Life

A murit un adevărat erou al României. A mers pe jos 2.000 de kilometri ca să scape de ruși

A încetat din viață un veteran de război al țării noastre. A călătorit peste 2.000 de kilometri pe jos pentru a scăpa de ruși.
04.03.2024 | 10:40
A murit un adevarat erou al Romaniei A mers pe jos 2000 de kilometri ca sa scape de rusi
A încetat din viață un veteran de război al țării noastre. A călătorit peste 2.000 de kilometri pe jos pentru a scăpa de ruși. Sursa foto: adevarul.ro
ADVERTISEMENT

A murit un adevărat erou al României. A mers pe jos 2.000 de kilometri ca să scape de ruși. S-a născut în orașul Câmpulung, a fost președinte al Asociației Veteranilor de Război din județul Prahova și avea 96 de ani.

A încetat din viață un veteran de război al țării noastre. A călătorit peste 2.000 de kilometri pe jos pentru a scăpa de ruși

A încetat din viață un veteran de război al țării noastre. A călătorit peste 2.000 de kilometri pe jos pentru a scăpa de ruși. A trebuit să se întoarcă din Cehoslovacia, după un ordin primit de Armata Rusă, la încetarea ostilităţilor.

ADVERTISEMENT

Regretatul general Gheorghe Răucea trebuia să revină la unităţile de care aparţinea, adică la Câmpulung, județul Prahova. Maiorul, care a murit la vârsta de 96 de ani, nu a putut uita tot restul vieții sale această experiență.

„Generalul-maior(rtr) Gheorghe Răucea, veteran de război, a plecat în lumea celor drepți să se alăture foștilor combatanți din cel de-Al Doilea Război Mondial! S-a stins din viață pe data de 1 martie, la vârsta de 96 de ani, lăsându-ne moștenire memoriile de pe front, pagini vii de istorie.

ADVERTISEMENT

Rămas orfan de la 9 ani, la vârsta de 14 ani a ascultat sfatul unui ofițer de a se alătura armatei. Doi ani mai târziu, tânărul Gheorghe pleca pe front. Pe lângă ceea ce a trăit efectiv în război, o experienţă traumatizantă care a culminat cu întoarcerea pe jos, din Cehoslovacia – 2.400 de kilometri.

Ruşii foloseau toate trenurile pentru a căra din România tot ce se putea, ororile din timpul şi de după cea de-a doua conflagaţie mondială l-au determinat să caute tot timpul răspunsuri şi să participe efectiv la «contabilizarea» pagubelor umane şi materiale ale războiului”, a transmis Ministerul Apărării Naționale pe Facebook.

ADVERTISEMENT

Înmormântarea regretatului veteran de război Gheorghe Răucea este programată în cursul zilei de luni, 4 martie 2024. Generalul urmează să fie condus pe ultimul drum cu ceremonie militară. Slujba are loc la ora 14:00, la Cimitirul Bolovani din Ploiești.

Generalul Gheorghe Răucea, despre cei peste 2.000 de kilometri parcurși pe jos

Generalul Gheorghe Răucea nu a putut uita niciodată momentele prin care a trecut. Regretatul maior a povestit în urmă cu ceva vreme despre deciziile din 23 august 1944, dar și despre faptul că a luat parte la bătăliile din Transilvania împotriva armatei germane.

ADVERTISEMENT

A continuat să lupte alături de camarazi până în Cehoslovacia. Ziua de 9 mai 1945, care a marcat încheierea celui de-Al Doilea Război Mondial, l-a găsit în orașul Nové Město na Moravě din Cehia din ziua de azi astăzi.

Decizia de a ajunge în România pe jos l-a consumat atât fizic, cât și psihic. Generalul a parcurs pe jos 2.400 de kilometri pentru că toate trenurile care transportau bunuri erau ocupate de ruși. După terminarea războiului a continuat să își dedice viața armatei.

„Am fost şicanaţi tot timpul. La Budapesta, de exemplu, ruşii ne-au luat din cai şi ne-au ars coviltirele căruţelor pentru că spuneau că numai ţiganii procedează aşa. Am rămas, astfel, fără singurele locuri în care ne mai puteam adăposti de ploaie. 

Războiul mi-a consumat din eul meu, am pierdut mulţi colegi şi comandanţi, atât pe fronturile din Vest cât şi din Est, nu a fost uşor”, a mărturisit Gheorghe Răucean, conform adevarul.ro.

ADVERTISEMENT