News

A murit văduva lui Slobodan Miloșevici. Mirjana Markovic era supranumită Macbeth a Balcanilor

15.04.2019 | 09:09
A murit Mirjana Markovic, sotia fostului lider al sarb Slobodan Milosevic
ADVERTISEMENT

Mirjana Markovic, văduva fostului preşedinte al Serbiei, Slobodan Milosevic, supranumită adeseori „Lady Macbeth a Balcanilor”, a murit duminică, la vârsta de 76 de ani, într-un spital din Rusia. Femeia ar fi vrut să moara în Serbia, însă risca să fie arestată imediat cum ateriza în țara sa natală.

Mirjana Markovic a murit la vârsta de 76 de ani

Rusia i-a oferit Mirjanei Markovic și fiului său, Marko, azil politic în anul 2008. Mirjana Markovici părăsise în 2003 Serbia, unde era acuzată de abuz de putere. Numele său fusese legat şi de misterioasa asasinare, în august 2000, a fostului preşedinte Ivan Stombolici.

ADVERTISEMENT

În iunie 2007, justiţia sârbă emisese, de altfel, un mandat de arestare internaţional împotriva Mirei Markovic şi a fiului său, Marko, sub acuzația că ar avea legătură cu o reţea de trafic de ţigări. În 2008, mama şi fiul au primit azil politic în Rusia.

Mirjana Markovic si-a cunoscut sotul la liceul din localitatea natala

Mirjana Markovic și Slobodan Milosevic s-au întâlnit la liceul din Pozarevac

Fostul preşedinte iugoslav Slobodan Milosevic a murit în martie 2006 în celula sa de la centrul de detenţie al Tribunalului Penal Internaţional pentru fosta Iugoslavie de la Haga. S-a întâmplat înainte de încheierea procesului în care era acuzat de genocid, crime împotriva umanităţii şi crime de război în anii 1990 în fosta Iugoslavie. Mira Markovic și fiul său nu au participat la funeralii, de frica întemnițării lor.

ADVERTISEMENT

Slobodan Milosevic a fost înlăturat de la putere în urma unei mişcări populare, în octombrie 2000, și a fost arestat în aprilie 2001. Mira Markovici a fost întotdeauna preocupată de politică. Îndrăgostiţi încă din copilărie, Mira şi Slobodan au fost întotdeauna împreună şi arestarea lui Milosevic, în aprilie 2001, a fost prima lor separare reală după căsătoria lor din 1964.

Cei doi s-au întâlnit la liceul din Pozarevac (Pojarevaț), oraşul lor natal situat la 70 de km sud-est de Belgrad. Comunistă de la vârsta de 16 ani, Mira Markovic a preluat conducerea în 1995 a partidului neocomunist Stânga Iugoslavă (JUL) şi a fost deputată de Pozarevac. JUL a format o coaliţie cu Partidul Socialist al lui Milosevic (SPS).

ADVERTISEMENT
Tags: