Alin Aignătoaei are 43 de ani și este unul cei mai cunoscuți livratori de fructe naturale din județul Iași, însă puțini sunt cei care știu cum a intrat el în agricultură.
Aventura lui în agricultură a început, în anul 2012, atunci când și-a dat demisia de la firma în care lucra în domneiul arhivisticii, după ce s-a săturat să lucreze până la 12 ore pe zi.
La vârsta de 31 de ani, furat de mirajul antreprenoriatului, Alin s-a întors în satul natal, Poiana, din comuna Deleni, județul Iași, pentru a îngriji plantele.
Deși la început totul părea extrem de ușor, bărbatul recunoaște ca a întâmplinat de-a lungul timpului greutăți pe care uneori a simțit că nu le poți duce.
La început, a cultivat zmeură și căpșuni, iar pentru că nu știa cum să ajungă la oameni a cules în lădițe toate fructele pe care le-a produs și a ieșit să le vândă pe drumul care leagă Târgu Frumos de Botoșani.
„Aveam o rudă la acel moment care cultiva zmeură. Discutând cu el la ce preț vinde kilogramul, ce producție se poate scoate pe o anumită suprafață, am început să fac calcule matematice pentru zmeură și căpșune. Fără să știi prea multe, când faci calcul pur matematic, reiese că te îmbogățești. Dar nu e chiar așa, n-ai idee de toate dificultățile pe care le întâmpini: îți trebuie apă, oameni, sol bun, sunt mulți factori. În realitate, iese de 3-4 ori mai puțin decât ai calculat la început și totul depinde de producție”, a spus bărbatul.
Ulterior, afacerea s-a extins și pe lângă zmeură și căpșuni a început să cultive și alte fructe precum caise, mere și aronia, pe care le livra la domicilii, devenind astfel primul mic afacerist din județ care a început să vândă produse în puncte fixe din oraș.
În drumul său spre cofetăriile din Iași și clienții din zona Deleni, oamenii au început să le recomande prietenilor fructele produse de Alin și așa a luat naștere afacerea „fructe din Poiană”.
Astăzi, afacerea îi merge ca pe roate și pe lângă fructele pe care le distribuie în județ, Alin produce și sucuri naturale care sunt la mare căutare.
Cu toate acestea, până la venirea înghețului, vedete sunt căpșunile pe care Alin le vinde cu 9 lei caserola de circa 350 de grame.
„De foame nu ai cum să mori, asta e clar. Aș vrea ca tinerii să înțeleagă asta, să se gândească, să caute mijloace de a lua în calcul să se mute la țară că e păcat: zona rurală se depopulează, mulți fug, se tem. Vom ajunge în curând ca toată hrana să ne-o luăm doar de la supermarket, fiindcă țăranii de acum au 60 de ani + și nu vor putea continua. Dar aceasta se concentrează mai mult pe chimie”, a mai spus bărbatul.