Fotbal intern

A murit ultimul supraviețuitor din primul Derby de România! A apărat la CCA și a băgat-o pe Rapid în istorie

02.01.2019 | 15:22
A murit ultimul supravietuitor din primul Derby de Romania A aparat la CCA si a bagato pe Rapid in istorie

A murit și ultimul supraviețuitor al primului Derby de România! Nicolae Szoboszlay, fost portar la CCA a încetat din viață la vârsta de 93 de ani. S-a născut la 18 iulie 1925, la Orăștie și a scris istorie pentru Universitatea Cluj și Arieșul Turda. Fostul fotbalist a fost în teren la primul meci disputat între formațiile care au devenit cele mai mari rivale în fotbalul românesc, Steaua (CCA București pe atunci) și Dinamo. Partida s-a disputat la data de 20 noiembrie 1948.

Mai mult de atât, Nicolae Szoboszlay era și unicul supraviețuitor al celor de la Universitatea Cluj, echipă care pleca să evolueze în exil, la Sibiu, din cauza consecințelor Dictatului de la Viena din 1940, perioadă în care Ardealul a fost anexat Ungariei. După mai bine de 4 ani de zile a plecat de la Cluj la Dermagand Târgu Mureș, pentru ca, din 1948 să vină la București, acolo unde a jucat un an de zile la CS Armata. S-a întors apoi la Cluj, într-o perioadă în care portarii încă mai apărau fără mănuși.

A murit ultimul supraviețuitor din primul Derby de România! Nicole
Nicolae Szoboszlay a evoluat pentru Universitatea Cluj

A murit ultimul supraviețuitor din primul Derby de România!

A antrenat la Dermata Cluj, Universitatea Cluj, CFR Cluj și Arieșul Turda, formație alături de care a reușit să dea lovitura. Deși a fost schimbat în sferturile Cupei României, în sezonul 1960 – 1961, turdenii au luat atunci trofeul, în urma unei finale cu Rapid. A fost numit antrenor emerit în fotbal, în anul 1985 și prin mâna lui au trecut jucători care au scris apoi istorie. Remus Câmpeanu, Ioan Ovidiu Sabău sau Tiberiu Bălan au fost lansați de Nicolae Szoboszlay.

În sezonul ’47-’48 apăra pentru Dermagand Târgu Mureș. După un meci foarte bun, cu Rapid, în București, spectatorii l-au felicitat și au aruncat cu ciocolată în teren. “Atunci mi-am umplut cu ciocolată șapca”, își amintea Nicolae Szoboslay într-un interviu.  A intrat în istorie în 1960, când o antrena pe Arieșul Turda. Atunci și-a certat un jucător pentru pasele previzibile căruia i-a spus că “le vede și frizerul din tribune”. După meci, a fost nevoit să-i explice unui spectator nemulțumit, de meserie frizer, că era doar o expresie.

  • 93 de ani avea Nicolae Szoboszlay, ultimul supraviețuitor al primului Steaua – Dinamo

 

 

 

Tags: