News

A murit scriitoarea Ileana Vulpescu, autoarea celebrului roman ”Arta Conversației”. Avea 88 de ani

12.05.2021 | 20:12
A murit scriitoarea Ileana Vulpescu autoarea celebrului roman Arta Conversatiei Avea 88 de ani
ADVERTISEMENT

A murit scriitoarea Ileana Vulpescu. Cunoscuta romancieră s-a stins din viață la vârsta de 88 de ani.

”A plecat dintre noi ilustra romancieră (”persoană care scrie romane”) care a fost ILEANA VULPESCU. Niciun rând, niciun cuvânt în media. Dacă cel care s-a sfârșit ar fi fost un vestit manelist, steagurile ar fi fost atârnate în bernă și s-ar fi cerut decretarea doliului național. România!…”, a scris Radu F. Alexandru pe Facebook

ADVERTISEMENT

Ileana Vulpescu a publicat numeroase volume de proză iubite de public. Dintre ele, cartea care s-a bucurat de un imens succes a fost “Arta conversației”. Volumul a fost lansat în 1980, la editura Cartea Românească.

A murit scriitoarea Ileana Vulpescu. ”Am inceput să scriu din dorinţa de-a le comunica semenilor mei ceva din gândurile mele”

A murit scriitoarea Ileana Vulpescu. ”Tinereţea e o forţă în sine, dar trece atât de repede...”
Ileana Vulpescu – ”Tinereţea e o forţă în sine, dar trece atât de repede…”. Foto: Facebook

”«Muză» mi-a fost viaţa, cu multele ei necazuri şi cu puţinele ei bucurii. Impulsul esenţial: cele trei virtuţi creştine – credinţa, speranţa, iubirea. Cită iubire e, atita viaţă e. Iubirea cu acea importantă componentă a ei: mila.

ADVERTISEMENT

Cind mă gindesc la tinereţe nu ştiu: să râd, să plâng? Tinereţea e o forţă in sine, dar trece atit de repede…

Atunci nimic nu ţi se pare imposibil şi nici iremediabil. Cită nepotrivire intre ceea ce-ţi inchipui atunci şi ceea ce-ţi oferă realitatea… «Unde eşti copilărie, cu pădurea ta cu tot?». (…)

ADVERTISEMENT

Trecerea timpului o simteam cu totul altfel in trecut, mi se parea ca mai e multa vreme inainte. Nu m-am obisnuit cu ideea ca ce a fost mult a trecut si ce a ramas e putin, chiar foarte putin”, spunea într-un interviu pentru Jurnalul Național, publicat în 21 mai 2007, conform 3dots.ro.

Cine a fost Ileana Vulpescu? Din 1972 a devenit membră a Uniunii Scriitorilor din România

Ileana Vulpescu s-a născut pe 21 mai 1932, în județul Dolj, comuna Bratovoești. A absolvit Facultatea de Filologie în București.

ADVERTISEMENT

A lucrat ca lexicograf la Institutul de Lingvistică a Academiei și a colaborat la redactarea lucrărilor Dicționarul limbii române și Dicționarul Explicativ al Limbii române. A scris proză și teatru, a tradus din literaturile engleză, franceză și spaniolă.

Cărțile sale nu se găseau pe tarabe în perioada comunistă, ci se distribuiau pe ascuns. Ileana Vulpescu a fost căsătorită cu poetul  și traducătorul Romulus Vulpescu, care a decedat în 2012.

Debutul Ilenei Vulpescu a avut loc în revista „Familia” din iulie 1966, cu povestirea Scrisoare către un cunoscut. În 1976, romanul său Rămas-bun a fost distins cu premiul Asociației Scriitorilor din București.

Cinci ani mai târziu  a primit Premiul „Ion Creangă” al Academiei Române și Premiul „Cântarea României” pentru romanul Arta conversației. Ulterior, În 1987 a primit premiul „Flacăra”, pentru “Sărută pământul acesta”.

Radu Herjeu, mesaj emoționant după moartea Ileanei Vulpescu

Radu Herjeu a transmis un mesaj în care anunța că ”s-a stins un reper al adolesecenței” sale.

”Fiecare întâlnire cu cărțile ei, încă din liceu, de la Arta Conversației (care făcea parte din treimea volumelor care circulau din mână-n mână, ca lecturi obligatorii neoficiale, alături de Cel mai iubit dintre pământeni și Viața pe un peron), era un prilej de bucurie și rezonanță cu personajele sale atât de vii și, paradoxal, atât de triste și nostalgice. Modul în care acestea își depănau amintirile din epoca de început de secol 20 a suplinit un pic absența poveștilor de acest gen din propria-mi familie. Așa că nu am ratat niciun volum.Rămâne, alături de Octavian Paler și Adrian Păunescu, legată emoțional de perioada formării mele ca om, prin urmare face parte din mine cel de acum.

Dar nimic nu s-a comparat cu întâlnirile reale, față în față, la emisiunile tv pe care le-am făcut cu domnia sa. Aici eram la lansarea volumului meu Printre rânduri, la care mi-a făcut onoarea să participe. Drum lin, Ileana Vulpescu!”, a fost mesajul transmis de Radu Herjeu.

ADVERTISEMENT