News

A murit Regina Elisabeta a II-a. Liderii lumii au sosit la priveghi. Minut de reculegere în întreaga Marea Britanie – Video

A murit Regina Elisabeta a II-a a Regatului Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord. Avea 96 de ani, dintre care peste 70 de domnie.
18.09.2022 | 21:46
A murit Regina Elisabeta a IIa Liderii lumii au sosit la priveghi Minut de reculegere in intreaga Marea Britanie  Video
A murit Regina Elisabeta a II-a, ce se întâmplă cu sicriul suveranei. Sursa foto - colaj Fanatik
ADVERTISEMENT
18-09-2022
18:48

Ce se întâmplă acum la priveghiul Reginei

Cei mai importanţi oameni de pe planetă au început să vină la priveghiul Reginei Elisabeta. Va fi o noapte lungă pentru Marea Britanie, iar luni, suverana va fi condusă pe ultimul drum.

18-09-2022
17:47

Joe Biden, la sicriul Reginei Elisabeta a II-a

Preşedintele SUA, Joe Biden, prima doamnă a Ucrainei, Olena Zelenska, şi preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, sunt doar câteva dintre personalitățile care au ajuns deja la Westminster Hall, unde se află sicriul Reginei.

Președintele Joe Biden a părut afectat, însă soția lui Volodimir Zenelski era cu ochii în lacrimi atunci când a ținut un moment de reculegere pentru Regina Elisabeta a II-a.

Sute de mii de britanici au stat la coadă pentru a-i oferi un ultim omagiu Reginei lor, înainte ca aceasta să fie înmormântată.

 

18-09-2022
16:26

Prințul saudit bin Salman al Saud nu mai vine la funeralii

Prințul saudit Mohammad bin Salman Al Saud nu mai vine la funeralii. Cel considerat responsabil de asasinatul jurnalistului Jamal Khashoggi în 2018 își va trimite un emisar.

Diplomația aparține în totalitate părții saudite, în contextul în care organizațiile pentru drepturile omului au criticat dur invitația acestuia la funeraliile Reginei și au considerat-o ”spălarea crimelor odioase comise de Arabia Saudită”. Liderul Arabiei Saudite ar fi condamnat asasinarea jurnalistului Jamal Khashoggi în 2018.

După o serie de declarații în contradictoriu, Arabia Saudită a recunoscut că asasinarea jurnalistului a fost făcută de doi agenți speciali saudiți, însă aceștia ar fi acționat pe cont propriu. Prințul moștenitor va sosi, totuși, în Londra în perioada următoare.

Chiar și fără prinț, Arabia Saudită va participa la funeralii prin prințul Turki al-Faisal, membru senior al casei saudite.

18-09-2022
10:58

Minut de reculegere în întreg Regatul Unit

Duminică, în a patra și ultima zi în care britanicii pot să-i aducă un omagiu Reginei Elisabeta a II-a la Westminster Hall, se va ține un minut de reculegere în întreg Regatul Unit. Momentul va avea loc la ora locală 20.00.

Oamenii au fost încurajați să marcheze momentul în privat în propriile case, pe stradă cu vecinii sau la evenimente comune.

De asemenea, în acest moment va avea loc și o slujbă religioasă specială, la Kelpies lângă Falkirk, acolo unde sunt amplasate două sculpturi cu cap de cal de 30 de metri înălţime.

Atunci, nouăzeci şi şase de felinare, câte unul pentru fiecare an al vieţii Reginei, vor fi lansate pe apa din jurul statuilor.

18-09-2022
07:43

Bărbat reținut, după ce a încercat să fure stindardul regal de la catafalc

Un incident neplăcut a avut loc sâmbătă la funeraliile Reginei Elisabeta a II-a, în jurul orei locale 22.00, atunci când un bărbat a încercat să ajungă la sicriu și să fure stindardul regal aflat la baza catafalcului.

Polițiștii prezenți în Westminster Hall l-au imobilizat imediat, urmând ca luni să fie prezentat în fața unui judecător.

O declarație a poliției metropolitane a spus: „Muhammad Khan, în vârstă de 28 de ani, din Barleycorn Way, Tower Hamlets, a fost acuzat sâmbătă, 17 septembrie, de o infracțiune în conformitate cu secțiunea 4A din Legea privind ordinea publică; comportament cu intenția de a provoca alarmă, hărțuire sau stres”.

El este a doua persoană care este acuzată de comiterea unei infracțiuni în timp ce se afla la coadă pentru a aduce un omagiu suveranei defuncte.

Un tânăr de 19 ani a fost acuzat după ce s-ar fi expus și ar fi împins din spate persoanele în doliu în timp ce așteptau la coadă la Victoria Tower Gardens, miercuri. Acesta a fost acuzat de două capete de acuzare de agresiune sexuală și două capete de acuzare de încălcare a unui ordin de prevenire a vătămărilor sexuale.

18-09-2022
06:48

Coada cu cei care vor să-și prezinte omagiile la sicriul reginei a ajuns la doar 14 ore

Duminică dimineața, timpul de așteptare la coadă pentru a vedea sicriul cu Regina Elizabeth II a scăzut de la 17 ore, atât cât era estimat sâmbătă seara, la doar 14 ore, potrivit Departamentului pentru Digitalizare, Cultură, Media şi Sport.

Oamenii mai poate aduce un omagiu suveranei defuncte până luni dimineaţă, la ora locală 05.30. 

18-09-2022
06:38

Preşedintele Joe Biden a sosit la Londra

Președintele american Joe Biden, alături de soția sa Jill, au sosit sâmbătă seara la Londra pentru funeraliile Reginei Elisabeta a II-a, urmând să se reculeagă duminică la ora 19.00, ora României, la sicriul monarhului.

Autoritățile britanice nu au precizat dacă Westminster Hall va fi evacuată pentru a asigura securitatea președintelui american, dar, în timpul momentelor de reculegere ținute de alți șefi de stat și de către membrii familiei regale fluxul de vizitatori nu a fost întrerupt.

După acest moment, Joe Biden va participa la o recepție la Palatul Buckingham găzduită de Regele Charles al III-a, recepție la care vor participa mai mulți demnitari.

La Londra sunt așteptați o mulțime de oficiali din toată lumea, pe lângă Joe Biden, vor fi prezenți și președintele Emmanuel Macron, Ursula von der Leyen, șefa Comisiei Europene, președintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, dar și prinţul saudit Mohammed ben Salman.

Au mai fost invitați și Prinţul Albert de Monaco, Regele Spaniei Felipe VI, dar şi tatăl său Juan Carlos I, care trăiește în exil în Emiratele Arabe Unite. Nu au fost invitați oficiali din Siria, Venezuela, Afganistan, Myanmar, Rusia şi Belarus. Iranului, Coreei de Nord și celor din Nicaragua li s-a cerut să trimită un singur diplomat de rang înalt.

 

17-09-2022
19:19

Mesaj emoționant al prințeselor Beatrice și Eugenie

Nepoatele Reginei Elisabeta a II-a, prințesele Beatrice și Eugenie, au transmis un mesaj emoționant pe Facebook:

Scumpa noastră bunică,

Nu am reușit să exprim prea multe în cuvinte de când ne-ai părăsit pe toți. Au fost lacrimi și râsete, tăceri și pălăvrăgeală, îmbrățișări și singurătate și o pierdere colectivă, iubita noastră Regina și bunica noastră iubită.

Noi, ca mulți, credeam că vei fi aici pentru totdeauna. Și tuturor ne lipsești teribil. Tu ai fost ghidul nostru, mâna ta iubitoare pe spatele nostru conducându-ne prin această lume. Ne-ai învățat atât de multe și vom prețui acele lecții și amintiri pentru totdeauna.

Deocamdată, dragă bunico, tot ce vrem este să-ți mulțumim. Mulțumim că ne-ați făcut să râdem, că ne-ați inclus, că ați cules zmeură cu noi, pentru ceaiurile noastre, pentru confort, pentru bucurie Tu, fiind tu, nu vei cunoaște niciodată impactul pe care l-ai avut asupra familiei noastre și atâtor oameni din întreaga lume.

Lumea te plânge și tributul adus de oameni chiar te-ar face să zâmbești. Suntem atât de fericiți că te-ai întors la bunicul. La revedere dragă bunică, a fost onoarea vieții noastre să fim nepoatele tale și suntem foarte mândri de tine.

Știm că dragul unchi Charles, regele, va continua să vă conducă exemplul, deoarece și el și-a dedicat viața serviciului. Dumnezeu să-l salveze pe rege. Cu dragostea noastră, Beatrice și Eugenie”.

17-09-2022
16:04

Regele Charles a dat mâna cu oamenii aflați la coadă

Regele Charles al III-lea a dat mâna cu oamenii care așteptau la coadă pentru a-i aduce un omagiu Reginei. Suveranul a discutat cu mai mulți simpatizanți ai monarhiei și a fost întâmpinat cu urale precum ”Hip, Hip, Ura” și ”God save the King”.

De asemenea, prințul William a călcat pe urmele tatălui său și s-a întreținut cu oameni din mulțime, care stau la cozi kilometrice cu timpi de așteptare de 10 ore pentru a ajunge la sicriul Reginei Elisabeta a II-a.

Sute de mii de oameni au trecut deja pe la sicriu, însă până la ora înmormântării se așteaptă ca un milion de britanici să-și ia la revedere de la Regina lor.

Funeraliile de stat vor avea luni și la ele vor asista 100 de președinți și șefi de guverne, printre care cei ai SUA, Franței, Australiei, Japoniei și Canadei.

17-09-2022
12:49

Iohannis se întâlnește cu regele Charles al III-a înainte de înmormântarea reginei

Președintele României se va deplasa la Londra, unde va participa la în zilele de duminică și luni la funeraliile de stat ale Reginei Elisabeta a II-a.

Potrivit programului președintelui României, duminică, 18 septembrie, Klaus Iohannis va participa la recepția găzduită de Majestatea Sa Regele Charles al III-lea la Buckingham Palace, urmând ca luni, de la ora 13.00, președintele să participe la funeraliile de stat ale Majestății Sale Regina Elisabeta a II-a, la Westminster Abbey.

17-09-2022
08:23

Prinţii William şi Harry vor participa la un priveghi tăcut la sicriul Reginei Elisabeta

Prinţii William şi Harry vor participa sâmbătă la un priveghi tăcut la sicriul bunicii lor, unde li se vor alătura și cei șase veri ai lor, Peter Phillips şi Zara Tindall, copiii prinţesei Anne, prinţesele Beatrice şi Eugenie, copiii prinţului Andrew şi Louise şi James, copiii prinţului Edward.

Moştenitorul tronului, prințul William, şi fratele său Harry, care s-au despărţit în ultimii ani după ce Harry s-a mutat în Statele Unite, vor apărea ambii în uniformă militară. Faptul este puțin neobișnuit, în condițiile în care Harry, care a îndeplinit două stagii în armata britanică în Afganistan, şi-a pierdut titlurile militare onorifice, atunci când s-a retras din îndatoririle regale publice.

Zeci de mii de oameni au trecut în ultimele zile pe lângă sicriul reginei într-un flux constant, stând la coadă ore în şir la temperaturi scăzute, unii pe tot parcursul nopţii. „Sunt aici datorită serviciului şi dăruirii reginei în ultimii 70 de ani. Stoicismul ei, angajamentul ei profund faţă de ţară – o viaţă remarcabilă. Cred că asta e cel mai lucru pe care îl pot face”, a declarat un britanic în vârstă de 50 de ani din Londra.

Autoritățile britanice au declarat că înmormântarea va fi cea mai mare operaţiune de securitate pe care a întreprins-o vreodată, fiind așteptați să sosească preşedintele SUA Joe Biden, preşedintele francez Emmanuel Macron dar și împăratul Japoniei.

17-09-2022
06:09

Vicepreședintele Chinei, prezent la funeraliile reginei Elisabeta

Beijingul a anunţat sâmbătă că vicepreşedintele Wang Qishan va participa la funeraliile reginei Elisabeta a II-a. Anunțul vine după ce vineri, Ministerul de Externe chinez a susținut că funeraliile reginei sunt un eveniment important pentru China, iar participarea este o dovadă de respect faţă de Regatul Unit.

Relațiile dintre Marea Britanie și China trec printr-o perioadă dificilă, mai mulți parlamentari britanici obiectând față de invitarea reprezentanților Chinei în contextul în care Beijingul a sancționat mai mulți oficiali britanici pentru că au criticat încălcarea drepturilor omului în Xinjiang.

Vineri, presa britanică a susținut că delegația din China nu va fi primită în Westminster Hall, sala mare a palatului unde este depus sicriul fostei suverane a Regatului Unit.

16-09-2022
19:25

Copiii Reginei, de veghe la sicriul suveranei în Westminster Hall

Regele Charles al III-lea și-a condus frații către catafalc. El a fost urmat de Prințesa Regală, Ducele de Wessex și Ducele de York, toți în ținută militară.

Membrii publicului care trebuiau să plece s-au oprit la ieșirea din Westminster Hall pentru a arunca o privire în timp ce membrii familiei regale se îndreaptau spre catafalc pe care este așezat sicriul mamei lor.

Regele Charles s-a oprit la marginea podiumului, lângă capul sicriului care are deasupra coroana imperială.

Familia regală a pășit apoi pe platformă, spre catafalc, s-a oprit și s-au întors cu fața spre exterior.

După mai puțin de 15 minute s-au auzit cele trei lovituri în podea care indică sfârșitul Priveghiului Prinților. Copiii Reginei au coborât de pe platforma pe care este așezat catafalcul.

Un priveghi similar va avea loc sâmbătă seara, cu nepoții Reginei.

16-09-2022
12:04

Chinezii au primit interzis în interiorul Westminster Hall

Unei delegații a guvernului chinez i s-a interzis să participe la evenimentele care preced funeraliile Reginei Elisabeta a II-a, potrivit BBC.

Președintele Camerei Comunelor, Sir Lindsay Hoyle, ar fi refuzat o cerere de acces la Westminster Hall din cauza sancțiunilor chinezilor împotriva a cinci parlamentari și a doi colegi britanici.

Biroul Președintelui a declarat pentru BBC că nu comentează chestiuni care țin de securitatea evenimentului.

Un purtător de cuvânt al ministerului chinez de externe a declarat că nu a văzut rapoarte despre interdicție, care au apărut pentru prima dată pe site-ul Politico.

”În calitate de gazdă, Regatul Unit este cu siguranță familiarizat cu protocoalele diplomatice și cu modalitățile adecvate de primire a oaspeților”, a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe al Chinei, Mao Ning.

Anul trecut, China a impus interdicții de călătorie și a înghețat activele a nouă britanici – inclusiv șapte parlamentari – pentru că aceștia au acuzat Beijingul că maltratează musulmanii uiguri.

16-09-2022
12:00

Papa Francisc nu va participa la funeraliile Reginei

Papa Francisc nu va participa la funeraliile de stat ale Reginei Elisabeta a II-a. Suveranul pontif va fi reprezentat de monseniorul Paul Gallagher, conform Vaticanului.

Paul Gallagher e șeful diplomației Sfântului Scaun de la Vatican și e considerat ”ministrul afacerilor externe”.

Preasfințitul Paul Gallagher, secretar pentru relațiile cu statele și organizațiile internaționale, îl va reprezenta pe Papa Francisc la înmormântarea Majestății Sale Regina Elisabeta a II-a”, se arată într-un comunicat.

16-09-2022
08:54

Timpul de așteptare la coadă a urcat la 14 ore

Timpul de așteptare la coadă pentru a vedea sicriul Reginei a urcat la 14 ore. Cu toate acestea, oamenii au răbdare și spun că merită această așteptare, pentru că Elisabeta a II-a a fost ca o ”bunică” pentru ei.

Sanjay și Sardah sunt veniți din Mauritius. Cei doi așteaptă să-și primească brățările de intrare din partea autorităților, ceea ce înseamnă că au un loc garantat lângă sicriu. S-au așezat la coadă cu riscul de a nu ajunge să își ia la revedere de la Regina lor.

Și-au pierdut tatăl cu doar trei zile înainte ca regina Elisabeta să moară și se vor întoarce în Mauritius cu cenușa acestuia săptămâna viitoare. ”Era bunica tuturor”, explică Sanjay, mândru că trăiește aceste momente.

16-09-2022
05:01

Mii de oameni la coadă pe timpul nopții la sicriu

Mii de oameni au stat la coadă, pe timp de noapte, pentru a ajunge să își ia la revedere de la Regină.

Annette Neary și copiii săi au părăsit Worcestershire joi la ora 6 dimineața și au stat opt ore la coadă pentru a vedea sicriul Reginei.

Când Ian, fiul femeii, a ieșit din Westminster Hall, și-a ridicat privirea spre Big Ben. Era ora 21:45. Și-a adus aminte că tatăl său a murit acum doi ani, la 21:50. A fost o amintire a durerii trecute.

Aceasta este a doua călătorie a mamei sale, Annette, pentru a o vedea pe Regină. Prima a fost la Catedrala St Giles din Edinburgh. Deși și-ar fi dorit mai mult timp cu Regina, spune că așteptarea a meritat.

15-09-2022
17:01

"Priveghiul Prinților", repetat vineri

Regele și frații săi, Prințesa Regală, Ducele de York și Contele de Wessex, vor ține un priveghi de 15 minute în jurul sicriului Reginei, care se află pe catafalc, vineri, la ora 19:30.

Copiii Elisabetei a II-a au respectat această tradiție și la Edinburgh.

Cu ocazia acestui priveghi, care va avea loc la ora locală 19:30, la Westminster Hall, prinţul Andrew, căruia i-au fost retrase toate rangurile militare după scandalul Jeffrey Epstein, va avea dreptul de a îmbrăca din nou haina militară, relatează The Sun.

Sicriul Reginei va mai sta pe catafalc până luni la ora locală 6.30. La scurt timp după ora locală 10.35, purtătorii vor ridica sicriul și îl vor duce în procesiune către afetul de tun al Marinei Regale.

La ora locală 10.44, afetul de tun își va începe călătoria către Westminster Abbey, de-a lungul traseului fiind aliniați membri ai Royal Navy și Royal Marines.

Regele Charles al III-lea și membrii familiei regale vor merge în spatele sicriului reginei până la Wellington Arch, când acesta va părăsi Westminster Abbey. Procesiunea urmează să sosească la mănăstire la ora locală 10.52, unde sicriul va fi transportat înăuntru pentru slujbă.

Ușile de la Westminster Abbey se vor deschide luni la ora locală 8:00 pentru a permite congregației generale să-și ocupe locurile. Serviciul religios va începe la ora locală 11:00.

15-09-2022
14:28

Detalii despre funeraliile Reginei Elisabeta a II-a

Regina Elisabeta a II-a va fi înmormântată lângă Ducele de Edinburgh la Windsor, în cadrul unei ceremonii private la care participă familia ei luni, după ceremonia de înmormântare de stat de la Westminster Abbey, a anunțat Palatul Buckingham.

Regina va fi înmormântată în Capela Memorială Regele George al VI-lea în timpul unei slujbe religioase care va avea loc la ora locală 19.30.

Înmormântarea de stat, la care vor participa peste 2.000 de invitați oficiali, inclusiv șefi de stat ai mai multor națiuni, se va încheia cu sunarea stingerii, două minute de reculegere și o lamentație interpretată de cimpoierul personal al Reginei.

Înainte de înmormântarea de stat, sicriul a fost transportat la Westminster Abbey pe un afet de tun.

15-09-2022
10:08

Programul oficial al Casei Regale

Sunt în continuare cozi kilometrice de oameni, supuși ai Reginei care vor să-și prezinte un ultim omagiu suveranei. În tot acest timp, Casa Regală pregătește la detaliu funeraliile. 

Joi, 15 septembrie, Regele Charles al III-lea se întoarce la Highgrove din Gloucestershire. De remarcat că acesta nu are angajamente oficiale, dar este ocupat să răspundă liderilor mondiali care îl sună non stop. 

Prințul și Prințesa de Wales vor călători la Sandringham pentru a vedea omagiile florale lăsate acolo, iar Contele și Contesa de Wessex, Edward și Sophie, vor vizita Manchester. 

15-09-2022
06:08

Mii de oameni au rămas peste noapte la coadă. Oamenii și-au așteptat liniștiți rândul

Lăsarea întunericului nu i-a descurajat pe cei care voiau să-și prezinte un ultim omagiu Reginei. Nici cozile kilometrice nu i-au îndepărtat.

De altfel, vorbim despre o coadă care la un moment dat avea peste 3 mile lungime. Aceasta se întindea până aproape de London Bridge.

14-09-2022
18:03

Coadă kilometrică la sicriul reginei

Conform informaţiilor oferite de BBC, coada de oameni care au venit să-i aducă un ultim omagiu reginei depăşeşte 4 kilometri.

Peste 1000 de voluntari, poliţişti s-au stewarzi sunt pregătiţi să ofere asistenţă oamenilor, iar unele localuri şi-au prelungit programul pentru ca aceştia să aibă de unde mânca sau bea până vor ajunge la sicriu.

14-09-2022
16:54

Mai multe arestări în UK în rândurile anti-monarhiștilor

Mișcarea anti-monarhie câștigă teren în Marea Britanie, după moartea Reginei Elisabeta a II-a. Mai mulți protestatari au fost arestați pe străzile din UK pentru că au îndrăznit să tulbure liniștea cu mesajele lor împotriva monarhiei sau a Regelui Charles al III-lea.

Societatea civilă s-a arătat îngrijorată pentru că acești oameni au fost arestați și li s-a încălcat dreptul la protest. În Scoția, o femeie a fost arestată după ce s-a afișat cu un mesaj ”aboliți monarhia”, în timp ce un alt bărbat a fost arestat la Oxford pentru că a întrebat, referitor la Regele Charles, ”cine l-a ales?”.

Un alt protestatar, avocatul Paul Powlesland, a fost amenințat cu arestul dacă se va afișa cu un mesaj scris pe o coală de hărtie ”Not my King” (Nu e regele meu).

14-09-2022
14:20

Sicriu Reginei a ajuns la Westminster Hall

Sicriul Reginei Elisabeta a II-a a ajuns la Westminster Hall. Corul Westminster Abbey și corul Majesty’s Chapel Royal au cântat Psalmul 139 în timp ce sicriul era purtat pe brațe de soldați.

Arhiepiscopul de Canterbury, Justin Welby, rostește rugăciunea de început și recită un pasaj din Evanghelia după Ioan.

Va urma o slujbă de 20 de minute, pentru membrii familiei legale. La eveniment participă și alți oficială, inclusiv membri ai Camerei Comunelor ai Camerei Lorzilor și membri ai parlamentelor descentrate ale Regatului Unit.

14-09-2022
13:28

Sicriul Reginei a părăsit Buckingham Palace

Sicriul regal al Reginei  Elisabeta a II-a părăsește Palatul Buckingham pentru totdeauna. Regina va fi dusă la Westminster Hall. Regele Charles al III-lea, Prințul William și Prințul Harry, precum și alți membri ai familiei regale merg în spatele sicriului.

Big Ben va suna în timpul procesiunii, iar în Hyde Park va fi auzit focul de armă. Procesiunea va călători de-a lungul Queen’s Gardens, The Mall, Horse Guards și Horse Guards Arch, Whitehall, Parliament Street, Parliament Square și New Palace Yard. Sicriul ar trebui să ajungă la Westminster Hall în jurul orei 17:00, ora României.

După această oră, oamenii îi vor putea aduce un omagiu Reginei, respectând mai multe reguli de securitate.

14-09-2022
11:31

Cine este românul care conduce organizarea funeraliilor. Primele declarații oferite de Cristopher Ghika

Puțină lume cunoaște acest aspect, dar în Marea Britanie, în fruntea regimentelor Household Division se află un român. Vorbim despre strănepotul Marthei Bibescu, generalul-maior Cristopher Ghika.

Acesta este Comandor al Ordinului Imperiului Britanic și direct responsabil de organizarea din punct de vedere ceremonial a funeraliilor Reginei Elisabeta a II-a. 

„Este ultima mea misiune pentru Regină, dar prima misiune pentru Rege”, a declarat generalul pentru BBC.

„Este o datorie foarte tristă, dar este un privilegiu unic să participi la ultima datorie a forțelor armate față de regina noastră. În ceea ce privește imaginile evocatoare ale reginei părăsind Palatul Buckingham pentru ultima dată, aceasta va fi o după-amiază foarte specială”, a mai adăugat generalul Ghika.

Mai trebuie spus că, de-a lungul carierei, ofițerul a participat la mai multe misiuni internaționale. Acesta a fost prezent în Macedonia de Nord, Kosovo, Sierra Leone, Afganistan sau Irak.

14-09-2022
08:39

Decizii de ultimă oră în Regat. Restricții aeriene în Londra

Mai multe restricții de spațiu aerian sunt în vigoare la Londra până luni seara, 19 septembrie, zi în care va avea loc înmormântarea Reginei Elisabeta a II-a.

De remarcat că avioanele nu au voie să zboare sub o anumită altitudine (2.500 de picioare deasupra nivelului mării) în centrul Londrei. Restricțiile se aplică, de asemenea, tuturor dronelor.

 

14-09-2022
05:14

Procesiune de la Palatul Buckingham la Westminster Hall

Reprezentanții Casei Regale au transmis că sicriul cu trupul Reginei Elisabeth II va fi transportat de la Palatul Buckingham la Westminster Hall.

Totul se va petrece într-o procesiune care va fi condusă de Regele Charles III şi fiii săi. Nu se termină aici programul zilei pentru că va avea loc și o slujbă de aproximativ 20 de minute.

După aceea oamenii își vor putea prezenta omagiile până luni, zi în care este programată înmormântarea. 

Mai trebuie spus că Regele Charles III, fiii săi William şi Harry, alături de Prinţul Andrew, Prinţesa Anne şi Prinţul Edward, vor merge pe jos în spatele sicriului până când acesta va ajunge la Westminster Hall 

13-09-2022
20:25

Sicriul Reginei a ajuns la Palatul Buckingham

Sicriul Reginei Elisabeta a II-a a ajuns la Palatul Buckingham. Cortegiul a fost aplaudat de oamenii prezenți.

Cetățenii prezenți au scandat ”God save the Queen” și au aplaudat frenetic cortegiul funerar care a adus sicriul Reginei.

”Sicriul Majestăţii Sale Regina a ajuns la Palatul Buckingham, unde se va odihni peste noapte în Bow Room. Mâine, sicriul va fi purtat în procesiune pe o trăsură de tunuri a Trupei Regale de Artilerie Călare a Regelui până la Palatul Westminster, unde Regina va fi depusă în Westminster Hall până în dimineaţa funeraliilor de stat”, a transmis Palatul Buckingham.

13-09-2022
19:40

Prințesa Anne, mărturie după moartea Reginei

Prințesa Anne, singura fiică a Reginei Elisabeta a II-a, a mărturisit că și-a petrecut alături de mama sa ultimele 24 de ore din viața acesteia.

“Am avut norocul să împărtăşesc ultimele 24 de ore din viaţa mamei mele dragi. A fost o onoare şi un privilegiu să o însoţesc în ultima ei călătorie. Faptul că am văzut dragostea şi respectul arătate de atât de mulţi oameni în aceste zile a fost o experienţă plină de smerenie, dar şi înălţătoare“, a scris prinţesa Anne.

BBC anunță că Regina Elisabeta a II-a și-a dorit ca Prințesa Anne să aibă un rol cheie în escortarea sicriului în momentele procesiunii funerare.

“Această dorinţă reflectă nu doar povara practică pe care o astfel de sarcină ar fi pentru Regele Charles, ci şi statutul Prinţesei Anne ca o stâncă a familiei. Zilele regelui au fost până acum un vârtej, fiind nevoit să găsească un echilibru între durerea personală şi îndatoririle sale faţă de stat ca noul monarh.

Aşa că sora lui a preluat conducerea în rolul foarte public de a fi alături de sicriu cu trupul neînsufleţit al mamei sale. Este un rol care îi recunoaşte importanţa vitală pentru răposata ei mamă şi pentru fratele ei – dar şi statutul ei de cel mai ocupat şi mai muncitor membru al Familiei Regale. Numai anul trecut a participat la peste 380 de angajamente oficiale“, a punctat BBC.

 

13-09-2022
18:28

Trupul neînsufleţit al Reginei s-a întors la Londra

Sicriul Reginei s-a întors la Londra în această seară, iar trupul neînsufleţit al acesteia este depus la Palatul Buckingham.

Sosirea sicriului a fost acompaniată de o mică ceremonie pe aeroport, cu gardă de onoare, însă fără muzică sau fast.

Regele Charles şi soţia sa se vor afla şi ei la Palatul Buckingham, după ce au revenit din vizita din Irlanda de Nord.

13-09-2022
13:46

Regele Charles a ajuns în Irlanda de Nord

Regele Charles își continuă vizitele protocolare prin întreg Regatul Unit, după moartea Reginei Elisabeta a II-a.

Regele va participa la o slujbă în Belfast. Regele și Regina Consoartă călătoresc la Catedrala Sfânta Ana pentru slujba din Irlanda de Nord, care o va comemora pe Regina Elisabeta a II-a.

Lor li se vor alătura prim-ministrul britanic Liz Truss, liderii Stormont și Taoiseach (prim-ministrul irlandez) Micheál Martin, președintele irlandez Michael D Higgins și ministrul irlandez de externe Simon Coveney.

13-09-2022
11:26

Președintele Klaus Iohannis va merge la Londra pentru înmormântarea Reginei

Administrația prezidențială a confirmat participarea lui Klaus Iohannis la funeraliile care vor avea loc la Londra pe 19 septembrie.

Șeful statului a mers marți la Ambasada Marii Britanii la București pentru a semna în cartea de condoleanțe deschisă de reprezentanța diplomatică a Regatului.

13-09-2022
10:26

Principesa Margareta și Principele Consort Radu vor participa la funeralii

”Majestatea Sa Margareta Custodele Coroanei şi ASR Principele Consort vor lua parte la funeraliile Majestăţii Sale Regina Elisabeta a II-a”, se anunță într-o postare pe pagina de Facebook a Familiei Regale a României.

13-09-2022
08:51

Regele și Regina Consoartă, vizită în capitala Irlandei de Nord

Unul dintre evenimentele principale ale zilei de marți este vizita Regelui Charles II și a Reginei Consoarte în Irlanda de Nord.

Cuplul regal va părăsi Edinburgh și va zbura la Belfast, unde vor călători la Castelul Hillsborough pentru o expoziție despre afinitatea regretatei regine cu Irlanda de Nord.

Regele se va întâlni apoi cu secretarul Irlandei de Nord, Chris Heaton-Harris, și cu liderii de partid. La ora locală 13.20, el va primi un mesaj de condoleanțe citit de Președintele Adunării Irlandei de Nord.

Ei vor participa apoi la o recepție cu secretarul Irlandei de Nord Chris Heaton-Harris și alți lideri, inclusiv republicani precum Michelle O’Neill, liderul Sinn Fein care este primul ministru desemnat al partidului și primul primar din Sinn Fein din Belfast, Alex Maskey.

După scurta recepție de la Hillsborough, Regele și Regina Consoartă se vor deplasa la catedrala Sf. Ana pentru o slujbă de rugăciune și reflecție, unde li se va alătura prim-ministrul.

Înainte de slujbă, Regele se va întâlni cu lideri din toate credințele majore din Irlanda de Nord. Cuplul regal se va întoarce apoi la Londra pentru a întâmpina sicriul Reginei Elisabeta a II-a.

13-09-2022
07:32

Ce se întâmplă astăzi cu sicriul Reginei

Sicriul Reginei va rămâne în Catedrala St Giles din Edinburgh până la ora locală 17:00 (19.00, ora României), când va fi transferat cu un funicular pe aeroportul din Edinburgh și va zbura către RAF Northolt din vestul Londrei, însoțit de fiica Reginei, Prințesa Regală.

Zborul RAF Globemaster C-17 va pleca la ora locală 18.00 va ateriza la RAF Northolt la ora locală 18.55 de unde sicriul va fi condus la Palatul Buckingham prin A40, Eastbourne Terrace, Lancaster Gate, Bayswater Road, Marble Arch, Park Lane, Hyde Park. Colț și Dealul Constituției.

Așteptând să primească sicriul la Palat vor fi Regele și Regina Consoartă, care se vor fi întors din Irlanda de Nord după ce participă la o slujbă de mulțumire pentru Regină la Belfast și fac o plimbare în Piața Scriitorilor.

Tot la Palatul Buckingham vor fi și Prințul și Prințesa de Wales. În curtea interioară a Palatului va fi instalată o gardă de onoare formată din trei ofițeri și 96 de soldați din Garda Regelui.

Sicriul Reginei va rămâne în Bow Room peste noapte. Acesta va fi dus la Westminster Hall unde va rămâne pe catafalc miercuri.

13-09-2022
04:43

Mii de oameni așteaptă să intre în Catedrala St Giles

Multe mii de oameni așteaptă ore în șir la cozi lungi prin centrul Edinburghului pentru a o vedea pe Regină depusă la Catedrala St Giles, unii au așteaptat până dimineața devreme înainte de a trece pe lângă sicriu.

Copiii ei, Regele Charles, Prințul Andrew, Prințesa Ana și Prințul Edward au organizat un priveghi pentru a veghea asupra sicriului mai devreme, luni seară, stând în jurul lui cu Compania Regală a Arcașilor.

Luni după-amiază a avut loc o slujbă de mulțumire pentru viața reginei, la care au participat membri ai familiei regale.

12-09-2022
18:40

Prințul Andrew, huiduit în timpul procesiunii

Cortegiul funerar al Reginei a fost urmat de cei patru copii ai săi, inclusiv de prințul Andrew, cel lipsit de titluri după ce a fost acuzat de viol.

Oamenii de rând nu au apreciat prezența prințului Andrew și a existat un caz în care un individ nervos i-a strigat acestuia că e bolnav. Un alt membru al Casei Regale căzut în dizgrație e prințul Harry, care nu a avut voie să poarte uniformă militară. Mai mult, acestuia i s-a interzis să apară alături de soția Meghan Markle.

Regele Charles al III-lea i-a transmis acestuia, potrivit The Sun, că Meghan ”nu ar fi un oaspete binevenit” la acest eveniment din viața familiei regale.

Prințul Andrew a fost acuzat de Virginia Giuffre, în vârstă de 38 de ani, că ar fi întreținut relații sexuale cu acesta în timp ce era minoră. Giuffre l-ar fi cunoscut pe Andrew la 17 ani, prin intermediul lui Jeffrey Epstein, infamul om de afaceri american care s-a sinucis în 2019 într-o celulă din New York, în timp ce își aștepta procesul pentru infracțiunile sexuale pe care le-a comis. Andrew a scăpat de proces pentru că a acceptat să-i plătească femeii 13 milioane de dolari despăgubiri.

12-09-2022
16:05

Bărbat, arestat la procesiunea funerară de la Edinburgh

Poliţia din Edinburgh a confirmat că a arestat un bărbat de 22 de ani, la procesiunea din capitala Scoţiei. Individul a fost acuzat de tulburarea liniştii publice.

Totodată, autorităţile britanice le-au cerut celora care vin în parcurile regale pentru a-i aduce reginei un ultim omagiu, să nu mai aducă sandvişuri cu marmeladă şi ursuleţi Paddington.

Acestea sunt referiri la Jubileul de Platină, când Elisabeta a II a a făcut un mic sketch alături de îndrăgitul urs animat, care a înduioşat milioane de oameni.

 

12-09-2022
13:52

Condiții draconice pentru britanicii care vor să viziteze sicriul Reginei

Britanicii au aflat în ce condiții pot să-și ia la revedere de la Regina Elisabeta a II-a, când sicriul acesteia va ajunge în Westminster Hall din Londra, conform unui comunicat al autorităților londoneze.

Racla Reginei va fi depusă la Londra în intervalul 14-19 septembrie, iar publicul larg va avea acces la sicriu pentru a-i aduce acesteia unui omagiu.

Membrii publicului pot urmări procesiunea în persoană în zonele ceremoniale de vizionare de-a lungul traseului procesiunii sau la un loc de proiecție din Hyde Park.

La ”Lying-in-State”, sicriul închis al Reginei se va sprijini pe o platformă înălțată, numită catafalc, în Westminster Hall și va fi învelit în Standardul Regal, cu un Orb și Sceptru plasate deasupra. Fiecare colț al platformei va fi păzit non-stop de o veghe a unităților de la Garda de corp a Suveranului, Divizia Gospodăriei sau Gardienii Yeoman ai Turnului Londrei.

Publicul va putea trece pe lângă sicriu 24 de ore pe zi, de la ora 17:00, miercuri, 14 septembrie, până la ora 6:30, în ziua înmormântării, luni, 19 septembrie.

Cei care doresc să participe vor trebui să stea la coadă mai multe ore, eventual peste noapte. Sunt așteptate aglomerații mari, iar oamenii sunt încurajați să verifice din timp, să planifice în consecință și să fie pregătiți pentru perioade lungi de așteptare.

Toți cei care vor să participe la acest eveniment vor trece prin condiții de securitate în stil aeroport, fiind permise doar bagajele mici.

Procesiunea ceremonială va străbate Queen’s Gardens, The Mall, Horse Guards și Horse Guards Arch, Whitehall, Parliament Street, Parliament Square și New Palace Yard.

12-09-2022
13:43

Procesiunea de la Catedrala St. Giles din Edinborough a început

Procesiunea de la Catedrala St. Giles din Edinborough a început. Sicriul Reginei Elisabeta a II-a este dus în interiorul Catedralei. Publicul larg va avea acces la acesta la finele procesiunii private, la care participă familia și alte personalități relevante.

Zeci de mii de oameni se află străzile din Edinborough și vor să îi aducă Reginei un ultim omagiu. Regele Charles va conduce procesiunea care va însoți sicriul către catedrală. Dacă în 2002, la moartea Reginei Mamă, au fost prezenți 200.000 de oameni, acum sunt așteptați 1 milion de oameni în toate aceste zile, inclusiv la Londra.

Regele Charles al III-lea este îmbrăcat în uniformă, așa cum prevede protocolul și tradiția. Regele poartă ”Ordinul Ciulinului”, ordinul suprem din Scoția.

12-09-2022
12:44

Regele Charles al III-lea a ajuns la Edinburgh

Noul rege al Regatului Unit a ajuns la Holyroodhouse, care este reședința oficială a suveranului din Edinburgh. Charles a ieșit din mașină înainte ca aceasta să intre complet în interiorul porților, astfel încât el și Camilla, Regina Consoartă, să poată saluta pe câțiva dintre cei care se adunaseră acolo.

La Holyroodhouse, Charles a fost întâmpinat de Lordul Provost din Edinburgh și de reprezentanți ai forțelor armate și ai poliției.

La Castelul din Edinburgh a avut loc un salut cu 21 de salve de tun de  în onoarea monarhului și s-a cântat imnul național.

A urmat ceremonia cheilor. Lordul Provost din Edinburgh, Robert Aldridge, oferă monarhului cheile orașului Edinburgh și îi urează bun venit în „regatul vostru antic și ereditar al Scoției”.

Prin tradiție, Regele recunoaște oferta, atinge cheile și apoi spune: „Returnez aceste chei, fiind perfect convins că nu pot fi puse în mâini mai bune decât cele ale Lordului Provost și ale Consilierilor din orașul meu Edinburgh”.

După prima parte ceremonială publică a vizitei regelui la Holyroodhouse, Charles urmează să ia prânzul înainte de a se reuni cu membrii familiei regale care escortează sicriul Reginei Elisabeta a II-a la Catedrala St Giles mai târziu în această după-amiază.

Aceasta este așteptată la ora locală 14.25 (16.25, ora României), iar un serviciu de pomenire pentru Regină este programat să înceapă la ora locală 15.00 (17.00, ora României).

12-09-2022
09:49

Regele Charles s-a adresat pentru prima dată parlamentului în calitate de monarh

Charles al III-lea s-a adresat parlamentarilor la Westminster Hall, spunând că este „profund recunoscător” pentru discursurile de condoleanțe ale Președinților Camerei Lorzilor și Camerei Comunelor.

Regina a fost „un model pentru toți prinții care trăiesc”, a spus el, citându-l pe Shakespeare.

“În timp ce mă aflu astăzi în fața dumneavoastră, nu pot să nu simt greutatea istoriei care ne înconjoară și care ne amintește de tradițiile parlamentare vitale cărora le sunt dedicați membrii ambelor Camere cu un angajament atât de personal pentru bunăstarea tuturor.

Parlamentul este instrumentul viu al democrației noastre și un memento al predecesorilor medievali ai funcției la care am fost chemat.

Stimați lorzi și membri ai Camerei Comunelor, ne adunăm astăzi în amintirea duratei remarcabile a serviciului dedicat al Reginei pentru națiunile și popoarele sale.

Pe când era foarte tânără, regretata Sa Majestate s-a angajat să-și servească țara și poporul și să mențină principiile prețioase ale guvernării constituționale care stau în centru ființei națiunii noastre.”

12-09-2022
09:35

Charles III, pentru prima oară în Parlament în calitate de rege

Regele a sosit la Westminster Hall alături de Regina Consoartă, unde va primi condoleanțe atât din partea membrilor Camerei Comunelor, cât și ai Camerei Lorzilor pentru moartea mamei sale, Regina Elisabeta a II-a.

Sosirea regelui Charles marchează prima sa vizită ca monarh în Parlament.

Mesajele către Regele Charles încep cu Lordul McFall de Alcluith, vorbind în numele Camerei Lorzilor, care aduce un omagiu „umilinței și integrității” regretatei Regine.

„Prezența veselă și liniștitoare a răposatei noastre Majestate de-a lungul anilor a făcut dificilă contemplarea ideii că acest tip de domnie lungă și inspirată de devotament profund și fără egal se va sfârși vreodată”, a spus el.

Președintele Camerei Lorzilor, Lord McFall of Alcluith, și-a declarat apoi loialitatea față de rege și spune că este „mândru” să-i ureze bun venit în parlament.

A urmat Sir Lindsay Hoyle, care a vorbit în numele Camerei Comunelor, care și-a exprimat simpatia „din inimă” către rege și familia sa.

“Oricât de adâncă este durerea noastră, știm că a majestății voastre este mai profundă. Vă oferim sinceră simpatie dumneavoastră și întregii familii regale.

Înțelepciunea și harul Reginei Elisabeta au demonstrat rolul de a vedea valoarea unei monarhii constituționale în asigurarea libertăților cetățenilor noștri și a unității fundamentale a acestui regat și a Commonwealth-ului”, a spus liderul Camerei Comunelor.

12-09-2022
08:01

Protocolul strict pe care îl vor urma VIP-urile la funeraliile Reginei Elisabeta a II-a

Documente obținute de POLITICO relevă regulile stricte de protocol pentru demnitarii străini care vor participa la funeraliile de stat al monarhului britanic.

Șefilor de stat străini și soților sau soțiilor acestora care se îndreaptă spre Londra pentru înmormântarea de stat a Reginei Elisabeta a II-a li s-a cerut să sosească în Marea Britanie cu zboruri comerciale și li s-a interzis să folosească elicoptere pentru a se deplasa.

Liderilor mondiali li s-a spus, de asemenea, că nu pot folosi propriile mașini de stat pentru a participa la înmormântarea de la Westminster Abbey pe 19 septembrie și că vor fi transportați cu autobuzele.

Documentele oficiale confirmă, de asemenea, faptul că doar șefii de stat și soții sau partenerii lor din fiecare țară au fost invitați să participe la înmormântare.

Westminster Abbey va fi atât de plină, încât va fi imposibil ca mai mult de un singur reprezentant de rang înalt per țară și jumătatea sa să participe, a precizat Biroul pentru Externe, Commonwealth și Dezvoltare (FCDO) în mesajul oficial de protocol referitor la eveniment.

Șefii de stat care nu pot participa pot alege pe altcineva drept reprezentant oficial, cum ar fi un șef de guvern sau un ministru de rang înalt.

Potrivit aceluiași document, regele Charles al III-lea va găzdui o recepție pentru toți liderii străini la Palatul Buckingham în seara dinaintea slujbei de înmormântare.

12-09-2022
07:35

Charles III, proclamat oficial Rege al Australiei de statul Victoria

Charles a devenit rege al Australiei în momentul morții mamei sale. Guvernul federal al Australiei a proclamat anterior accederea sa la tron duminică, dar statele Australiei găzduiesc și ele ceremonii oficiale.

Statul Victoria, numit după Regina Victoria (stră-stră-străbunica noului rege) l-a proclamat nou suveran la o ceremonie ținută în Casa Guvernului statului din Melbourne luni dimineață.

Proclamația a fost semnată în comun de guvernatorul statului Victoria, Linda Dessau, premierul Daniel Andrews, șeful justiției, președintele Camerei superioare a parlamentului și președintele Camerei inferioare.

Andrews a confirmat într-o declarație după ceremonie că ambele camere ale parlamentului se vor întruni marți, astfel încât deputații să poată depune jurământul de credință față de noul suveran. Depunerea jurământului va fi urmată de moțiuni de condoleanțe.

Parlamentul își va suspenda apoi activitatea pentru o săptămână în semn de respect și se va reuni din nou la sfârșitul lunii septembrie.

Victoria este singurul stat sau teritoriu în care parlamentarii sunt obligați constituțional să jure loialitate noului monarh după moartea predecesorului acestuia.

12-09-2022
04:45

Regele Charles va conduce procesiunea care va însoți sicriul către catedrala din Edinburgh

Regele Charles al III-lea va conduce familia regală într-o procesiune emoționantă în spatele sicriului mamei sale, atunci când acesta va fi transportat către o catedrală din Edinburgh pentru a permite publicului să-i aducă omagiu.

Sicriul Reginei va fi dus de la Palatul Holyroodhouse la Catedrala St Giles din apropiere, unde familia ei și o congregație din toate domeniile societății scoțiene vor participa la o slujbă de mulțumire pentru viața ei.

Membrii publicului vor putea vedea sicriul pentru a-și aduce omagiile timp de 24 de ore înainte de a fi dus la Londra.

Mai târziu, seara, regele și alți membri ai familiei sale vor organiza un priveghi la catedrală în onoarea mamei lor.

11-09-2022
09:55

Ce a fost depus peste sicriul de stejar al Reginei

Sicriul cu rămăşiţele pământeşti ale Reginei Elisabeta a II-a și-a început deja drumul către capitala Scoţiei, Edinburgh.

Trebuie spus că întreaga procesiune cu sicriul din stejar aşezat pe un dric durează câteva ore. Acesta va trece prin mai multe localităţi.

Interesant este că sicriul din stejar al suveranei a fost acoperit cu drapelul regal al Scoţiei şi deasupra a fost depusă o coroană de floriâ

11-09-2022
09:48

Sicriul Reginei Elisabeta a părăsit Castelul Balmoral

Sicriul Reginei a părăsit Castelul Balmoral. Acesta va fi dus la reședința oficială scoțiană a familiei regale britanice, și anume, Palatul Holyroodhouse din Edinburgh.

Vă readucem aminte că Regina Elisabeta a II-a se afla la Castelul Balmoral, reședința sa de la țară din Scoția, când a murit.

Înmormântarea suveranei va avea loc la Londra, la Windsor.

10-09-2022
16:19

19 septembrie, data la care vor avea loc funeraliile Reginei Elisabeta a II-a

A devenit oficial – funeraliile de stat ale Reginei Elisabeta a II-a vor avea loc luni, 19 septembrie, la ora locală 11:00, în Westminster Abbey din Londra.

De remarcat că anunțul a fost făcut chiar de reprezentanți ai Palatului Buckingham. În tot acest timp, sicriul reginei defuncte va fi depus la Westminster Hall.

În acest fel, oamenii vor avea ocazia de a-i aduce un ultim omagiu și de a se reculege la catafalcul monarhului.

10-09-2022
12:07

Vladimir Putin, mesaj pentru Regele Charles al III-lea

La puține momente după ce a fost proclamat rege, Charles a primit un mesaj surpriză. Acesta a venit din partea preşedintele Federaţiei Ruse. Vladimir Putin i-a trimis o telegramă de felicitare lui Charles. 

“Majestatea Voastră: primiţi sincerele mele felicitări cu prilejul accederii la tron. Doresc Majestăţii Voastre succese, sănătate de fier şi numai bine”, a notat Vladimir Putin

10-09-2022
09:49

Ce jurământ a depus Regele Charles al III-lea

Regele Charles al III-lea a depus un jurământ că va păstra Biserica Scoţiei. De asemenea, acesta a și semnat două documente pentru a consemna pactul. Martori i-au fost Regina Consoartă şi Prinţul de Wales.

Nu în ultimul rând, consilierii privaţi ​​au semnat şi ei proclamaţia.

“Domnia ei a fost de neegalat prin durata, devotamentul și dăruirea sa. Chiar dacă suntem îndurerați, aducem mulțumiri pentru această viață foarte credincioasă. În îndeplinirea sarcinii grele care mi-a fost încredințată și căreia îi dedic acum ceea ce mi-a mai rămas din viață, mă rog la îndrumarea și ajutorul lui Dumnezeu atotputernic”, a spus regele Charles al III-lea

10-09-2022
09:37

Charles al III-lea, oficial rege al Marii Britanii

Charles al III-lea a fost proclamat rege în timpul ceremoniei Consiliului de Succesiune. Evenimentul a avut loc la  Palatul St. James din Londra.

De remarcat că proclamarea a fost urmată de exclamația “God save the King”, exclamație care a venit din partea publicului.

10-09-2022
09:15

Charles al III-lea este proclamat oficial rege al Marii Britanii

Întreaga lume privește ceremonia prin care Charles al III-lea este proclamat oficial rege al Marii Britanii și Irlandei de Nord. FANATIK îți oferă LIVE imagini de la eveniment. 

Între timp, mii de oameni s-au adunat în faţa Palatului Buckingham din Londra. Aceștia vor să-i aducă un ultim omagiu Reginei Elisabeta a II-a, care a murit joi, la vârsta de 96 de ani, la Castelul Balmoral din Scoţia. 

10-09-2022
05:49

Ora la care Charles al III-lea va fi proclamat în mod oficial rege. Ce se întâmplă cu ceremonia

Charles al III-lea va fi proclamat oficial rege de Consiliul de Aderare. Totul va avea loc într-o ceremonie istorică la Palatul St James.
Mai trebuie spus că întregul consiliu are loc cât mai curând posibil după moartea unui suveran, pentru a proclama oficial succesorul.

Interesant este că acest Consiliul de Aderare, unul care va fi televizat în premieră în întreaga lume, începe la ora 12.00, ora României.

Atunci, Regele va face o declaraţie personală cu privire la moartea Reginei. 

09-09-2022
20:52

Copiii Reginei Elisabeta a II-a, mărturii despre mama lor

Prințesa Anne, singura fiică a Reginei, și-a amintit despre momentele petrecute alături de mama sa.

Conform BBC, aceasta va păstra într-un loc special din inima ei amintirile din vacanțele petrecute cu frații ei, dar și cu părinții.

“Perioadele de vacanță erau destul de bine păstrate din punctul nostru de vedere”, își amintește ea.

Și Prințul Edward a povestit, cu lacrimi în ochi, despre amintirile cu mama sa.

Cea mai de preț este cea în care Regina și-a făcut apariția surpriză la ceremonia de deschidere a Jocurilor Olimpice de la Londra 2012, chiar când Daniel Craig, care juca rolul lui James Bond, a sosit la Palatul Buckingham.

“Cine o va interpreta pe regină?”, a spus prințul că el – și toată lumea – se gândea. Și a fost regina. Și a avut același efect asupra tuturor celor care o priveau.

M-am gândit că a fost un moment extraordinar, pentru că a arătat pur și simplu acea sclipire fantastică și simțul umorului. Faptul că mama mea a păstrat totul pentru ea și pentru echipa care era acolo și nu a spus nimănui a fost pur și simplu genial”, a spus prințul.

09-09-2022
18:12

A început slujba la catedrala St. Paul din Londra. Premierul a ținut un discurs

După ce Regele Charles al III-lea a ținut primul său discurs după moartea mamei sale, a început și slujba de la catedrala St. Paul din Londra. 

Decanul desemnat Andrew Tremlett, care conduce slujba, a început prin a-i mulțumi Reginei pentru dedicarea pe care a arătat-o în timpul conducerii Regatului Unit.

“Ne amintim de lunga ei viață petrecută în slujba acestei țări și a regatelor sale din Commonwealth din întreaga lume”, a spus el.

Și premierul abia învestit a rostit câteva cuvinte în cadrul slujbei, ea citind din noul Testament.

“Nu trăim pentru noi înșine și nu murim pentru noi înșine; dacă trăim, trăim pentru Domnul, iar dacă murim, murim pentru Domnul. Așadar, fie că trăim, fie că murim, noi suntem ai Domnului”, a spus ea.

09-09-2022
17:09

Charles, primul discurs după ce a devenit rege

Regele Charles a avut primul discurs după moartea mamei sale, din calitatea de suveran al Marii Britanii. Acesta a spus că împărtășește tristețea națiunii după decesul reginei, dar a pus accent și pe faptul că viața lui se va schimba foarte mult odată cu noua sa funcție.

Regele Charles al III-lea a spus că mama lui a făcut multe sacrificii pentru datoria sa, cea de regină, și chiar a afirmat că datorită Elisabetei a II-a, națiunea este una măreață astăzi.

„Vă vorbesc cu sentimente de profundă tristețe. Majestatea Sa Regina, iubita mea mamă, a fost un exemplu de mărinimie.

Regina a avut o viață bine trăită, a promis ceva și s-a ținut de promisiune, e deplânsă de întreaga națiune. Acea promisiune de dedicare pe viață v-o ofer și eu astăzi.

 Avem un sentiment de recunoștință pentru cei 70 de ani în care mama mea a servit atâtea comunități.

A promis că își va devota viața în serviciul oamenilor, a fost mai mult decât o promisiune, un angajament care i-a definit întreaga viața. A făcut sacrificii pentru datoria ei.

Dedicarea și devotamentul nu au fost oprite, în momente de sărbătorire și tristețe. În viața ei, a arătat o iubire pentru tradiție, dar și pentru progres, care ne-a făcut măreți ca națiune”, a spus regele.

De asemenea, Regele Charles al III-lea a spus că mama lui iubea tradiția, dar și progresul și avea un dar de a vedea ce este mai bun în oameni de fiecare dată. 

El a promis că va respecta Constituția cât timp va fi rege și o va trata ca pe „inima țării”.

„Avea abilitatea de a vedea ce e mai bun în oameni. Îi onorez viața în serviciul oamenilor. Știu că moartea ei aduce tristețe, împărtășesc această pierdere.

Când a venit pe tron, Marea Britanie și lumea trăiau după convențiile după al Doilea Război Mondial. Valorile noastre trebuie să rămână constante.

În acea credință în care am fost crescut, am fost învățat să am un respect pentru ceilalți și responsabilitate.

Promit că pentru că atâta timp cât vor rămâne rege, voi respecta Constituția. În oricare țară ați fi, vă voi servi cu loialitate, respect și iubire”, a spus acesta.

Regele Charles al III-lea: „Viața mea se va schimba”

Regele Charles al III-lea a atins și subiectul noului său rol, pe care îl va primi oficial mâine: cel de rege. Astfel, acesta a spus că va avea multe responsabilități noi și nu se va mai putea ocupa de organizațiile sale caritabile.

De asemenea, el a ținut să o aducă în discuție și pe Camilla, Regina Consoartă, despre care a spus că se bazează să îi ofere ajutor și să se ridice la înălțimea așteptărilor.

Regele Charles al III-lea a vorbit și despre Prințul William, care va deveni noul Prinț de Wales, fiind și următorul la tron.

„Viața mea se va schimba, am noi responsabilități. Nu voi mai putea să mai ofer așa mult timp pentru organizațiile caritabile. Este un timp al schimbării pentru familia noastră, contez pe ajutorul iubitei mele soții Camilla. Se va ridica la nivelul așteptărilor noului său rol. Mă pot baza pe ea. Moștenitorul meu William mă va urma ca duce de Cornwall.

Sunt mândru de Prințul de Wales. Vreau să îmi exprim iubirea pentru Harry și Meghan, care își construiesc viața în SUA.

Pentru draga mea mamă, pe măsură ce îți începi ultimul drum alături de tata, îți mulțumesc. Fie ca îngerii să îți călăuzească calea”, a spus regele.

09-09-2022
14:32

Mesajul ambasadorului Marii Britanii în România după moartea Reginei Elisabeta a II-a

Andrew Noble, ambasadorul Marii Britanii în România, a transmis un mesaj după moartea Reginei Elisabeta a II-a.

Acesta a spus că piederea Reginei este una personală pentru cei care au cunoscut-o, dar legătură puternică creată între statele noastre va fi menținută de Regele Charles, care este un prieten al României.

„Este un moment trist pentru țară și pentru stabilitatea națională a țării. Regina a sărbătorit 70 de ani în aceeași perioadă în care deplângem trecerea ei în neființă.

A fost un șoc profund și o tristețe pe care oamenii o resimt peste tot. Se simte ca o pierdere personală puternică.

Regina înțelegea România și avea o relație de familie cu Familia Regală a României, lucru care a întărit legătura dintre țările noastre în mod clar. Regele Charls al III-lea va continua acest lucru, este un bun prieten al României”, a transmis ambasadorul Marii Britanii în România.

09-09-2022
12:56

Regele Charles al III-lea a ajuns la Palatul Buckingham

Regele Charles al III-lea, însoțit de Regina Consoartă Camilla, au aterizat la Londra. Aceștia s-au îndreptat ulterior spre Palatul Buckingham, unde era o mulțime formată din mii de oameni. 

Noul rege i-a salutat pe oameni și a dat mâna cu unii dintre ei. Aceștia au cântat „God save the king”.

Noul suveran al națiunii britanice a înnoptat la Castelul Balmoral, acolo unde mama lui și-a dat ultima suflare. 

Acesta urmează să se întâlnească cu premierul țării, Elizabeth Truss, înainte de discursul său către națiune de la 20:00.

09-09-2022
12:48

Charles al III-lea urmează să fie proclamat rege sâmbătă

După moartea Reginei Elisabeta, Charles urmează să fie proclamat rege în cursul zilei de sâmbătă, conform unui anunț venit de la Palatul Buckingham.

La Londra va avea loc o reuniune a Consiliului Succesiunii, la Palatul St. James, în cadrul căreia Charles va fi proclamat noul rege al Marii Bitanii.

Proclamația va fi citită de la ora 13:00 (ora României) în public, urmând ca ea să fie adresată publicului în toate provinciile în următoarea zi, adică duminică. 

BBC anunță că evenimentul va fi transmis în direct la TV, pentru prima dată.

09-09-2022
12:11

96 de salve de tun în memoria Reginei

Britanicii respectă tradiția și au organizat trageri cu 96 de salve de tun, una pentru fiecare an al Reginei.

Imaginea e spectaculoasă, cu soldați îmbrăcați inclusiv în faimoasele tunici roșii, care aduc aminte de armata britanică din anii 1800.

Această tradiție este importantă pentru a onora memoria Reginei Elisabeta a II-a, trecută în neființă la 96 de ani în 8 septembrie.

Salve de tun
Salve de tun
09-09-2022
12:03

Regele Charles se va adresa națiunii la ora 20:00

Regele spre îndreaptă spre Londra, după ce s-a îmbarcat la Aberdeen într-un zbor. Zborul acestuia e urmărit pe Flightradar de peste 100.000 de oameni.

La întoarcerea sa în capitală în această după-amiază, monarhul în vârstă de 73 de ani se va întâlni cu prim-ministrul Liz Truss înainte de a susține un discurs televizat către națiune la ora 18:00, ora locală, 20:00 ora României.

O parte a presei britanice anunța că acest discurs s-ar putea să fie o simplă înregistrare, nicidecum un discurs în direct al noului Rege.

09-09-2022
10:21

Prințul Harry merge la Londra cu avionul

Prințul Harry, aflat în Europa alături de soția sa Meghan Markle, se va deplasa la Londra cu un avion de linie. De altfel, soții au ajuns în Marea Britanie săptămâna trecută tot cu un zbor de linie.

Motivul? Cei doi au fost aspru criticați pentru faptul că foloseau avioane private, contribuind astfel la poluarea globală.

Drept răspuns, Harry și Markle au decis ca, în viitor, să abandoneze ideea unui avion privat și să zboare doar cu curse de linie, pentru a proteja planeta.

09-09-2022
09:08

Regele Charles al III-lea se vede cu Liz Truss

Regele Charles al III-lea, alături de regina consoartă Camilla, vor ajunge la Londra pentru a se întâlni cu premierul Liz Truss.

Între timp, Charles va discuta cu ducele de Norfolk Earl Marshal, care va aproba programul pe următoarele zile. E de așteptat ca doliul național în Marea Britanie să țină 12 zile, iar ziua înmormântării va fi zi liberă legală.

E de așteptat, de asemenea, ca doliul în familia regală să țină o lună. Bisericile din toată Anglia vor bate clopotele până la prânz.

Vineri seară Regele Charles al III-lea se va adresa națiunii, aducând un omagiu Reginei. Discursul ar fi programat la ora 20:00, însă o parte a presei din UK vorbește despre un discurs preînregistrat.

09-09-2022
08:26

Marea Britanie revine la vechiul imn

Marea Britanie revine la varianta veche a imnului ”God Save the King”, care va înlocui sintagma ”God Save the Queen”.

Intitulat inițial ”God Save the King”, cântecul se bazează pe o melodie patriotică care a fost interpretată public pentru prima dată la Londra în 1745 și a fost adoptată ca imn național al țării sub domnia lui George al II-lea în secolul al XVIII-lea. Cuvintele și melodia nu au o origine certă și, de obicei, se cântă doar primul vers.

Cântecul a fost adaptat în formula actuală, ”God Save the Queen” pentru Regina Victoria.  Versiunea ”God Save the King” a fost imnul Marii Britanii până în 1952 când tatăl Elisabetei, George al VI-lea, a murit și ea a devenit regină.

09-09-2022
07:51

Mesaj de condoleanțe din partea liderului Xi Jinping

Xi Jinping, liderul Chinei, a trimis un mesaj de condoleanțe regelui Carol al III-lea.

”În numele guvernului chinez, al poporului chinez și al lui însuși, Xi și-a exprimat profunde condoleanțe pentru decesul Reginei Elisabeta a II-a și a transmis sincere simpatii familiei regale, guvernului și poporului Regatului Unit”, a informează presa de stat chineză.

Potrivit postului de stat CCTV, în mesajul său, Xi a subliniat importanța ”dezvoltării relațiilor China-Marea Britanie”.

”Profitând de aniversarea a 50 de ani de la stabilirea relațiilor diplomatice la nivel de ambasador între China și Regatul Unit, sunt dispus să lucrez cu Regele Charles pentru a promova dezvoltarea sănătoasă și stabilă a legăturilor bilaterale în beneficiul celor două țări și două popoare ale noastre”, a transmis Xi.

09-09-2022
07:40

Oamenii îndoliați ajung la reședința Reginei

Pe măsură ce zorii se răspândesc în Marea Britanie, oamenii continuă să lase flori în afara reședințelor Reginei – inclusiv Palatul Buckingham și Castelul Windsor.

La ora 13.00, ora locală, în Hyde Park și în alte locuri vor fi lansate saluturi cu armele.

Flori pentru Regină
Flori pentru Regină

Regele și soția sa, Camilla, acum Regina Consoartă, se vor întoarce vineri la Londra de la Castelul Balmoral. Este de așteptat ca Regele să se adreseze națiunii vineri.

09-09-2022
07:32

Cine îi va urma Regelui Charles la tron

Regina Elisabeta a II-a va fi urmată la tron de Regele Charles al III-lea. Așadar, prințul devine Rege, însă acesta are la rândul său moștenitori.

Potrivit BBC, următorul pe tron, după Regele Charles, va fi prințul William. Ducele de Cambridge era al doilea în linia de succesiune, înainte ca bunica sa să moară.

După William, următorul moștenitor e fiul lui cel mare, Prințul George, care acum are doar 9 ani. Charles va prelua tronul în 24 de ore de la decesul Reginei Elisabeta a II-a, iar numele său se va schimba în Regele Charles al III-lea.

09-09-2022
07:27

Programul funeraliilor Reginei

Regina Elisabeta a II-a va fi înmormântată peste aproximativ 10 zile, în timp ce regele Charles va fi încoronat rege a doua zi de la deces.

Înmormântarea va fi precedată de cinci zile de priveghi. Potrivit The Guardian, programul următoarelor zece zile va fi următoru:

Ziua 1 de la deces. La ora 10.00 are loc proclamarea principală a Regelui Charles, care va fi citită în public de la un balcon al Palatului St. James.

Ziua 2. Sicriul va părăsi Balmoral pentru a ajunge la Palatul Holyroodhouse. Vor fi primite mesaje din Edinburgh, Cardiff și Belfast.

Ziua 3. E pregătită o procesiune ceremonială pentru mai mulți membri ai familiei regale, cu Regele Charles în centrul atenției.

Ziua 4. Regele Charles zboară spre Irlanda de Nord, unde va avea loc o repetiție pentru funeralii la Palatul Buckhingam și la Westminster Hall.

Ziua 5. Sicriul va ajunge la Palatul Buckingham. Acesta va fi purtat de la Buckingham la Westminster Hall pentru cele cinci zile de priveghi.

Ziua 6. Va continua ceremonia de priveghi pentru toți cei care doresc să își ia rămas bun de la Regină.

Ziua 7. Regele Charles va vizita Țara Galilor pentru a primi condoleanțe din partea acestui popor.

Ziua 8. Regele Charles va primi guvernatorii generali și premierii din Regatul Unit.

Ziua 9. Regele va primi familiile regale străine care participă la înmormântare, alături de alți oaspeți importanți.

Ziua 10. Vor avea loc funeralii de stat la Westminster Abbey. Slujba va ține o oră, după care sicriul va călători spre Windson, în timp ce slujba de înmormântare va avea loc la Capela St. George.

08-09-2022
21:28

Prințul Harry a ajuns la Balmoral. La Palatul Buckingham, britanicii continuă să se adune

Joi seara, la câteva ore după anunțul decesului Reginei Elisabeta a II-a, la castelul Balmoral din Scoția a ajuns și Harry, duce de Sussex.

În imaginile apărute pe site-urile de socializare, nepotul suveranei, aflat pe bancheta din spate a unei mașini, apare îmbrăcat într-un costum și purtând o cravată neagră.

Acesta a zburat singur către aeroportul Aberdeen, la doar câteva ore după ce fratele său și cei doi unchi au ajuns în aceeași locație.

Prințul Harry și soția Meghan s-au aflat în aceste zile în Marea Britanie pentru a participa la un eveniment caritabil.

Între timp, britanici continuă să vină la Palatul Buckingham pentru a aduce omagii Reginei Elisabeta a II-a.

Pe site-urile se socializare au apărut imagini care arată mulțimea adunată la orele serii în zona palatului regal.

08-09-2022
18:47

Regele Charles, mesaj emoționant după moartea mamei sale, Regina Elisabeta

Conform unui mesaj al Palatului Buckingham, emis imediat după anunțul decesului Reginei Elisabeta a II-a, prințul Charles a preluat coroana și a devenit Regele Regatului Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord.

Ulterior, acesta a transmis un prim mesaj după moartea mamei sale:

”Moartea iubitei mele mame, Majestatea Sa Regina, este un moment de cea mai mare tristețe pentru mine și pentru toți membrii familiei mele.

Plângem profund trecerea în neființă a unei suverane prețuite și a unei mame foarte iubite. Știu că pierderea ei va fi profund resimțită în întreaga țară, în Regate și în Commonwealth și de nenumărate persoane din întreaga lume.

În această perioadă de doliu și schimbare, familia mea și cu mine vom fi mângâiați și susținuți de cunoașterea respectului și a afecțiunii profunde în care Regina a fost atât de mult prețuită”, este mesajul noului Rege Charles.

Regina Elisabeta a II-a a murit. Cel mai longeviv monarh britanic avea 96 ani. Era și cel mai în vârstă suveran ”în funcție” din lume. A domnit peste 70 de ani. Începând din 6 februarie 1952. Când nu împlinise 26 de ani.

A murit Regina Elisabeta. Cel mai longeviv monarh din istoria Marii Britanii avea 96 ani

Anunțul decesului a fost făcut joi seara de Familia Regală. ”Regina a murit în liniște la Balmoral, în această după-amiază.

ADVERTISEMENT

Regele și Regina Consoartă vor rămâne la Balmoral în această seară și se vor întoarce la Londra mâine”.


Elizabeth Alexandra Mary s-a născut într-o miercuri noapte, ora 2:40, 21 aprilie 1926, prin cezariană, la Londra, în casa bunicului matern, un nobil scoțian, pe strada Bruton, la numărul 17, în Mayfair, luxosul cartier exclusivist din vecinătatea luxuriantului Hyde Park.

ADVERTISEMENT

Era prima fiică (a avut o soră mai mică, Margaret Rose, Contesă de Snowdon, 21 august 1930 – 9 februarie 2002) a ducelui și ducesei de York. A fost botezată la 29 mai, în capela privată a Palatului Buckingham, de Arhiepiscopul de York: Elizabeth (Elisabeta pentru noi, pe românește) după mama ei, Alexandra după mama bunicului patern, Regele George al V-lea și Mary după soția acestuia, bunica paternă.

Șansele de a deveni regină erau mici, fiind abia a treia în „cronologia” la tron, după unchiul și tatăl ei, Ducele Albert de York, al doilea fiu al regelui George al V-lea. La moartea acestuia, pe 20 ianuarie 1936, coroana a revenit fratelui mai mare, Eduard al VIII-lea.

ADVERTISEMENT

Afemeiat și aventurier, acesta a abdicat doar 11 luni mai târziu, pe 11 decembrie 1936, ca să se poată căsători cu americanca Wallis Simpson, o „celebritate” mondenă, cu două divorțuri la activ, inacceptabilă pentru Casa Regală de Windsor. Decizie unică în 2000 de ani de istorie britanică.

Și așa a fost încoronat tatăl Elisabetei, Ducele Albert de York, sub numele regal George al VI-lea, pentru a sublinia continuitatea politicii tatălui său și pentru a „repara” imaginea ciobită de fratele său și a spori încrederea britanicilor în monarhie.

ADVERTISEMENT

Prima sa fiică, Elisabeta Alexandra Mary a devenit astfel „moștenitoare prezumtivă” a coroanei, „prezumtivă” pentru că exista posibilitatea să apară o persoană mai… eligibilă, cum ar fi fost unchiul Eduard dacă ar fi vrut să-și recupereze tronul.

Nu s-a întâmplat nimic neprevăzut până în 6 februarie 1952. Prințesa Elisabeta era în Kenya, colonie britanică pe atunci, împreună cu soțul ei, Prințul Phillip. El a fost înștiințat din Anglia și a anunțat-o că tatăl ei, Regele George al VI-lea, a murit.

Elisabeta Alexandra Mary devenea astfel „Elisabeta a II-a, prin grația lui Dumnezeu Regina Regatului Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord și a celorlalte tărâmuri și teritorii ale ei, șefa Commonwealth-ului, apărătoarea credinței”.

Încoronarea sa oficială a avut loc anul următor, pe 2 iunie 1953, la Westminster Abbey, în cadrul unei ceremonii fastuoase, prima de acest gen care a fost transmisă la televizor. În 44 de limbi!

  • 27 de milioane de telespectatori din Marea Britanie (trei sferturi din populația de atunci!) au urmărit în direct încoronarea Reginei Elisabeta a II-a și 11 milioane de „supuși” au ascultat-o la radio, recorduri de audiență în acel moment, conform independent.co.uk, citat de forbes.ro. 

Cariera militară a Reginei Elisabeta a II-a în Al Doilea Război Mondial

Pe 3 septembrie 1939, Marea Britanie și Franța au intrat în Al Doilea Război Mondial împotriva Germaniei lui Adolf Hitler. În 1940, Prințesa Elisabeta s-a adresat britanicilor în emisiunea „Ora copiilor” de la BBC.

„Încercăm să facem tot ce putem pentru a ne ajuta marinarii, soldații și aviatorii noștri viteji și încercăm, de asemenea, să suportăm propria noastră parte din pericolul și tristețea războiului. Știm, fiecare dintre noi, că până la urmă totul va fi bine”

În 1942 a fost numită „colonel” în cadrul Gărzilor Grenadierilor, unde a făcut o vizită un an mai târziu. A fost prima sa apariție publică oficială în care n-a fost însoțită de unul dintre părinții săi.

Luni de-a rândul și-a rugat tatăl să-i permită să intre în forțele armate active. Regele George al VI-lea i-a pus doar o condiție: să vină „acasă”, la Castelul Windsor în fiecare seară. „Lilibet”, cum era alintată în familie Elisabeta, a spus ca el și a făcut ca ea, așa că a dormit multe nopți la baza militară din Camberley, Surrey, la aproximativ 50 km de Londra.

A învățat să șofeze, să conducă o ambulanță, chiar și un camion, a învățat cum să schimbe roți, cum să demonteze și să repare motoare. A fost instruită inclusiv să fie mecanic… de locomotivă!

Când a împlinit 18 ani, în aprilie 1944, Prințesa Elisabeta era o șoferiță pricepută și foarte curajoasă de ambulanțe și camioane militare și un bun mecanic auto. N-o deranjau… mâinile și unghii murdare sau salopetele pătate de ulei.

Se mândrea cu munca ei de zi cu zi în slujba forțelor armate britanice în fața surorii sale Margareta și a prietenelor aristocrate, care erau de-a dreptul oripilate, chiar șocate de preferințele viitoarei regine. Care se distra, mai mult, chiar râdea în hohote de reacția lor.

În februarie 1945, a fost numită „al doilea subaltern onorific” în Serviciului Auxiliar Teritorial, serviciu rezervat femeilor, iar în iulie i s-a acordat gradul de „comandant onorific junior”, echivalentul feminin al gradului de „căpitan” la acea vreme.

Pe 7 mai 1945, la ora 2:41 noaptea, generalul german Alfred Jodl semna, la Reims, Franța, actul de capitulare necondiționată a tuturor forțelor armate ale celui de Al Treilea Reich. Documentul a intrat în vigoare pe 8 mai, la ora 23:01, semnat și de feldmareșalul german Wilhelm Keitel.

În acea noapte, prințesele Elisabeta și Margaret au încălcat orice protocol regal și s-au amestecat în mulțimea care sărbătorea pacea pe străzile Londrei.

„I-am întrebat pe părinții mei dacă putem ieși să vedem singure bucuria oamenilor. Îmi amintesc că eram îngrozite că o să fim recunoscute… Nu s-a întâmplat, fericirea tuturor era prea mare… Îmi amintesc rânduri, rânduri de oameni necunoscuți care se îmbrățișau și mergeau, braț la braț, în jos pe Whitehall, toți, inclusiv noi două, într-un val imens de fericire și ușurare”, declara viitoarea Regină Elisabeta a II-a într-un interviu din 1948, la BBC.

„Hunul” cu care a fost căsătorită Regina Elisabeta a II-a timp de 74 de ani

Elisabta l-a văzut prima oară pe Philip Mountbatten când avea 8 ani, în 1934. Philip era Prinț al Greciei și Danemarcei și văr de-al treilea, respectiv al doilea cu Lilibet prin Regina Victoria a Regatului Unit al Marii Britanii și Irlandei, respectiv Regele Christian al IX-lea al Danemarcei.

S-au mai văzut și în 1937, dar 1939 a fost anul hotărâtor în dragostea ce avea să-i unească. În acel an, Regele George al VI-lea și Regina Elisabeta au vizitat Colegiul Regal de Marină din Dartmouth. Au dat pe prințesele-surori Elisabeta și Margareta în grija cadetuluii Philip Mountbatten, care le-a escortat peste tot.

Lilibet avea 13 ani, o fire voluntară, dar romantică și s-a îndrăgostit de Philip. Au început să corespondeze, din ce în ce mai intens. Philip a „servit” în Marina Regală în Al Doilea Război Mondial, dar, până la urmă, era un prinț fără regat, fără avere, cu rude (trei surori) căsătorite cu nobili germani pro-naziști. Regina Elisabeta îl nume inițial „Hunul”, promovat ulterior la gradul de „totuși un gentleman englez”.

Dragostea, însă, a fost mai tare decât tradițiile Casei Regale britanice și în 1946 „Hunul” cerea oficial Regelui George al VI-lea mâna Prințesei Elisbeta. Suveranul britanic a fost de acord, dar i-a cerut să mai aștepte un an, până la majoratul Elisabetei.

La 9 iulie 1947 era anunțată oficial logodna lui Elisabeta cu Philip. Ea avea 21 de ani, el 26 (născut pe 10 iunie 1921, în insula Corfu, doar un an înainte de exilul monarhiei grecești, izgonită în 1922, cu Philip într-un… coș de merinde!).

Philip a renunțat la titlurile sale nobiliare, grecești și daneze, a trecut de la ortodoxie la anglicanism. Cununia a avut loc la Westminster Abbey, pe 20 noiembrie 1947. În acea dimineață, Philip a fost numit duce de Edinburgh, conte de Merioneth şi baron de Greenwich și i s-a acordat titlul de Alteța Sa Regală.

  • 2.523 de cadouri din întreaga lume au primit Elisabeta și Philip la nunta lor

Cele mai importante momente din domnia de 70 ani a Reginei Elisabeta a II-a

1956 – Marea Britanie pierde Canalul de Suez și, împreună cu Franța, atacă Egiptul.

1957 – Regina Elisabeta a II-a transmite pentru prima dată mesajul tradițional de Crăciun la televizor.

1957 – Tratatul de la Roma pune bazele Comunității Economice Europene.

1959 – Regina Elisabeta a II-a naște al treilea copil, Edward, după Charles (1948) și Anne (1950) .

1963 – Regina Elisabeta a II-a naște al patrulea copil, Edward.

1965 – Regina Elisabeta a II-a face o vizită istorică, de 10 zile, în Republica Federală Germania (Germania de Vest), prima a unui monarh britanic pe teritoriul german după 1913.

1965 – Moare Sir Winston Churchill (90 de ani).

1966 – Anglia devine campioană mondială la fotbal, după finala cu Germania de Vest, 4-2 pe stadionul „Wembley” din Londra.

1966 – Prima întâlnire oficială după 400 de ani dintre Biserica Anglicană  (Arthur Michael Ramsey, arhiepiscopul de Canterbury) și Biserica Romano-Catolică (Papa Paul al VI-lea).

1967 – Ia naștere Comunitatea Europeană prin fuzionarea dintre Comunitatea Economică Europeană, Comunitatea Europeană a Cărbunelui și Oțelului și Comunitatea Europeană pentru Energie Atomică.

1967 – Primul ATM (Automated Teller Machine) din lume, inventat de lui John Shepherd-Barron, este instalat la Londra, în fața unei filiale a băncii „Barclays” din cartierul Enfield.

1971 – Marea Britanie devine a șasea țară care lansează un satelit, Prospero X-3.

1973 – Marea Britanie intră în Comunitatea Economică Europeană.

1973 – Regina Elisabeta a II-a inaugurează noul pod „London Bridge”.

1977 – Jubileul de Argint, 25 de ani de domnie, a fost urmărit la televizor de peste 500 de milioane de telespectatori din întreaga lume.

1980 – Prima vizită la Vatican a unui monarh britanic: Regina Elisabeta a II-a se întâlnește cu Papa Ioan Paul al II-lea. Care, la rândul său, a vizitat Marea Britanie doi ani mai târziu.

1981 – Regina Elisabeta a II-a scapă nevătămată din 3 atentate la viața sa.

1981 – Prințul Charles, moștenitorul coroanei, se căsătorește cu Diana Frances Spencer, devenită astfel Prințesă de Wales.

1982 – Războiul Malvinelor (Falkland): două luni de război între Argentina și Marea Britanie, încheiate cu victoria europenilor. Prințul Charles a participat activ, la fața locului, la acțiunile trupelor britanice.

1986 – Regina Elizabeta a II-a marchează o altă premieră istorică: este primul monarh britanic care vizitează China continentală. După ce, în 1984, guvernul prim-ministrului Margaret Thatcher hotărâse, cu „binecuvântarea” Reginei, să restituie Chinei suveranitatea asupra Hong Kong-ului începând cu 1 iulie 1997.

1989 – Cad regimurile comuniste din Europa de Est, este dărâmat Zidul Berlinului.

1991 – URSS își încetează existența de 69 de ani și se transformă în Comunitatea Statelor Independente, apoi în Federația Rusă.

1993 – Ia naștere Uniunea Europeană, în urma Tratatului de la Maastricht.

1996 – Prințul moștenitor Charles divorțează de soția sa, Diana

1997 – „Prințesa inimilor”, Diana, moare într-un accident bizar, la Paris.

2002 – Moare Regina Mamă Elisabeta, mama Elisabetei a II-a, la vârsta de 101 ani și 238 de zile.

2011 – Reconcilierea istorică dintre Marea Britanie și Irlanda este „parafată” de vizita de 4 zile a Reginei Elisabeta a II-a în Irlanda, prima a unui suveran britanic în cei 100 de ani care trecuseră după ce Irlanda și-a obținut independența, în 1911

2012 – Jubileul de Diamant, 60 de ani de domnie: este doar a doua oară când un suveran englez atinge o asemenea longevitate pe tron, după Regina Victoria, în 1897.

2016 – Cetățenii Marii Britanii votează să iasă din Uniunea Europeană

2020 – Marea Britanie iese din Uniunea Europeană

2021 – Moare soțul Reginei Elisabeta a II-a, Prințul Filip, Duce de Edinburgh. Avea 99 de ani din care 73 a fost căsătorit cu „Lilibet”.

2020 – Prințul Henry și soția sa, Megan, se retrag din viața „regală”, renunță la toate obligațiile lor oficiale și se mută în SUA, în Santa Barbara, California de Sud.

2022 – Casa Regală Britanică îi retrage dreptul de a folosit în mod oficial titlul de Alteță Regală și toate distincțiile militare Prințului Andrew, judecat în SUA pentru agresiune sexuală împotriva unei tinere de 17 ani, în urmă cu 21 de ani.

2022 – Jubileu de Platină a celebrat cu fast 70 de ani de domnie a Reginei Elisabeta a II-a. Prințul Harry și soția sa, Megan, prezenți la Londra, nu au fost „admiși” în balconul regal.

Ce a reprezentat „annus horribilis” pentru Regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii

Anul 1992 a fost un an negru pentru Regina Elisabeta a II-a. În discursul său tradițional de Crăciun, suverana britanică l-a numit „annus horribilis”. Motivele au fost destule…

  • În martie, Prințul Andrew, al doilea său fiu, s-a despărțit de soția sa, Sarah.
  • În aprilie, Prințesa Anne, fiica sa, a divorțat de căpitanul Mark Phillips.
  • În octombrie, a fost atacată cu ouă de protestatari republicani la Dresda, Germania.
  • În noiembrie, Castelul Windsor, reședința sa oficială preferată a fost afectat de un mare incendiu.
  • Tot în noiembrie, prim-ministrul John Major a anunțat reforme fiscale privind finanțele regale, care impuneau reginei să plătească impozit pe venit începând cu 1993.
  • În decembrie, primul său născut, Prințul Charles, moștenitorul tronului s-a separat de soția sa, Diana.

8 nepoți avea Regina Elisabeta a II-a

  • William (născut în 1982) și Harry (1984), fii Prințului Charles și ai Dianei
  • Peter (1977) și Zara Anne Elizabeth (1981), copii Prințesei Anne și ai căpitanului Mark Phillips
  • Beatrice (1988) și Eugenie (1990), fiicele Prințului Andrew și ai lui Sarah
  • Louis (2003) și James (2008), copii Prințului Edward și ai Sophiei

8 strănepoți avea Regina Elisabeta a II-a

  • George, Charlotte, Louis, copii Prințului William cu Kate Middleton
  • Archie și Lilibet, copii Prințului Harry cu Meghan Markle
  • Savannah Anne Kathleen și Isla Elisabeth, fiicele lui Peter Phillips cu Kelly Autumn
  • Mia Grace, fiica Zarei Anne Elisabeth cu fostul jucător englez de rugby Mike Tindall

7 Papi au fost la Vatican cât timp a domnit Regina Elisabeta a II-a

  1. Papa Pius al XII-lea (1938-1958)
  2. Papa Ioan al XXIII-lea (1958-1963)
  3. Papa Paul al VI-lea (1963-1978)
  4. Papa Ioan Paul I (august-septembrie 1978)
  5. Papa Ioan Paul II (1978-2005)
  6. Papa Benedict al XVI-lea (2005-2013)
  7. Papa Francisc (2013- prezent)

Regina Elisabeta a II-a a primit-o acum doar două zile, la castelul Balmoral, pe Liz Truss, devenită oficial noul prim-ministru al Marii Britanii

În urmă cu doar două zile, pe 6 septembrie, la castelul Balmoral, unde avea să-și dea ultima suflare, Regina Elisabeta a II-a a primit-o pe Liz Truss, devenită oficial noul prim-ministru al Regatului Unit. Al XV-lea din domnia Reginei Elizabeta a II-a… Liz Truss s-a întâlnit cu Regina ca parte a procesului oficial pentru a deveni noul prim-ministru al Guvernului de la Londra.

15 prim-miniștri a avut Marea Britanie în timpul domniei Reginei Elisabeta a II-a

  1. Winston Churchill (1952-1955)
  2. Anthony Eden (1955-1957)
  3. Harold Macmillian (1957-1963)
  4. Alec Douglas-Home (1963-1964)
  5. Harold Wilson (1964-1970 și 1974-1976)
  6. Edward Heath (1970-1974)
  7. James Callaghan (1976-1979)
  8. Margaret Thatcher (1979-1990)
  9. John Major (1990-1997)
  10. Tony Blair (1997-2007)
  11. Gordon Brown (2007-2010)
  12. David Cameron (2010-2016)
  13. Theresa May (2016-2019)
  14. Boris Johnson (2019-2022)
  15. Liz Truss (din 6 septembrie 2022…)
ADVERTISEMENT