News

A murit unul dintre cei mai bătrâni veterani de război din România. Alexandru Zamfirescu avea 108 ani

21.09.2020 | 16:27
A murit unul dintre cei mai batrani veterani de razboi din Romania Alexandru Zamfirescu avea 108 ani
Zamfirescu era veteran de război din Argeș. Foto: Ziarulargesul.ro
ADVERTISEMENT

Alexandru Zamfirescu, veteran de război și al doilea cel mai vârstnic român, a fost condus duminică, 20 septembrie, pe ultimul drum.

Bărbatul împlinise 108 ani pe 23 iulie, fiind depășit doar de Ioan Lascău, cel care a împlinit 108 ani în 25 februarie 2020.

ADVERTISEMENT

Zamfirescu era cel mai în vârstă veteran de război din Argeș și a luptat în prima linie în Al Doilea Război Mondial, fiind probabil ultima persoană în viață care vorbise cu mareșalul Ion Antonescu.

A murit unul dintre cei mai bătrâni veterani de război din România

Conform Adevărul, familia alături de președintele Asociaţiei Naţionale a Veteranilor de Război Argeş, col. rtr.Ţânţarcu Alexandru, şi preşedintele Asociaţiei Militarilor Veterani şi Veteranilor cu Dizabilităţi (A.M.V.V.D.) Argeş, adj. pr. r. Dan Arsenescu l-au condus pe Zamfirescu pe ultimul drum.

ADVERTISEMENT

Zamfirescu era membru de prim rang al Asociației Naționale a Veteranilor de Război din Argeș. Profesorul Radu Gava a explicat în ce context a ajuns Zamfirescu să fie felicitat de mareșalul Ion Antonescu.

De ziua lui de naştere, domnul Zamfirescu era foarte lucid. Ne-a povestit cu lux de amănunte întâmplări de pe front. El avea gradul de sergent. A luat parte la luptele de pe dealurile de la Octeabri, Ucraina; numele localităţii m-a şocat, fiindcă pe acelaşi front a luptat şi tatăl meu. În urma acestor lupte a fost cucerit, la 8 octombrie 1941, oraşul Odesa. Domnul Zamfirescu mi-a povestit că aici a fost trimis într-o misiune de recunoaştere, pe un deal din această zonă.

ADVERTISEMENT

Aici a fost capturat de doi ostaşi români. Dus la comandamentul trupelor din zona respectivă, le-a explicat comandanţilor care este misiunea sa, respectiv să stabilească o legătură între această unitate şi unitatea vecină din care făcea el parte. Aici se afla şi mareşalul Ion Antonescu; după ce l-a ascultat, acesta l-a felicitat şi i-a strâns mâna, iar domnul Zamfirescu a fost foarte mândru de acest fapt.

Veteranul nostru a mai zis că mareşalul Antonescu este unul dintre cei mai mari patrioţi români. Regretă şi condamnă faptul că Regele Mihai l-a arestat şi l-a predat ruşilor, a explicat profesorul Radu Gava, vicepreşedinte al Asociaţiei Naţionale

ADVERTISEMENT

Un simpatizant al lui Antonescu, bărbatul a fost detestat de comuniști și a fost deținut politic în mai multe închisori comuniste, fiind închis nu mai puțin de 13 ani, în perioada 1959 – 1972, în mai multe închisori comuniste.

ADVERTISEMENT
Tags: