News

A murit ultimul președinte alb al Africii de Sud, Frederik Willem de Klerk. Prieten cu Nelson Mandela, a luptat contra rasismului

Frederik Willem de Klerk, ultimul președinte alb al țării de pe vremea apartheidului și o figură marcantă în tranziția democratică a Republicii Africii de Sud, a murit.
11.11.2021 | 18:11
A murit ultimul presedinte alb al Africii de Sud Frederik Willem de Klerk Prieten cu Nelson Mandela a luptat contra rasismului
ADVERTISEMENT

Frederik Willem de Klerk, fostul președinte al Republicii Sud-Africane, care a fost ultimul conducător din perioada apartheidului și actor-cheie în procesul de tranziție la democrație al țării, a încetat din viață, anunță fundația sa. Acesta era în vârstă de 85 de ani, scrie Al Jazeera.

Frederik Willem de Klerk, ultimul președinte alb, a luptat contra rasismului și era prieten bun cu Nelson Mandela

În 1993, De Klerk și Nelson Mandela, primul președinte de culoare al Africii de Sud, au primit împreună Premiul Nobel pentru Pace datorită faptului că au dirijat tranziția ”miraculoasă” de la guvernarea minorității albe din această țară.

ADVERTISEMENT

„FW de Klerk a murit liniștit la domiciliul său din Fresnaye, în această dimineață, în urma luptei sale împotriva mezoteliomului”, a transmis joi, printr-o informare, Fundația FW de Klerk.

Stăpânirea minorităților albe se apropie de sfârșit

De Klerk a ținut un discurs în Parlamentul Africii de Sud în februarie 1990, prin care a făcut propuneri de reforme semnificative care au constituit începutul tranziției negociate a țării de la apartheid la democrație.

ADVERTISEMENT

Congresul Național African (ANC) și alte organizații anti-apartheid nu au mai fost interzise, iar deținuții politici, inclusiv Nelson Mandela, au fost eliberați. De asemenea, a fost decretat un moratoriu asupra pedepsei cu moartea.

Discursul său, din 1990, a marcat încheierea măsurilor oficiale de segregare și startul discuțiilor care au condus la o democrație constituțională și la drepturi egale pentru toți sud-africanii.

ADVERTISEMENT

Parlamentarii minorității albe au părăsit sala în hohote de râs în timpul discursului său

În mijlocul discursului din februarie 1990, mai mulți parlamentari au părăsit sala de ședință în hohote de râs, însă vorbele sale s-au adeverit, mai ales că, nouă zile mai târziu, Nelson Mandela a fost eliberat din închisoare.

Iar patru ani după eliberarea sa, Mandela a fost ales primul președinte de culoare al țării, odată ce au putut să voteze pentru prima oară sud-africanii de culoare.

ADVERTISEMENT

Premiul Nobel pentru Pace

De Klerk și Mandela fuseseră premiați până atunci cu Premiul Nobel pentru Pace pentru cooperarea lor intensă în îndepărtarea Africii de Sud de rasismul internalizat.

Fahmida Miller a spus că relația lui Mandela cu de Klerk era una de stimă mutuală, transmite Al Jazeera de la Johannesburg.

„Au făcut parte din discuții foarte importante care au dus la sfârșitul apartheidului și la o tranziție pașnică în Africa de Sud (…) Acesta a fost liderul apartheidului care a spus că apartheidul va lua sfârșit. El a continuat să aibă o relație bună cu Congresul Național African, devenind de fapt membru mai târziu”, a spus Miller.

ADVERTISEMENT