News

A murit președintele Parlamentului European. David Sassoli avea 65 de ani. Mesajul președintelui Iohannis. Update

A murit președintele Parlamentului European. David Sassoli avea 65 de ani și era internat într-un spital din Italia, din cauza unei complicații provocate de disfuncția sistemului imunitar. Mesajul lui Iohannis.
11.01.2022 | 10:00
A murit presedintele Parlamentului European David Sassoli avea 65 de ani Mesajul presedintelui Iohannis Update
ADVERTISEMENT
11-01-2022
07:59

Mesajul președintelui Iohannis după moartea acestuia

Președintele țării a ținut să transmită un mesaj, după moartea lui David Sassoli, președintele Parlamentului European.

Despre el, Iohannis a mai spus că a fost un prieten al țării noastre și moștenirea sa este lupta dusă pentru valorile europene.

“Sunt profund îndurerat de moartea subită a lui David Sassoli, preşedintele Parlamentului European.

A fost un prieten al României și un lider care a luptat valorile și principiile europene. Va rămâne moștenirea sa europeană. Gândurile mele se îndreaptă către familia sa”, a transmis Klaus Iohannis, pe Twitter.

David Sassoli, preşedintele Parlamentul European, a murit marţi, la ora 01:15, la vârsta de 65 de ani, potrivit unui anunț făcut pe Twitter de purtătorul său de cuvânt, Roberto Cuillo, preluat de agențiile de presă

Politicianul s-a stins din viață în spitalul din oraşul italian Aviano.

Parlamentul European confirmase, în cursul zilei de luni, că David Sassoli a fost internat pe data de 26 decembrie „din cauza unei complicaţii grave ca urmare a unei disfuncţii a sistemului imunitar”.

ADVERTISEMENT

A murit președintele Parlamentului European. Când și unde va fi înmormântat David Sassoli

Roberto Cuillo a precizat, în anunțul postat pe Twitter, că locul şi data la care vor avea loc funeraliile lui David Sassoli vor fi comunicate în scurt timp.

Președintele Parlamentului European a contractat, în septembrie anul trecut, o pneumonie, David Sassoli a petrecut, din această cauză, mai mult de două luni la recuperare, în ţara sa natală.

ADVERTISEMENT

El revenise de curând în activitatea politică, dar pe 26 decembrie, a fost nevoie să se interneze din nou, într-un spital italian, din cauza acelor „complicaţii grave” apărute „în urma unei disfuncţii a sistemului imunitar”.

Această stare de fapt a fost făcută publică doar luni, la două săptămâni după ce s-a petrecut. Purtătorul de cuvânt al lui Sassoli a anunţat atunci și anularea tuturor evenimentelor publice la care președintele PE urma să participe.

ADVERTISEMENT

După anunțul făcut de Roberto Cuillo, liderii instituţiilor europene şi mai mulți şefi ai principalelor grupuri din Parlamentul European, precum şi politicieni italieni, au transmis mesaje de susţinere pentru preşedintele Parlamentului European.

Cine a fost David Sassoli

Politicianul social-democratul italian a avut, înainte de intrarea în politică, o lungă carieră în jurnalism. David Sassoli a fost numit preşedinte al Parlamentului European în iulie 2019.

ADVERTISEMENT

El se afla în ultima săptămână a mandatului, iar marţea viitoare Parlamentul urma, oricum, să aleagă un nou preşedinte. Acest lucrur se petrece la jumătatea unei legislaturi, ce prezentă începând în 2019.

Mortea lui David Sassoli este o premieră, fiind prima dată în istoria Parlamentului European când preşedintele în exerciţiu încetează din viață.

Potrivit Regulamentul de procedură al Parlamentului European, funcţia de preşedinte interimar vaa fi preluată de primul vicepreşedinte, până când se va alege un succesor.

În prezent, prim-vicepreşedintele este Roberta Metsola, membru al Partidului Popular European (PPE), politician din Malta, va prelua poziția de șef al legislativului european. Roberta Metsola era considerată favorită pentru câştigarea postul, la remanierea ce va avea loc săptămâna viitoare de la Strasbourg.

ADVERTISEMENT