News

A murit Silvia Coman, doctorița care și-a dedicat viața ajutorării bolnavilor de cancer. S-a stins din viață după o lungă suferință

S-a stins din viață cunoscuta doctoriță Silvia Coman, cea care și-a dedicat toată viața ajutorării bolnavilor de cancer, cu toate că se lupta cu această boală încă din 2016.
07.07.2024 | 21:22
A murit Silvia Coman doctorita care sia dedicat viata ajutorarii bolnavilor de cancer Sa stins din viata dupa o lunga suferinta
A murit Silvia Coman, doctorița care și-a dedicat viața ajutorării bolnavilor de cancer. S-a stins din viață după o lungă suferință. Foto: Facebook
ADVERTISEMENT

Mesajul morții Silviei a fost publicat de către Asociația Magic. Pentru medicul Silvia Coman a fost a 3-a oară când boala a revenit și când s-a luat la trântă cu cancerul. Din păcate de această dată boala a învins. Sute de bolnavi familii îi vor rămâne mereu îndatorate Silviei Coman, pentru ajutorul pe care aceasta l-a oferit fără să aștepte nimic înapoi.

A murit Silvia Coman, doctorița care și-a dedicat viața ajutorării bolnavilor de cancer

”Medic, mamă a doi copii, frumoasă ca un înger – o frumusețe strălucitoare, și fizică, și sufletească – luptătoare curajoasă și iubitoare, dedicată 1000% celor care, aflați în fața unor diagnostice crunte, căutau îndrumare. Ghid pentru părinții copiilor grav bolnavi, prin hățișul sistemului medical și administrativ, adesea le făcea și educație medicală și le era și psiholog, deopotrivă.

ADVERTISEMENT

Zână bună, caldă, calmă, cu voce melodioasă, care când oferea explicații despre vreun diagnostic, procedură medicală sau investigație, parcă spunea o poveste, niciodată nu-i simțeai frica sau panica în voce, în privire – deși sigur că exista, mai ales că ea însăși era pacient oncologic: vreme de 8 ani s-a luptat cu un diagnostic foarte greu, cu recidive și metastaze, dar a continuat să strălucească și a transformat propria luptă cu boala într-o misiune de a ajuta alți pacienți oncologici

Omul care, la alegerile din 2016, proaspăt diagnosticată oncologic și operată, cu un tub de dren în axilă, pe care trebuia să îl poarte vreo două săptămâni, și-a înfășurat tubul în jurul taliei, și-a pus cei mai largi pantaloni pe care îi avea, ca să poată ascunde punga, și s-a dus să voteze la alegerile locale. Omul care, dacă de la capătul lumii cineva îi cerea ajutorul, ajungea cumva la el și lupta să găsească soluții.

ADVERTISEMENT

Omul care, chiar și atunci când ea era cea vulnerabilă, tot tu îți luai puterea de la ea. Încercam mereu să o protejăm de poveștile grele, dar ne spunea că munca asta îi dă sens, că vrea să ajute și că asta va face, cât timp va putea. Și fix asta a făcut. Silvia a fost și va rămâne până la sfârșitul fiecăruia dintre noi, în sufletul și memoria tuturor celor care am cunoscut-o, un exemplu de putere și dăruire.

Să ai un astfel de om prin preajmă este o lecție de viață trăită cu frumusețe și sens. Pentru care vom fi veșnic recunoscători și ne vom strădui să o onorăm în fiecare zi a vieților noastre. Astăzi, însă, doar plângem. Drum lin, zână bună. Plecarea ta ne lasă nu doar sărăciți de un om absolut extraordinar, ci și amputați de o bucată consistentă din inimi. Dar, dacă mai există ceva Dincolo, nu avem nicio îndoială că ne vei naviga și de-acolo de Sus, cu răbdare și blândețe, prin toată suferința și dorul pe care le-ai lăsat în urmă-ți”, se arată în mesajul transmis pe Facebook.

ADVERTISEMENT

Silvia Coman se lupta cu cancerul încă din 2016 și câștigase de mai multe ori lupta cu boala

În urmă cu doi ani, familia și prietenii Silviei Coman cereau ajutor tuturor românilor care puteau să doneze bani pentru a-i prelungi și, în cazul fericit, salva viața. Femeia se îmbolnăvise încă din 2016 de ”melanom malign, stadiul IIIA”. Din păcate boala a progresat în 2019 cu metastaze pulmonare, care s-au extins mai apoi la creier.

”Silvia suferit o operatie pe creier, radioterapie stereotactica repetata, a urmat un tratament cu ipilimumab si nivolumab, cu toate efectele lui adverse posibile. Metodele de tratament decontate in țară au fost epuizate, dar Silvia duce in continuare o lupta grea, psihica, fizica si financiara cu boala. Jurnalista Melania Medeleanu scria în acel moment un mesaj emoționant pe Facebook.

ADVERTISEMENT

”În telefonul meu, Silvia e la Numere favorite. Deși o sun foarte rar, accesez numărul ei foarte des. Ori de câte ori o mamă răvășită îmi cere un sfat despre un diagnostic primit de copilul ei. Ori de câte ori cineva disperat mă întreabă unde gasește un medic care să-i pună diagnosticul pe care nimeni nu-l găsește.

De când am cunoscut-o, și sunt ani mulți de atunci, Silvia e tot timpul conectată. Mângâie oameni, îi ghidează, sună doctori, trimite dosarele pacienților în străinătate, descurcă ițe medicale. Ajută. Ajută. Ajută. Pentru că așa e ea. Și pentru că e medic. Și, mai ales, pentru că știe cum e. În 2016 a primit la rândul ei un diagnostic oncologic. L-a tratat și a crezut că e bine. În 2019 boala s-a întors, cu metastaze pulmonare. A mai luptat o dată și iar a crezut că va fi bine.

Ultima oară când am vorbit pe îndelete, anul ăsta, tocmai se lua la trântă pentru a treia oară cu boală. Silvia a intrat în operație pe creier, radioterapie și tratamente tot mai agresive, cu toate efectele adverse posibile. Și e încă pe baricade. Puterea de luptă a acestei femei, pentru viața ei și pentru a altora nu are voie să fie întreruptă de lipsa banilor.

N-a cerut niciodată nimic pentru ea. Mereu pentru alții. E însă momentul ca, de data asta, să strângem noi rândurile pentru Silvia. Să se facă bine și să facă bine în continuare. Știu că resursele noastre sunt din ce în ce mai puține, mai ales după toate cheltuielile de sărbători, dar dacă a mai rămas ceva, leul acela poate da putere. V-aș fi tare recunoscătoare!”, scria jurnalista înainte să le ofere cititorilor conturile bancare unde puteau dona pentru a o ajuta pe Silvia.

ADVERTISEMENT
„Cutremur” la Universitatea Craiova » Mitriță i-a înjurat pe secunzii lui Gâlcă, iar...
„Cutremur” la Universitatea Craiova » Mitriță i-a înjurat pe secunzii lui Gâlcă, iar antrenorul principal a ripostat!
Cât mai rămâne Domul de foc deasupra Europei. Căldura infernală bate record după...
Cât mai rămâne Domul de foc deasupra Europei. Căldura infernală bate record după record
EXCLUSIV Antena 1 l-a “îngropat” în bani pe Ianis Hagi și i-a plătit...
EXCLUSIV Antena 1 l-a “îngropat” în bani pe Ianis Hagi și i-a plătit fotbalistului cea mai mare sumă din istoria televiziunii! . Fiul Regelui s-a îmbogățit peste noapte
Românii din diaspora au trimis 6,5 miliarde de euro în ţară în 2023....
Românii din diaspora au trimis 6,5 miliarde de euro în ţară în 2023. Din ce stat vin cei mai mulţi bani
Andrei Burcă s-a căsătorit! Cât de frumoasă este şi cu ce se ocupă...
Andrei Burcă s-a căsătorit! Cât de frumoasă este şi cu ce se ocupă soţia fundaşului naţionalei
Vestea la care nimeni nu se aștepta! Sportivul a anunțat că are o...
Vestea la care nimeni nu se aștepta! Sportivul a anunțat că are o relație cu un bărbat! 'Cel mai frumos lucru în viață e să ai alături partenerul potrivit'
RĂSTURNARE de SITUAȚIE în ASASINATUL lui TRUMP! S-a aflat ACUM!
RĂSTURNARE de SITUAȚIE în ASASINATUL lui TRUMP! S-a aflat ACUM!
EXCLUSIV Cât a mers darul la nunta lui Ianis Hagi. Detalii neștiute despre...
EXCLUSIV Cât a mers darul la nunta lui Ianis Hagi. Detalii neștiute despre petrecerea anului
Documentul de care depinde plata a sute de mii de pensii. Trebuie depus...
Documentul de care depinde plata a sute de mii de pensii. Trebuie depus de urgență
Romina Gingașu a pus ochii pe Piero Ferrari de la început și nu...
Romina Gingașu a pus ochii pe Piero Ferrari de la început și nu s-a lăsat până nu a luat-o de soție. Diferența de 45 de ani nu a contat. ''Îl invitam peste tot, dar mă refuza''
Prima zi a noului Parlament European. Șoșoacă, „virusul suveranist”, insistă să fie văzută....
Prima zi a noului Parlament European. Șoșoacă, „virusul suveranist”, insistă să fie văzută. Românii, prinși între negocierile pentru funcții și excentricitatea moștenită de acasă
Generalul dac care a salvat Roma si Bizanțul! Puțini români își mai amintesc...
Generalul dac care a salvat Roma si Bizanțul! Puțini români își mai amintesc astăzi despre el