Ileana Stana Ionescu a fost prima femeie care l-a învins pe Gigi Becali. Fosta actriță, care a murit la vârsta de 87 de ani, i-a administrat patronului FCSB o înfrângere drastică la sfârșitul secolului trecut.
Celebra actriță Ileana Stana Ionescu s-a stins din viață la vârsta de 87 de ani. Decesul s-a produs duminică, 30 iunie, tristul anunț fiind făcut pe rețele de socialozare de Alexandra Velniciuc și de Iuliana Marciuc. Informația a fost confirmată de Teatrul Național București.
De-a lungul ilustrei sale cariere, Ileana Stana Ionescu a cochetat și cu politica și a reușit chiar o victorie uriașă în fața lui Gigi Becali, înainte ca latifundiarul din Pipera să devină patronul FCSB. Înainte să participe la Alegerile Prezidențiale din 2004, Becali a candidat, în 2000, pentru un mandat de deputat. Afaceristul a fost unul dintre candidaţii Ligii Comunităţii Italiene din România, dar rezultatul final a fost unul dezmăgitor pentru formaţiunea politică.
Cu 16.266 de voturi, adică un procent de 0,15%, LCIR nu a ajuns în Camera Deputaţilor, dar Gigi Becali a obţinut un mic succes de moral şi a strâns 7.677 de voturi în judeţul Ilfov. Cel care în 2003 avea să preia frâiele FCSB-ului n-a fost încântat de rezultatul votului şi a contestat faptul că mandatul de deputat a fost câştigat de actriţa Ileana Stana Ionescu.
„Într-o altă contestaţie, domnul Becali George, din comuna Voluntari-Pipera, candidat din partea Ligii Comunităţii Italiene din România, contestă hotărârea Biroului Electoral Central de atribuire a mandatului de deputat doamnei Ileana Stana Ionescu, pe motiv că a obţinut doar 2.943 de voturi într-o singură circumscripţie electorală, iar Liga Comunităţii Italiene din România a cules 16.266 de voturi la nivelul întregii ţări, iar candidatul acesteia a obţinut, numai în judeţul Ilfov, 7.677 voturi.
Totodată, adversarul său, domnul Grosaru Mircea, a obţinut în 19 judeţe doar 5.614 voturi. Aceste rezultate l-ar îndreptăţi să obţină dânsul mandatul de deputat. Ca şi în cazul anterior, contestatorul nu observă faptul că mandatul de deputat trebuie atribuit organizaţiei care a obţinut cel mai mare număr de voturi pe ţară şi persoanei care a înregistrat cel mai mare scor electoral într-una din circumscripţiile electorale în care organizaţia câştigătoare a depus liste electorale. În aceste condiţii, Comisia de validare a decis ca şi această contestaţie să fie respinsă”, a fost anunţul făcut la vremea respectivă de Biroul Electoral Central.
Născută la 14 septembrie 1936, în oraşul Brad, județul Hunedoara, Ileana Stana Ionescu a avut sute de roluri în teatru, zeci de roluri în filme remarcabile şi producţii TV, nenumărate personaje interpretate magistral pentru Teatrul Naţional Radiofonic. Ea era căsătorită cu Andrei Ionescu, care, la începutul anului trecut, a oferit un interviu emoționant pentru FANATIK.
„Ileana este mai bine, dar nu mai are forța pe care o avea. Doarme foarte mult… Problema e că nu-și amintește multe lucruri. Nici eu nu sunt într-o stare extraordinară. Sunt aproape orb. Știi cum se întâmplă, încetul cu încetul ne părăsește corpul odată cu trecerea timpului.
Ileana nu vrea să mai apară pentru că vrea să fie ținută minte așa cum am cunoscut-o toți. Ea nu mai poate juca, deci nu ne mai putem bucura de talentul ei. Cele două accidente cerebrale pe care le-a suferit au fost un semnal că trebuie să facă o pauză, să facem amândoi o pauză”, declara Andrei Ionescu, în exclusivitate pentru FANATIK.
Regretata actriță primea o pensie decentă din partea statului român, spre deosebire de alți colegi de breaslă. Același venit lunar îl are și soțul ei, Andrei Ionescu, ajuns la vârsta de 93 de ani. Acesta din urmă a mărturisit că pensia asemeni unui salariu mediu net în România i-o datorează lui Ion Caramitru, fost director al Teatrului Național din București.
„Noi, actorii mai vechi, de la Teatrul Național, am ieșit cu pensii bune, de peste 4.000 de lei, (…) am avut noroc cu Ion Caramitru, fostul director al teatrului. El s-a zbătut să avem pensii decente”, a spus Andrei Ionescu, conform Playtech Știri.