omul fără de care nu am fi avut nici internet, nici telefon. Luase Premiul Nobel în anul 2000

Autor: Dan Stancu | 02.04.2019 | 21:20
A murit omul fără de care nu am fi avut nici internet, nici telefon. Luase Premiul Nobel în anul 2000
A murit omul fără de care nu am fi avut nici internet, nici telefon

Omul fără de care nu am fi avut nici internet, nici telefon a murit astăzi. Rusul Zhores Alferov, laureat al Premiului Nobel, s-a stins din viață la vârsta de 88 de ani. Anunțul decesului fizicianului a fost făcut de soția sa.

A murit Zhores Alferov, omul fără de care nu am fi avut nici internet, nici telefon

Marele merit al fizicianulu rus este că a inventat semiconductorii avansaţi. „Tot ce a fost făcut pentru omenire, în principiu, a fost făcut datorită ştiinţei”, spunea el Zhores Alferov, potrivit ZF.ro. Această descoperire a avut un rol important în dezvoltarea fibrelor optice și a circuitelor întâlnite astăzi în telefoanele inteligente din toată lumea.

În 2000, a luat Premiul Nobel pentru Fizică, împreună cu alți doi oameni de știință americani. Herbert Kroemer şi Jack Kilby. Și Zhores Alferov a mai avut un merit: deși internetul era la început, el a avertizat în legătură cu potențialul negativ al rețelei în societatea informațională.

Invenția rusului a ajutat la apariția telefoanelor mobile
Invenția rusului a ajutat și la apariția telefoanelor mobile

Avertismentul omului de știință Zhores Alferov

Înaintea fenomenului fake news și a apariției rețelelor de socializare, Zhores Alferov și-a dat seama ca entități statele sau indivizi rău intenționați pot folosi internetul pentru a-și atinge scopurile și, în general, pentru a manipula.

„Mijloacele electronice sunt o armă foarte puternică care ajunge, câteodată, pe mâinile unor oameni necinstiţi şi iresponsabili”, a observat Zhores Alferov, iar realitatea i-a dat dreptate. Recent, Facebook a luat o decizie radicală, interzicând postările de susținere a „naționalismul alb” și a „separatismul alb”.

„În ultimele trei luni, discuţiile noastre cu membri ai societăţii civile şi universitari care sunt experţi în relaţii interrasiale din întreaga lume au confirmat că naţionalismul alb şi separatismul alb nu pot fi separate cu adevărat de doctrina supremaţiei albilor şi de grupurile organizate care promovează ura”, au spus oficialii Facebook.

CITEȘTE mai multe articole interesante din categoriile NEWS, SPORT sau LIFE
A apărut noua revistă Taifasuri
  • Câștigă ACUM o Dacia Logan, 2.000 de euro și multe alte premii!
  • Nr. 842. 32 pagini. Doar 5 lei!