News

A murit primul președinte al Republicii Moldova. Maia Sandu anunță doliu național pe 16 septembrie

A murit primul președinte al Republicii Moldova, Mircea Snegur, asfel că Maia Sandu a anunțat doliu național pe 16 septembrie.
14.09.2023 | 10:53
A murit primul presedinte al Republicii Moldova Maia Sandu anunta doliu national pe 16 septembrie
A murit primul președinte al Republicii Moldova. Foto: Facebook
ADVERTISEMENT

În vârstă de 83 de ani, Mircea Snegur a fost primul președinte al Republicii Moldova, între anii 1990-1997. Un susținător al proiectului de lege care prevedea conferirea limbii române a statutului de limbă oficială și revenirea la drapelul tricolor, Mircea Snegur a jucat un rol important în istoria acestei țări.

A murit primul președinte al Republicii Moldova

”Am aflat cu profundă tristețe că în această noapte a decedat Mircea Snegur, primul Președinte al Republicii Moldova. Domnul Snegur a trăit în vremuri istorice și a avut un rol esențial în promovarea independenței, libertății și suveranității Republicii Moldova. Mircea Snegur va rămâne în memoria noastră ca Omul care a stat la leagănul Independenței Republicii Moldova”, a scris pe Facebook Maia Sandu.

ADVERTISEMENT

În consecință, administrația prezidențială a declarat zi de doliu național în Republica Moldova pe 16 septembrie și organizarea funeraliilor cu onoruri de stat. Maia Sandu a reamintit de celebra urare a lui Mircea Snegur din 27 august 1991, ”Trăiască Moldova independentă!”, conform Știri.md.

Trăiască Moldova independentă! cu aceste cuvinte și-a încheiat adresarea domnul Mircea Snegur pe 27 august 1991. Această urare a unit moldovenii în anii de Renaștere națională și ne va ghida și pe noi în construirea unui viitor demn pentru copiii noștri și Republica Moldova”, a mai transmis actualul președinte Maia Sandu.

ADVERTISEMENT

Născut în 1940 în satul Trifănești din Soroca, Snegur a absolvit în 1956 Școala Medie din satul Frumușica, raionul Florești. Studiile superioare și le-a făcut la Institutul Agricol din Chișinău, absolvit în 1961. De specialitate agronom-savant, Mircea Snegur are titlul științific de doctor în științe agricole.

”În anii 1961-1968 a lucrat în calitate de agronom şi preşedinte de colhoz în satul Lunga, raionul Floreşti, ulterior a deţinut funcţiile de: director al Staţiei Experimentale pentru Culturile de Câmp (1968-1973), şef al Direcţiei principale ştiinţă agricolă a Ministerului Agriculturii (1973-1978), director general al Asociaţiei Ştiinţifice de Producţie “Selecţia” şi director al Institutului de Cercetări Ştiinţifice în Domeniul Culturilor de Câmp din oraşul Bălţi (1978-1981)”, mai este precizat în biografia omului de stat.

ADVERTISEMENT

Inevitabil, Mircea Snegur a fost cel care a citit Declarația de Independență a Republicii Moldova în 1991, declarație adresată ”Guvernului Uniunii Republicilor Sovietice Socialiste să înceapă negocieri cu Guvernul Rep. Moldova privind încetarea stării ilegale de ocupație a acesteia și să retragă trupele sovietice de pe teritoriul național al Rep. Moldova”.

Atunci, de la tribuna Parlamentului, Mircea Snegur afirma. ”Farsa de la Kremlin din 2 august 1940 privind formarea R.S.S Moldovenești a fost cu desăvârșire lipsită de temeiuri juridice, constituind o sfidare impertinentă a voinței poporului. Epoca socialista a început pentru moldoveni cu răpiri de teritorii, foamete organizata, colectivizare forțată, iar minciuna, demagogia, duplicitatea au subminat valorile naționale.

ADVERTISEMENT

Au fost stimulate procesele asimilării, migrației dirijate, care urmăreau scopul schimbării structurii naționale si demografice de pe aceste pământuri… Proclamarea independentei a devenit un imperativ al întregii suflări naționale. A sosit timpul să facem dreptate și poporului nostru. Ca sa înțelegem mai profund avantajele proclamării independenței statale, este necesar să ne amintim de loviturile antinaționale la care am fost supuși ca popor în condițiile aflării permanente în sfera intereselor imperiale”, declara Snegur.

ADVERTISEMENT