News

A murit un fost președinte. Și-a găsit sfârșitul pe patul de spital, din cauza unei boli grave

A murit Pervez Musharraf, fost președinte pakistanez. S-a luptat cu o boală gravă mult timp și s-a stins din viață pe patul de spital.
05.02.2023 | 11:04
A murit un fost presedinte Sia gasit sfarsitul pe patul de spital din cauza unei boli grave
A murit un fost președinte pakistanez. Sursa foto: The Guardian, Pixabay/Colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Pervez Musharraf, fost președinte pakistanez, a murit din cauza unei boli grave, fiind internat la un spital din Dubai, acolo unde și-a petrecut ultimii ani din viață. Fostul politician avea 79 de ani.

A murit Pervez Musharraf, fost președinte al Pakistanului. De ce boală suferea

Pervez Musharraf, fostul președinte pakistanez, s-a confruntat cu o suferință îndelungată înainte de deces. Acesta era internat la un spital din Dubai, după cum a anunțat duminică presa din Pakistan.

ADVERTISEMENT

Mai mulți înalți oficiali militari și-au transmis mesajele de condoleanțe pentru “decesul generalului Pervez Musharraf”.

“ISPR CJCSC și șefii serviciilor își exprimă sincere condoleanțe pentru trista dispariție a generalului Pervez Musharaf, fost președinte, CJCSC și șef al Statului Major al Armatei.

ADVERTISEMENT

Allah să binecuvânteze sufletul decedat și să dea putere familiei îndoliate”, se arată în scrisoare, conform CNN.

Fostul președinte a fost diagnosticat cu boala amiloidoză în 2018 și a fost conectat la un ventilator anul trecut, potrivit DPA, citat de Agerpres.

ADVERTISEMENT

Încă din 2016, Musharraf se afla în Emiratele Arabe Unite, acolo unde trăia în exil pentru a evita să fie judecat în legătură cu mai multe spețe.

Cine a fost Pervez Musharraf. A condus Pakistanul până în 2008

În 1998, Musharraf a fost ales ca șef al armatei de către fostul premier Nawaz Sharif. După câteva luni, au apărut divergențe între cei doi. În 1999, generalul a răsturnat guvernul printr-o lovitură de stat fără vărsare de sânge.

ADVERTISEMENT

Pervez Musharraf  a fost președintele Pakistanului din 1999 până în 2008. Această perioadă a fost marcată de o creștere economică, iar liderul miliar a încercat, totodată, să introducă valorile sociale liberale într-o țară musulmană conservatoare.

Timp de mulți ani, fostul președinte a avut parte de un sprijin puternic. Cea mai mare amenințare a fost Al-Qaida. De altfel, și alți islamiști militanți au încercat să-l ucidă de cel puțin trei ori.

Președintele s-a folosit de armată pentru a elimina disidența, iar faptul că a fost susținut de SUA în lupta acestora împotriva Al-Qaida și a talibanilor din Afganistan au dus, în final, la căderea sa.

A fost autorizat să plece în străinătate pentru tratament medical, în contextul în care se confrunta cu un caz de trădare în Pakistan.

A fost condamnat la pedeapsa cu moartea în contumacie pentru înaltă trădare, în 2019. A devenit, astfel, primul dictator condamnat de un tribunal din Pakistan. Întregul proces a fost declarat neconstituțional, iar sentința a fost anulată.

Luni, un zbor special va fi efectuat spre Dubai pentru a repatria trupul fostului președinte pentru înmormântare, după cum a anunțat postul local de televiziune Geo News, transmite Reuters.

ADVERTISEMENT
Tags: