A murit un fost campion mondial cu Argentina. Marcase și-n finală!

Silviu Ghering    Alin Miu   
în Fotbal international
13/08/2019, 13:17
A murit un fost campion mondial cu Argentina. Marcase și-n finală!
A murit un fost campion mondial cu Argentina

Jose Luis Brown, campion mondial cu naționala Argentinei la CM 1986, s-a stins din viață la vârsta de 62 de ani. Brown suferea de Alzheimer. 

A murit un fost campion mondial cu Argentina

Povestea lui Jose Luis Brown este fabuloasă! Inițial, Brown nu fusese convocat pentru Cupa Mondială din 1986, însă selecționerul a decis să riște și să-l cheme la lot, în ciuda unei grave accidentări suferite la umăr de acesta. Brown nu ar fi trebuit să joace nici în marea finală cu RFG, din aceleași motive, însă a insistat că se poate descurca. El a fost cel care a deschis scorul în finala memorabilă câștigată de „pume” cu 3-2, marcând cu o lovitură de cap după 23 de minute. A fost singurul gol marcat de Jose Luis Brown în 36 de meciuri jucate pentru echipa națională a Argentinei.

În ultimele minute ale finalei s-a accidentat chiar la umărul cu probleme, însă a refuzat să fie înlocuit, terminând meciul pe teren fără ca nemții să mai poate marca golul care ar fi împins meciul în prelungiri.

Brown a contribuit astfel la ultima Cupă Mondială câștigată de Argentina și totodată ce-a de-a doua din istorie, după cea din 1978. De atunci, „pumele” nu au mai reușit să câștige trofeul mondial, chiar dacă au avut în componență jucători legendari, iar în ultimul deceniu poate fi inclus și Lionel Messi, socotit de mulți specialiști drept cel mai bun fotbalist din istorie.

Brown, care era poreclit „El Tata”, a jucat cea mai mare parte a carierei sale la Estudiantes, alături de care a cucerit două trofee. S-a apucat de antrenorat la șase ani distanță de la încheierea carierei de jucător, fără prea mari rezultate însă. A fost asistent în staff-ul Argentinei care a cucerit medalia de aur la JO 2008 și a dus Argentina U17 spre medaliile de bronz la CM 2017. Ultima oară a pregătit-o pe Ferro Carril Oeste, un club modest, în 2013.

 

Închide ×