News

A murit un mare scriitor și medic din România. Ion Vianu s-a stins la 90 de ani

Doliu în lumea medicilor. A murit Ion Vianu, o mare personalitate printre scriitori, dar a fost și medic și psihiatru de-a lungul vieții
20.06.2024 | 21:03
A murit un mare scriitor si medic din Romania Ion Vianu sa stins la 90 de ani
S-a stins din viață Ion Vianu. A fost un mare scriitor pentru România, medic, dar și psihiatru. Sursa foto: Facebook / Vladimir Tismaneanu
ADVERTISEMENT

Medicul psihiatru și autorul Ion Vianu s-a stins din viață joi, la vârsta de 90 de ani, în Morges, Elveția. Vlad Alexandrescu, fost ministru al Culturii, a făcut publică această veste pe Facebook: “Ion Vianu/ 15.04.1934, București (România) – 20.06.2024, Morges (Elveția)”.

A murit mare Ion Vianu

Politologul Vladimir Tismăneanu a exprimat, de asemenea, regretul pentru pierderea lui Ion Vianu. Ion Vianu, fiul criticului literar Tudor Vianu, s-a născut pe 15 aprilie 1934, la București. După ce a studiat filologia clasică, și-a continuat educația în domeniul medicinei.

ADVERTISEMENT

„O veste extrem de tristă. A încetat din viaţă doctorul psihiatru, eseistul, luptătorul pentru drepturile omului, disidentul Ion Vianu. Născut în aprilie 1934 într-o familie de distinşi intelectuali umanişti, doctorul Ion Vianu a fost un adversar a tot ceea ce ameninţa demnitatea fiinţei umane. A protestat împotriva utilizării politice a psihiatriei. A semnat Apelul Goma. A fost membru în colegiul de redacţie al revistei Agora. L-am cunoscut şi l-am admirat. A fost un drept. Să se odihnească în pace”, a transmis Vladimir Tismăneanu.

Format la Clinica universitară de psihiatrie a Spitalului “Obregia” din București, unde a fost și cadru didactic, Ion Vianu a emigrat în 1977, protestând împotriva utilizării psihiatriei în scopuri politice.

ADVERTISEMENT

În Elveția, a practicat psihiatria în sectorul privat și s-a implicat activ pe plan internațional în protejarea drepturilor omului în domeniul psihiatriei.

A scris articole și studii despre istoria și filosofia psihiatriei în publicații străine. După 1990, a publicat în Revista “22” și în revista “Lettre Internationale”, editată de ICR.

ADVERTISEMENT

Ce cărți a publicat Ion Vianu

Debutul său ca eseist a avut loc cu volumul “Stil și Persoană” (1975). Alte lucrări publicate includ “Introducere în psihoterapie” (1975), “Amintiri în dialog.

Memorii” (în colaborare cu Matei Călinescu, 1994), “Paramnezii” (2005), “Caietele lui Ozias” (2004) și “Vasiliu, foi volante” (2006), ultimele două făcând parte din ciclul de romane “Arhiva Durerii și a Mâniei”.

ADVERTISEMENT

Ion Vianu a contribuit la volumul “De ce m-am întors în România”, coordonat de Sandra Pralong și lansat în 2010, care reunește poveștile unor români celebri care s-au întors și au ales să trăiască în România.

Pentru volumul “Amor intellectualis”, publicat la Editura Polirom, Ion Vianu a primit Premiul Cartea anului 2010 acordat de Revista “România literară”, iar pentru cartea “Investigații mateine. Amintiri”, publicată la Editura Polirom, a fost distins cu Premiul “Romulus Rusan” pe anul 2022.

ADVERTISEMENT