Sport

A murit Sir Stirling Moss, unul dintre marii piloţi din Formula 1. Avea 90 de ani: “Era obosit şi şi-a închis ochii minunaţi”

12.04.2020 | 13:57
A murit Sir Stirling Moss unul dintre marii piloti din Formula 1 Avea 90 de ani Era obosit si sia inchis ochii minunati
ADVERTISEMENT

Legenda britanică a curselor auto, Sir Stirling Moss, a murit la 90 de ani în urma unei îndelungate suferințe, care nu are nici o legătură cu pandemia de COVID 19.

Sir Stirling Moss nu a câștigat niciodată Campionatul Mondial de Formula 1

Este considerat drept unul dintre cei mai mari piloți de Formula 1 din toate timpurile, chiar dacă nu a câștigat niciodată Campionatul Mondial.

ADVERTISEMENT

Moss s-a retras din viața publică în ianuarie 2018 din cauza problemelor de sănătate. El a petrecut 134 de zile la spital după ce a suferit o infecție toracică în timp ce a fost în vacanță în Singapore în decembrie 2016.

“A murit exact aşa cum a trăit, arătând minunat. Era obosit şi şi-a închis ochii minunaţi”, a declarat soţia lui Sir Stirling Moss.

ADVERTISEMENT

Primul britanic învingător acasă într-o cursă de Formula 1

Moss a câștigat 16 din cele 66 de curse F1 în care a concurat din 1951 până în 1961. A devenit primul pilot britanic care a câștigat un mare premiu acasă în 1955 la Aintree.

Moss a pierdut celebrul titlu de F1 în 1958 în fața compatriotului Mike Hawthorn, după ce a dovedit un rar spirit de fair-play și prin declarațiile sale l-a împiedicat să fie descalificat atunci când  Mike a fost acuzat că a revenit pe pista în Marele Premiu al Portugaliei, premiu care a avut loc spre finalul sezonului. Dacă nu ar fi intervenit Hawthorn ar fi fost descalificat și Moss ar fi ieșit campion mondial.

ADVERTISEMENT

A concurat și în raliuri

De patru ori a terminat pe locul secund în campionatul mondial de Formula 1 și a fost numit BBC Sports Personality of the Year în 1961.

Însă Stirling Moss nu a fost doar un pilot de Formula 1, ci un împătimit a tot ceea ce înseamnă motoare. În carieră a adunat 212 victorii în toate competițiile la care a luat parte.

ADVERTISEMENT

A suferit un accident în 1962

El a fost și un pilot de raliu de excepție și în 1955 a stabilit un nou record când a câștigat celebra Mille Miglia, o cursă de 1.000 de mile în Italia.

Moss a fost nevoit în mod efectiv să se retragă din sport în 1962, după ce un accident la Goodwood l-a lăsat în comă timp de o lună și parțial paralizat timp de șase luni. Cu toate acestea, el a continuat să concureze în mașini istorice și evenimente legendare până la vârsta de 81 de ani.

ADVERTISEMENT