News

A murit principele Mihai Dimitrie Sturdza, descendentul uneia dintre cele mai vechi familii domnitoare din Moldova

25.04.2020 | 23:28
A murit principele Mihai Dimitrie Sturdza descendentul uneia dintre cele mai vechi familii domnitoare din Moldova
ADVERTISEMENT

Principele Mihai Dimitrie Sturdza a murit la Paris, la vârsta de 86 de ani, acesta fiind descendentul uneia dintre cele mai vechi familii domnitoare şi boiereşti din Moldova.

A murit principele Mihai Dimitrie Sturdza

Principele Mihai Dimitrie Sturdza a murit la vârsta de 86 de ani, la Paris, potrivit unui mesaj postat de istoricul Lucian-Filip Iorga.

ADVERTISEMENT

Acesta era descendentul uneia dintre cele mai vechi familii domnitoare din Moldova, dintre care s-au tras și domnitorii Ioniţă Sandu Sturdza (1822 -1828) şi Mihail Sturdza (1834 – 1849), un prim-ministru al României, D.A. Sturdza (care a fost şi preşedinte al Academiei Române, şi preşedinte al Partidului Naţional Liberal), precum și înalţi dregători, cărturari, miniştri, militari, artişti.

Principele Mihai Dimitrie Sturdza era și urmașul unei altei familii boierești, Manu, cea care l-a dat pe generalul Gheorghe Manu, considerat un erou al Războiului de Independenţă, prim-ministru al României, ministru de Război şi de Finanţe și primar al Bucureştiului.

ADVERTISEMENT

Vestea că principele a murit a fost dată de istoricul Lucian Filip-Iorga, care a postat un mesaj pe rețeaua de socializare Facebook.

Anunțul morții principelui, postat de istoricul Lucian Filip-Iorga

“O veste teribil de tristă vine de la Paris. A trecut la cele veșnice prințul Mihai Dim. Sturdza, un mare aristocrat român și un mare genealogist. L-am cunoscut în timpul facultății, am colaborat cu texte și fotografii la Enciclopedia familiilor boierești, ne-am întâlnit de nenumărate ori, la Paris și la București, la evenimente științifice, lansări de carte, cafele sau sindrofii mondene.

ADVERTISEMENT

A participat, împreună cu soția lui, Isabelle, la nunta Anei și a mea. Mi-a pus cu generozitate la dispoziție genealogia inedită a unei familii cu care mă înrudesc, Străjeștii, de la acel punct de pornire reușind ulterior să adaug noi și noi detalii și înrudiri. I

-am admirat întotdeauna sobrietatea și hărnicia, pasiunea și spiritul de sacrificiu cu care și-a dedicat ultimele decenii din viață recuperării istoriei boierimii române”, a scris istoricul Lucian Filip-Iorga, pe pagina de Facebook.

ADVERTISEMENT
Tags: